Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 19:05

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ. ΟΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ «ΠΛΑΤΕΣ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΡΑΚ.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ

ΟΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ «ΠΛΑΤΕΣ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

.

sima rakΕπανερχόμαστε για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας και συνολικά η Δυτική Αθήνα εδώ και δεκαετίες είναι οι διεκδικήσεις – καταπατήσεις χιλιάδων στρεμμάτων από τον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας (Μονή Λαμίας) και από άλλους ιδιώτες. Αυτά βρίσκονται στο Ποικίλο όρος, στον δήμο μας, στην περιοχή Πεύκα Βέρδη και σε γειτονικούς δήμους (Περιστέρι, Χαϊδάρι ως και τον Ασπρόπυργο και τα Άνω Λιόσια). Θέλουν να κερδοσκοπήσουν για να πουλήσουν και να χτίσουν μια πόλη πάνω από την πόλη μας.

Κύρια επιδίωξη όλων, ‘Μονής Λαμίας’ και ιδιωτών, είναι η καταστρατήγηση του δημόσιου – δασικού χαρακτήρα της περιοχής, η ιδιοποίησή της, η οικοπεδοποίησή της και τελικά η οικοδόμησή της.

-Στις τελευταίες δικαστικές διεκδικήσεις που αφορούσαν εκτάσεις σε Πετρούπολη και Περιστέρι “διαφόρων διεκδικητών” το ελληνικό δημόσιο δεν υπερασπίστηκε την περιουσία του!

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που στο παρελθόν οι βουλευτές της έκαναν ερωτήσεις – τοποθετήσεις, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του δημοσίου και του λαού της περιοχής, άλλαξαν στρατόπεδο. Συντάσσονται με τις οικονομικές διεκδικήσεις “ των διεκδικητών- καταπατητών”

Αξίζει να τονίσουμε ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά καθαρά πολιτικό. Η απουσία του δημοσίου όλη την προηγούμενη περίοδο είναι προκλητική και σκανδαλώδης .

Απαιτούμε και επιβάλλεται:

.

 • Το Ελληνικό Δημόσιο να υπερασπιστεί – και να μην ξεπουλήσει- τη Δημόσια περιουσία στην Περιοχή του Ποικίλου όρους. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αναγνωρίσει επιτέλους το Δημόσιο Δασικό χαρακτήρα της περιοχής, να χαρακτηριστούν οι αδόμητες εκτάσεις δασικές

 • Να αναζητηθούν και να αποδωθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες στην μέχρι τώρα αδράνεια κυβερνήσεων και δημοσίων λειτουργών για το ρόλο των καταπατητών στην περιοχή

 • Καλούμε τις Δημοτικές Αρχές και την Περιφέρεια Αττικής με δυναμικές πρωτοβουλίες να ζητήσει τη δέσμευση όλων των βουλευτών της περιοχής και της κυβέρνησης να μην ταυτιστούν με συμφέροντα καταπατητών - “διεκδικητών” σε βάρος του λαού της Δυτικής Αθήνας

Οι στιγμές είναι κρίσιμες .Οι προσπάθειες ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας είναι συνεχείς. Να μην επιτρέψουμε να συντελεστεί ένα έγκλημα εις βάρος των συμπολιτών μας και του περιβάλλοντος.

 

Ακολουθεί σύντομο ιστορικό:

Η …ιστορία είναι παλιά και δυστυχώς συνεχίζεται !

Είναι διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και του δημοσίου που δεν έχουν δώσει λύση σ’ αυτό το τεράστιο πολιτικό πρόβλημα, αναγνωρίζοντας επιτέλους το δημόσιο δασικό χαρακτήρα της περιοχής. Είναι γνωστές οι έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του Πετροπουλιώτικου λαού ενάντια στις διεκδικήσεις Μονής και ιδιωτών, με κορύφωση την προηγούμενη δεκαετία, μέχρι να οδηγηθούμε στην άρση της παραχώρησης των 262 στρεμμάτων (στην Αγ. Τριάδα) στη Μονή από το Υπουργείο Οικονομικών, το 2008.

Από τότε, δηλ. το 2008, υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, για την αναθεώρηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής της Αγίας Τριάδας, με την οποία επιχειρείται να προστατευθεί αδόμητη έκταση 100 στρεμμάτων. Εκκρεμεί προκλητικά η έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομίας παρά το από 10/4/2012, με αριθμ πρωτ. 18626, έγγραφο ΥΠΕΚΑ/ Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας προς τα Υπουργείο Οικονομίας που μεταξύ άλλων αιτείται την κατάργηση του συγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Αγίας Τριάδας με τον χαρακτηρισμό του ως δάσος εκτός σχεδίου πόλης.

Στο μεταξύ όλα αυτά τα χρόνια αρκετοί συμπολίτες μας είχαν πέσει θύματα των εκπροσώπων της Μονής, η οποία τους απέσπασε παράνομα χρήματα, για να μην δουν τα σπίτια τους και τα οικόπεδά τους να αλλάζουν σε μια μέρα κυριότητα, περνώντας στην κυριότητα της Μονής. Η παρανομία αυτή αποκαλύφτηκε με παρέμβαση του Δήμου, των φορέων και των κινημάτων της πόλης μας και μετά από καταγγελία και σχετική επερώτηση στη Βουλή προκλήθηκε διαχειριστικός έλεγχος εις βάρος της Μονής και παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου (την ίδια εποχή που αποκαλύπτονταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου). Για δεκαετίες οι «κληρονόμοι» πουλάνε οικόπεδα και έχουν πουλήσει πολλαπλάσια έκταση από αυτή που «κληρονόμησαν».

 Δεκάδες είναι οι αγωγές και τα δικαστήρια εις βάρος των αιρετών της πόλης μας, αλλά και ενεργών συμπολιτών μας. Με παλαιότερη αγωγή η Μονή Λαμίας, διεκδικούσε μέχρι και 10.000 στρέμματα. Με το πόρισμα 64/1990 του τότε εισαγγελέα εφετών Αθηνών και μετέπειτα εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργίου Σανιδά αποδεικνυόταν ότι υπήρχε μεθόδευση συστηματική και χρησιμοποιήθηκαν όλα εκείνα τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι καταπατητές για να ιδιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί. Η ιστορική απόφαση 7636/1996 του εφετείου Αθηνών έκρινε, σύμφωνα με το πόρισμα Σανιδά, την έκταση δημόσια και δασική. Όλες οι δικαστικές αποφάσεις και διοικητικές πράξεις που έπονται της απόφασης 7636/1996 θα όφειλαν να είχαν ευθυγραμμιστεί με αυτήν, πράγμα που δεν έγινε.

Για τη Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης

Νίκος Σακούτης –Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης

www.rak-petroupolis.gr       

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 13:09

Το Δυτικό Μέτωπο σχολιάζει τις διαρροές στον τύπο, που αφορούν στους νέους ΧΥΤΥ

Τέτοιαν ώρα, τέτοια λόγια

(Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ σχολιάζει τις διαρροές στον τύπο, που αφορούν στους νέους ΧΥΤΥ)

homateriΤην ώρα που η κρίση των σκουπιδιών στην Αττική είναι ante portas, η Περιφερειάρχης Αττικής και η κυβέρνηση κάνουν διαρροές στον τύπο για τις επικείμενες αποφάσεις τους, που περιλαμβάνουν τροποποιήσεις νόμων, προκειμένου να χωροθετηθούν 2 νέοι ΧΥΤΥ -στο Κορωπί και στα Μέγαρα- καθώς και ορισμένες νέες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική.

Οι ίδιοι που κάνουν τις διαρροές αυτές γνωρίζουν καλά πως ο ΧΥΤΑ της Φυλής κρατιέται ανοιχτός με συνεχείς επεκτάσεις και ρίχνοντας σκουπίδια πάνω στα αποκαταστημένα κύτταρα, για να κερδίσουν ακόμα λίγους μήνες μέχρι τις ερχόμενες εκλογές. Γνωρίζουν καλά πως ο ΧΥΤΑ της Φυλής θα «σκάσει», χωρίς να προλάβουν ούτε καν να ξεκινήσουν τις μελέτες για τους νέους ΧΥΤΥ. Γνωρίζουν καλά ότι υπάρχουν μελέτες που ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οι οποίες καταγράφουν πρωτοφανή οικολογική καταστροφή και επιβάρυνση της Δυτικής Αθήνας λόγω του ΧΥΤΑ. Αποκρύπτουν ότι αθέτησαν τις υποσχέσεις τους για μείωση των σκουπιδιών, αφού δεν έχουν -ούτε κατ’ ελάχιστο- εκπληρώσει τους στόχους των δικών τους σχεδιασμών (Εθνικού και Περιφερειακού).

Αφού τα γνωρίζουν όλα αυτά και αφού οι αντιδράσεις στις νέες χωροθετήσεις είναι -σχεδόν νομοτελειακά- αναπόφευκτες, για ποιο λόγο περίμεναν την τελευταία στιγμή -λίγους μήνες πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας τους- να ανοίξουν το θέμα των χωροθετήσεων; Η απάντηση είναι απλή: επειδή προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα θηριώδη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στη λεγόμενη γ΄ φάση. Με ειλημμένη αυτήν την απόφαση, η -ανομολόγητη για την ώρα- δικαιολογία θα είναι ότι δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν τους νέους ΧΥΤΑ, αυτούς, δηλαδή, που διαρρέουν πως «θα» κάνουν.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής το έργο αυτό, με τις υποσχέσεις για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ, το έχουν ξαναδεί άλλες δυο φορές: πρώτα το 1991, όταν έκλεισε η χωματερή του Σχιστού και ήρθαν όλα τα σκουπίδια της Αττικής στα Άνω Λιόσια και, μετά το 2003, με την ψήφιση του άρθρου 33 του ν. 3164/03 της κ. Β. Παπανδρέου για τις χωροθετήσεις των υποδομών διαχείρισης της Αττικής.

Και στις δυο περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις και ο ΕΔΣΝΑ εξαπάτησαν τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και δεν έκαναν τους νέους ΧΥΤΑ που υπόσχονταν. Από τότε και μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει για την πρόληψη και την ανακύκλωση, ώστε να μειωθούν τα σύμμεικτα σκουπίδια. Το μόνο που έκαναν ήταν να επεκτείνουν, συνεχώς, το ΧΥΤΑ Φυλής και έτσι να τον κρατούν ανοιχτό για 27 ολόκληρα χρόνια επιπλέον, με ψέματα και υποσχέσεις για νέους ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική.

Εμείς είμαστε εδώ και περιμένουμε τις επίσημες προτάσεις για τους νέους ΧΥΤΥ που θα πρέπει να συνοδεύονται με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων. Προκαταβολικά όμως δηλώνουμε πως δεν υπάρχει περίπτωση η κοροϊδία να επαναληφθεί για τρίτη φορά. Τη Φυλή θα πρέπει να την ξεχάσουν.

 

 

 

ΥΓ

 1. Αποτελεί πρόκληση η προσπάθεια στελεχών του ΕΔΣΝΑ και εργολάβων, που «βολεύονται» με τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, να αποδώσουν στο ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ επιλεκτική προτίμηση στην ταφή των σκουπιδιών -ενώ αυτοί ενδιαφέρονται, δήθεν, για την ανακύκλωση-, επειδή σταθερά υποστηρίζει το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και τη δημιουργία νέων αποκεντρωμένων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων νέων, μικρών, ασφαλών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, προς κάθε κατεύθυνση:

Προτεραιότητά μας αποτελεί η πρόληψη – μείωση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση με προδιαλογή των υλικών (όχι, γενικά, η ανακύκλωση) και η περαιτέρω ανάκτηση από τη μηχανική επεξεργασία των υπολειμματικών σύμμεικτων, που θα μειώνονται σταδιακά, στη βάση της αποκέντρωσης και των πολύ φιλόδοξων στόχων του ισχύοντος εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Οι στόχοι αυτοί κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά, αν στη μεταβατική περίοδο, μέχρι την ολοκλήρωση του δικτύου των παραπάνω υποδομών, δεν υπάρξουν χωροθετήσεις νέων ΧΥΤΑ/Υ, με δεδομένα τα σημερινά -πολύ χαμηλά- ποσοστά της ανακύκλωσης και την εξάντληση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Φυλής. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, η ήπια και ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής μπορεί να συνδυαστεί με την αποτροπή του κινδύνου της επέκτασης στην γ΄ φάση και με το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.

 1. Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η έγκριση από το ΥΠΕΝ της επιλογής του ΕΔΣΝΑ να ξαναχρησιμοποιήσει για ταφή σκουπιδιών την -υπό αποκατάσταση- α΄ φάση του ΧΥΤΑ Φυλής, προκειμένου να παρατείνει για λίγους μήνες -μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για παράδειγμα- τη ζωή του ΧΥΤΑ. Η δικαιολογία είναι ότι έχουν υπάρξει καθιζήσεις των απορριμματικών όγκων -άρα, επιτρέπεται το «πανωσήκωμα»- και ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι χώροι στην α΄ φάση. Πρόκειται, ασφαλώς, για προετοιμασία του εδάφους για την επέκταση στην γ΄ φάση, ενώ «σκαστή» παρανομία αποτελεί η εκτέλεση των σχετικών έργων, προτού υπάρξει -έστω, για τους τύπους- η επίσημη έγκριση από το ΥΠΕΝ.
 1. Την ώρα που οι αυτοδιοικητικοί στο Κορωπί και στα Μέγαρα έχουν βγει «στα κεραμίδια», οι ομόλογοί τους στη Φυλή και στους γειτονικούς δήμους κοιμούνται ύπνο βαθύ. Ιδιαίτερα προκλητική είναι η στάση του δημάρχου Φυλής κ. Παππού, μέλους της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, ο οποίος, αντί να πρωτοστατήσει ενάντια στην προαποφασισμένη επέκταση και συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, περιφέρεται «ένθεν, κακείθεν» για να διαφημίσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του για μετατροπή της χωματερής σε ενεργειακό κέντρο!!! Μιας χωματερής, που θα συνεχίσει να έχει πλήρη λειτουργία και η οποία είναι πλήρως ρυπασμένη, σύμφωνα με τις μελέτες που ο ίδιος παρήγγειλε και των οποίων τα αποτελέσματα αρνείται –εδώ και μήνες- να δημοσιοποιήσει, με τις πλάτες του ΕΔΣΝΑ, της περιφέρειας Αττικής, του ΥΠΕΝ και –δυστυχώς- της εισαγγελίας περιβάλλοντος.
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 14:51

H απάντηση της επιτρόπου κα. Cretu εκ μέρους της Κομισιόν σε ερώτημα του Ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε Χουντή που αφορούσε στην απορρόφηση κονδυλίων για δράσεις ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα.

chountisH απάντηση της επιτρόπου κα. Cretu εκ μέρους της Κομισιόν σε ερώτημα του Ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε Χουντή που αφορούσε την απορρόφηση κονδυλίων για δράσεις ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα, έφερε στην επιφάνεια μεταξύ άλλων και τα εξής:

Από τα 929,2 εκ. ευρώ που προορίζονταν μέσω ΕΣΠΑ για την διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και κυρίως μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος  ΥΜΕΠΕΡΑΑ  (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) 852,4 εκ. Ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020, το συνολικό ποσό των εγκεκριμένων έργων – όχι των απορροφηθέντων - ανέρχεται σε 337,3 εκ ευρώ.  

Ποια είναι όμως τα έργα που υλοποιήθηκαν ή πρόσφατα εγκρίθηκαν ;

Όπως μας αποκαλύπτει η κα.  Cretu είναι σχεδόν όλα ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), στην ουσία χάρισμα τεράστιων ποσών σε ιδιώτες με ξένες συμπράξεις, χωρίς κανένα εργολαβικό ρίσκο, αφού ως γνωστό η συμφωνία προβλέπει και ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων, με μεταβίβαση τεράστιων βαρών στους δημότες για την εξασφάλιση των κερδών των εργολάβων και βέβαια ακύρωση της εναλλακτικής διαχείρισης (ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.α) με κατασκευή εργοστασίων για παραγωγή δευτερογενών  καύσιμων υλικών RDF και SRF με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Όπως μας πληροφορεί η  κα. Cretu η σύμπραξη ολοκληρώθηκε στην Δυτ. Μακεδονία και προχωρά σε 'Ηπειρο, Ηλεία, Σέρρες και Πελοπόννησο με τους γνωστούς βέβαια πια «Εθνικούς Εργολάβους» και τα ξένα συμφέροντα.

Υλοποιείται  στην πράξη όλος ο σχεδιασμός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και των προσκείμενων σε αυτές διοικήσεων των Περιφερειών, που προέβλεπε οχτώ (8) ΣΔΙΤ στην ελληνική επαρχία.

Θα περίμενε κάποιος να προχωρήσει η υλοποίηση της ήπιας διαχείρισης προς όφελος των πολιτών  και του περιβάλλοντος και να δίδονταν τουλάχιστον τα μισά χρήματα των κονδυλίων αφού  το  Εθνικό Σχέδιο προβλέπει ότι μέχρι το 2020 πρέπει να ανακυκλώνεται το 50% των απορριμμάτων με την δημιουργία στους δήμους των αντίστοιχων υποδομών και την προμήθεια σχετικού εξοπλισμού.

Όμως για την σημερινή κυβέρνηση και τις τωρινές διοικήσεις των Περιφερειών, προέχει η υλοποίηση των μνημονιακών επιλογών και η εξασφάλιση των κερδών των ιδιωτών  σε βάρος της υγείας των δημοτών – όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα τόσο στη Φυλή όσο και σε Βόλο και Κέρκυρα - και της επιβάρυνσης του Περιβάλλοντος.

β) Η κατάσταση στην Αττική για μια ακόμη φορά, επισημαίνουμε ότι οδηγείται σε αδιέξοδο, αφού δεν έχει εγκριθεί κανένα σχετικό έργο, η δε Περιφέρεια ενώ έχει χρηματοδοτήσει διάφορα έργα σε δήμους, όπως διατείνεται ύψους πάνω από 1,5 δισ, όπως ασφαλτοστρώσεις κ.α., δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ για το περιφερειακό της σχέδιο (ΠΕΣΔΑ) αυτό που η ίδια είχε κοστολογήσει 408 εκ. ευρώ και που στοιχειωδώς θα βοηθούσε στην κατεύθυνση της εναλλακτικής διαχείρισης.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής με πανωσήκωμα!!! Δηλ. σκουπίδια πάνω σε σκουπίδια σε ήδη αποκατεστημένη περιοχή, μπορούμε να αντιληφθούμε το μέλλον της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής.

γ) Είναι γνωστό ότι ο μεγάλος όγκος των αποβλήτων, πάνω από 55 %, είναι τα βιομηχανικά τα οποία είναι και τα πιο  επικίνδυνα. Η μέχρι τώρα διαχείριση τους ήταν η μεταφορά τους στο εξωτερικό ή κυρίως σε προσωρινή αποθήκευση τους που με συνεχείς παρατάσεις μετατρέπονταν σε χρόνια ανεξέλεγκτη και άκρως επικίνδυνη, με πιο προσφιλή την απόρριψη τους σε ρέματα , ποτάμια ή παράνομη ταφή.

Η Αττική βέβαια να κατέχει τα σκήπτρα, αφού σε αυτήν καταγράφεται   το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας. Από το ποσό λοιπόν ύψους 81,7 εκ ευρώ που έχουν διατεθεί για τα βιομηχανικά και επικίνδυνα απόβλητα, μόνο 2,5 εκ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε συγκεκριμένα έργα και όχι σε πραγματοποιηθείσες δαπάνες.  

Όπως διαφαίνεται, για το σύνολο της χώρας οι εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι άκρως αντιλαϊκές και επικίνδυνες, αφού κάποιοι λίγοι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι κερδοσκοπώντας, σε βάρος της υγείας και της ανέχειας των πολλών, αλλά και του περιβάλλοντος.

Παρατίθενται το δελτίο τύπου του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, η πλήρης ερώτηση και η απάντηση της κας.  Cretu :

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 • Ιδιαίτερα ανήσυχη η Κομισιόν για την κατάσταση στη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου
 • Απάντηση σε Νίκο Χουντή

Η Κομισιόν ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση της διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής, «όπου δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα έργο μέχρι στιγμής», όπως επίσης και για τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου.

Αυτό απαντά, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική στην ΕΕ, κ. Κρέτσου, σε αίτημα του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκου Χουντή, να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με τα ποσά που είναι διαθέσιμα στις περιφέρειες για εκτέλεση έργων διαχείρισης αποβλήτων, όπως και το ποσοστό έγκρισης και απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων.

Στην απάντησή της, η κ. Κρέτσου, επισημαίνει ότι, ενώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας 929,2 εκ. ευρώ, για τη διαχείριση οικιακών αποβλήτων, από αυτά, σήμερα, στον 5ο χρόνο του 7ετούς προγράμματος, έχουν εγκριθεί (όχι απορροφηθεί) έργα μόλις 337,3 εκ. ευρώ, και σημειώνει ότι, «η Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Αττική, όπου, μετά την πλήρη αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων το 2015, δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα έργο μέχρι στιγμής».

Καταλήγοντας στην απάντησή της, η Ευρωπαία Επίτροπος, «εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την κατάσταση στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου, όπου η προσέγγιση των επιμέρους συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων για κάθε νησί χωριστά φαίνεται να προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις υλοποίησης και ανεπάρκειες».

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση της κ. Κορίνας Κρέτσου, έχουν ως εξής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-004118/2018

προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Απορρόφηση κονδυλίων για δράσεις ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα

Είναι γνωστό το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων στην ελληνική επικράτεια, το οποίο μάλιστα, υπό ορισμένες συνθήκες, αποβαίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, και προκειμένου να στηριχθούν τα κράτη μέλη, η Επιτροπή, στο πλαίσιο της οδηγίας 2008/98/EK (Ανάπτυξη Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων), η οποία προβλέπει τις κατευθύνσεις ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, που επιβάλλουν πρόληψη, επιλεκτική συλλογή, ανακύκλωση, μηχανική/βιολογική επεξεργασία και υγειονομική ταφή, προέβη στην αξιολόγηση των Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων που κατέθεσαν οι Περιφερειακές Αρχές της Ελλάδας, μέχρι τις 31.12.2016.

Δεδομένων των ανωτέρω και των δράσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 καθώς και σε σχέση με τις δράσεις του, ερωτάται η Επιτροπή:

Μπορεί να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με τα ποσά που έχουν διατεθεί από τα ανωτέρω Ταμεία, ανά Περιφέρεια, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα έργα που έχουν εγκριθεί και τα κονδύλια που έχουν απορροφηθεί;

Μπορεί να εκτιμήσει τα αίτια της μειωμένης απορροφητικότητας, όπου αυτή παρουσιάζεται;

Απάντηση της κ. Creţuεξ ονόματος της Επιτροπής(2.10.2018)

Κατά την περίοδο 2014-2020, έχουν διατεθεί στην Ελλάδα 929,2 εκατ. EUR από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων[1]. Από το ποσό αυτό, προβλέπονται 852,4 εκατ. EUR μέσω του θεματικού επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Δεν υπάρχουν συνολικά περιφερειοποιημένα στοιχεία για τα εγκεκριμένα έργα και τα διαθέσιμα κονδύλια που έχουν απορροφηθεί, δεδομένου ότι το ποσό αυτό δεν κατανέμεται στις επιμέρους περιφέρειες. Το συνολικό ποσό των εγκεκριμένων έργων ανέρχεται επί του παρόντος σε 337,3 εκατ. EUR. Εξάλλου, ποσό ύψους 81,7 εκατ. EUR έχει διατεθεί για τη διαχείριση των βιομηχανικών και των επικίνδυνων αποβλήτων, με 2,5 εκατ. EUR σε εγκεκριμένα έργα αλλά όχι πραγματοποιηθείσες δαπάνες.

Σε ορισμένες περιφέρειες, γίνεται έγκριση και υλοποίηση έργων. Για παράδειγμα, το έργο διαχείρισης αποβλήτων της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) υλοποιήθηκε σε λιγότερο από ένα έτος και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα εγκρίθηκαν παρόμοιες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση αποβλήτων για τις περιοχές της Ηπείρου, της Ηλείας και των Σερρών· επίσης, μια πέμπτη σύμπραξη, για την Πελοπόννησο, είναι κοντά στην υπογραφή. Από την άλλη πλευρά, η Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Αττική, όπου, μετά την πλήρη αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων το 2015, δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα έργο μέχρι στιγμής, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας έγκρισης για περιβαλλοντικές άδειες. Η Επιτροπή εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την κατάσταση στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου, όπου η προσέγγιση των επιμέρους συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων για κάθε νησί χωριστά φαίνεται να προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις υλοποίησης και ανεπάρκειες.

Το Γραφείο Τύπου                                                                                        09.10.2018

 

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 10:05

Έπεσε και το τελευταίο «φύλλο συκής» της κ. Δούρου

Έπεσε και το τελευταίο «φύλλο συκής» της κ. Δούρου

homateriΤον αθώο τίτλο «Ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών στο ΧΥΤΑ Δυικής Αττικής και λήψη απόφασης» είχε το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, την Τετάρτη 27/6/2018. Από πίσω κρύβονταν ένα τερατούργημα: η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής -στην εξαντλημένη α΄ φάση-, ώστε να μπορεί να υποδεχτεί 1.600.000 κ.μ. σκουπιδιών και να παρατείνει για λίγους μήνες ακόμη τη ζωή του προβληματικού ΧΥΤΑ. Χωρίς καμιά εισήγηση ή τεχνική μελέτη και με σταθερά απούσα από τις συνεδριάσεις την κ. Δούρου, πάρθηκε μια εγκληματική απόφαση, που κάνει «σκόνη και θρύψαλα» τις υποσχέσεις της για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Οι λεκτικοί ακροβατισμοί και ο ισχυρισμός ότι δεν πρόκειται για επέκταση στην γ΄ φάση, αλλά για μια «προσωρινή» λύση αντιμετώπισης της επερχόμενης κρίσης είναι επιεικώς αστείοι. Αφενός, επειδή δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά επέκτασης από επέκταση και, αφετέρου, επειδή δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα η «μόνιμη» λύση, που θα διασφαλίσει δια παντός τη μη προσφυγή σε μια ακόμη «προσωρινή» λύση, στο χώρο της γ΄ φάσης. Οι υπολογισμοί ότι η χωρητικότητα του αδειοδοτημένου ΧΥΤΑ θα επαρκούσε μέχρι το τέλος του 2019 διαψεύστηκαν με πάταγο. Οι προειδοποιήσεις μας, εδώ και δύο χρόνια, δεν εισακούστηκαν. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και αυτές του περασμένου Νοέμβρη επέτειναν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η κ. Δούρου και η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ να καταφεύγουν σε τυχοδιωκτισμούς, για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους, προτού σκάσει μια περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα στα χέρια τους. Μπροστά στην οποία, τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών θα φαντάζουν ανάξια λόγου.

Έτσι εξηγείται γιατί η κ. Δούρου δεν ανησυχούσε μήπως μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους και γίνει η Αττική Νάπολη. Ήταν γιατί είχε δρομολογήσει τη νέα επέκταση στο ΧΥΤΑ Φυλής. Έτσι εξηγείται γιατί η κ. Δούρου προστατεύει, με κάθε τρόπο, το δήμαρχο της Φυλής για το σκάνδαλο των κρυμμένων μελετών καταγραφής των ρυπαντικών φορτίων του ΧΥΤΑ. Ήταν γιατί είχε δρομολογήσει τη νέα επέκταση στο ΧΥΤΑ Φυλής. Έτσι εξηγείται γιατί η κ. Δούρου δεν αποφάσιζε εδώ και 3 χρόνια να κάνει νέους ΧΥΤΥ στην Αττική. Ήταν γιατί σκόπευε να κάνει και νέα επέκταση στη Φυλή. Έτσι εξηγείται γιατί η κ. Δούρου αποφάσισε να επιβάλει νέο χαράτσι 5 ευρώ/τόνο στους δήμους και στους δημότες της Αττικής, αντί να κόψει από τα υπέρογκα αντισταθμιστικά που δίνει στο δήμο Φυλής. Ήταν γιατί σκόπευε να κάνει και νέα επέκταση στη Φυλή.

Η κ. Δούρου με την απόφασή της να κάνει νέα επέκταση στο ΧΥΤΑ Φυλής αποκαλύπτεται πλήρως. Στην προηγούμενη επέκταση των 108 στρεμμάτων μας έλεγε πως δεν επεκτείνει τον ΧΥΤΑ, απλώς γεμίζει με σκουπίδια τους χώρους που επρόκειτο να γίνουν τα εργοστάσια επεξεργασίας του σχεδίου του κ. Σγουρού. Τώρα τι παραμύθι μπορεί να μας πει;

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, από τις 6 Μαΐου 2018, με επίσημο δελτίο τύπου είχε προειδοποιήσει ότι ο ΕΔΣΝΑ ετοιμάζεται να ρίξει σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια και με τη χτεσινή απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ επαληθεύτηκε απολύτως. Είχε επισημάνει πως δεν είναι τυχαίο το κουκούλωμα του σκανδάλου των μελετών, για τη ρύπανση του ΧΥΤΑ, από την κυβέρνηση και από την κ. Δούρου.
Αποδείχτηκε περίτρανα πως αυτό που ήθελαν ήταν να προλάβουν να πάρουν αποφάσεις για την επέκταση του ΕΜΑΚ Φυλής και για τη νέα επέκταση του ΧΥΤΑ, πριν μάθουν οι «ιθαγενείς» την αλήθεια για την τοξική βόμβα που είναι δίπλα στα σπίτια τους.

Τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, που τους τελευταίους μήνες επιδίδονται σε απανωτές συσκέψεις για να βρεθεί -υποτίθεται- λύση στο ακανθώδες πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους. Αντίθετα, με πρωτοστάτη τον κ. Φάμελλο, έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να πείσουν την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες το πόσο ωφέλιμες είναι οι ΣΔΙΤ και η καύση. Την ίδια ώρα που έχουν μετατρέψει σε κουρελόχαρτο την αποκεντρωμένη διαχείριση και το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.

Η κ. Δούρου και η κυβέρνηση συνεχίζουν να εγκληματούν και αυτοί στη Φυλή, όπως -ακριβώς- έκαναν και οι προκάτοχοί τους. Η χτεσινή απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ, που πάρθηκε με την απουσία της κ Δούρου, για να «μην λερωθεί» η ίδια, είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανατραπεί. Και για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα νομικά και κινηματικά μέσα.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους κατοίκους, τους φορείς και τις συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά για να ακυρωθεί άμεσα η κατάπτυστη και παράνομη απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.

Φυλή, 28/6/2018

(Δελτίο Τύπου του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ)

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 10:05

Έπεσε και το τελευταίο «φύλλο συκής» της κ. Δούρου

Έπεσε και το τελευταίο «φύλλο συκής» της κ. Δούρου

homateriΤον αθώο τίτλο «Ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών στο ΧΥΤΑ Δυικής Αττικής και λήψη απόφασης» είχε το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, την Τετάρτη 27/6/2018. Από πίσω κρύβονταν ένα τερατούργημα: η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής -στην εξαντλημένη α΄ φάση-, ώστε να μπορεί να υποδεχτεί 1.600.000 κ.μ. σκουπιδιών και να παρατείνει για λίγους μήνες ακόμη τη ζωή του προβληματικού ΧΥΤΑ. Χωρίς καμιά εισήγηση ή τεχνική μελέτη και με σταθερά απούσα από τις συνεδριάσεις την κ. Δούρου, πάρθηκε μια εγκληματική απόφαση, που κάνει «σκόνη και θρύψαλα» τις υποσχέσεις της για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Οι λεκτικοί ακροβατισμοί και ο ισχυρισμός ότι δεν πρόκειται για επέκταση στην γ΄ φάση, αλλά για μια «προσωρινή» λύση αντιμετώπισης της επερχόμενης κρίσης είναι επιεικώς αστείοι. Αφενός, επειδή δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά επέκτασης από επέκταση και, αφετέρου, επειδή δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα η «μόνιμη» λύση, που θα διασφαλίσει δια παντός τη μη προσφυγή σε μια ακόμη «προσωρινή» λύση, στο χώρο της γ΄ φάσης. Οι υπολογισμοί ότι η χωρητικότητα του αδειοδοτημένου ΧΥΤΑ θα επαρκούσε μέχρι το τέλος του 2019 διαψεύστηκαν με πάταγο. Οι προειδοποιήσεις μας, εδώ και δύο χρόνια, δεν εισακούστηκαν. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και αυτές του περασμένου Νοέμβρη επέτειναν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η κ. Δούρου και η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ να καταφεύγουν σε τυχοδιωκτισμούς, για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους, προτού σκάσει μια περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα στα χέρια τους. Μπροστά στην οποία, τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών θα φαντάζουν ανάξια λόγου.

Έτσι εξηγείται γιατί η κ. Δούρου δεν ανησυχούσε μήπως μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους και γίνει η Αττική Νάπολη. Ήταν γιατί είχε δρομολογήσει τη νέα επέκταση στο ΧΥΤΑ Φυλής. Έτσι εξηγείται γιατί η κ. Δούρου προστατεύει, με κάθε τρόπο, το δήμαρχο της Φυλής για το σκάνδαλο των κρυμμένων μελετών καταγραφής των ρυπαντικών φορτίων του ΧΥΤΑ. Ήταν γιατί είχε δρομολογήσει τη νέα επέκταση στο ΧΥΤΑ Φυλής. Έτσι εξηγείται γιατί η κ. Δούρου δεν αποφάσιζε εδώ και 3 χρόνια να κάνει νέους ΧΥΤΥ στην Αττική. Ήταν γιατί σκόπευε να κάνει και νέα επέκταση στη Φυλή. Έτσι εξηγείται γιατί η κ. Δούρου αποφάσισε να επιβάλει νέο χαράτσι 5 ευρώ/τόνο στους δήμους και στους δημότες της Αττικής, αντί να κόψει από τα υπέρογκα αντισταθμιστικά που δίνει στο δήμο Φυλής. Ήταν γιατί σκόπευε να κάνει και νέα επέκταση στη Φυλή.

Η κ. Δούρου με την απόφασή της να κάνει νέα επέκταση στο ΧΥΤΑ Φυλής αποκαλύπτεται πλήρως. Στην προηγούμενη επέκταση των 108 στρεμμάτων μας έλεγε πως δεν επεκτείνει τον ΧΥΤΑ, απλώς γεμίζει με σκουπίδια τους χώρους που επρόκειτο να γίνουν τα εργοστάσια επεξεργασίας του σχεδίου του κ. Σγουρού. Τώρα τι παραμύθι μπορεί να μας πει;

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, από τις 6 Μαΐου 2018, με επίσημο δελτίο τύπου είχε προειδοποιήσει ότι ο ΕΔΣΝΑ ετοιμάζεται να ρίξει σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια και με τη χτεσινή απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ επαληθεύτηκε απολύτως. Είχε επισημάνει πως δεν είναι τυχαίο το κουκούλωμα του σκανδάλου των μελετών, για τη ρύπανση του ΧΥΤΑ, από την κυβέρνηση και από την κ. Δούρου.
Αποδείχτηκε περίτρανα πως αυτό που ήθελαν ήταν να προλάβουν να πάρουν αποφάσεις για την επέκταση του ΕΜΑΚ Φυλής και για τη νέα επέκταση του ΧΥΤΑ, πριν μάθουν οι «ιθαγενείς» την αλήθεια για την τοξική βόμβα που είναι δίπλα στα σπίτια τους.

Τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, που τους τελευταίους μήνες επιδίδονται σε απανωτές συσκέψεις για να βρεθεί -υποτίθεται- λύση στο ακανθώδες πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους. Αντίθετα, με πρωτοστάτη τον κ. Φάμελλο, έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να πείσουν την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες το πόσο ωφέλιμες είναι οι ΣΔΙΤ και η καύση. Την ίδια ώρα που έχουν μετατρέψει σε κουρελόχαρτο την αποκεντρωμένη διαχείριση και το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.

Η κ. Δούρου και η κυβέρνηση συνεχίζουν να εγκληματούν και αυτοί στη Φυλή, όπως -ακριβώς- έκαναν και οι προκάτοχοί τους. Η χτεσινή απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ, που πάρθηκε με την απουσία της κ Δούρου, για να «μην λερωθεί» η ίδια, είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανατραπεί. Και για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα νομικά και κινηματικά μέσα.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους κατοίκους, τους φορείς και τις συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά για να ακυρωθεί άμεσα η κατάπτυστη και παράνομη απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.

Φυλή, 28/6/2018

(Δελτίο Τύπου του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ)

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 12:39

Το ρήγμα στον ΧΥΤΑ Φυλής και οι «ανθέλληνες» που δυστυχώς δικαιώνονται… Δήλωση Νίκου Χουντή, ευρωβουλευτή ΛΑΕ

chountisΜε αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΧΥΤΑ Φυλής, ο Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δύο (!!) μόλις μήνες μετά την ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ και διατεταγμένου άρθρου «αντι»-περιφερειάρχη, που με κατηγορούσαν για «αντεθνική στάση», επειδή, από τις αρχές Φεβρουαρίου προειδοποιούσα με ερώτησή μου προς την Κομισιόν, για την κατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής, ζητώντας να ληφθούν ακόμα και «βραχυπρόθεσμα μέτρα», προκειμένου «να αποφευχθεί μεγάλη περιβαλλοντική-υγειονομική κρίση» και επειδή είχα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία της Κομισιόν, που αποδείκνυαν μακάρια απραξία, έρχεται δυστυχώς η πραγματικότητα να με δικαιώσει.

Στην ερώτησή μου μάλιστα, αφού επισήμαινα ότι, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών τον περασμένο Νοέμβρη, «μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών, η εγκατάσταση και ο ΧΥΤΑ Φυλής λειτουργούν χωρίς να τηρούνται οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης», καθώς και ότι, πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα χρησιμοποίησης του ΧΥΤΑ Γραμματικού, αφού, εκτός του ότι έχει κριθεί χωροταξικά και περιβαλλοντικά απαράδεκτος και επικίνδυνος, επαρκεί για την κάλυψη μόλις 10 ημερών, για τους παραγόμενους 6.000 τόνους/ημέρα απορριμμάτων στην Αττική, ζητούσα να ληφθούν άμεσα μέτρα για να προλάβουμε το σημερινό αδιέξοδο.

Το ρήγμα που πρόσφατα προκλήθηκε στον ΧΥΤΑ Φυλής είχε ως συνέπεια χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών να στοιβάζονται σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Σήμερα, οι αρμόδιοι προσπαθούν να λύσουν ξανά το πρόβλημα με «μπαλώματα», με την ελπίδα ότι η «περιβαλλοντική βόμβα» δε θα σκάσει στα χέρια τους…
Αυτά για την ιστορία… Από εδώ και στο εξής λοιπόν, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν…»

Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 15:36

Η Κομισιόν "καρφώνει" την Περιφέρεια Αττικής για το αδιέξοδο στη Φυλή, σε νέα ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή

homateriΜε αφορμή νέα ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή που αφορά στην οικονομική βιωσιμότητα του ΟΕΔΑ Μαραθώνα - Γραμματικού, η απάντηση της κυρίας Creţu εξ ονόματος της Επιτροπής, αποκαλύπτει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Περιφέρεια Αττικής, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και που οδηγούμαστε σε μια ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή.Επί λέξη αναφέρει:

«Σχετικά με την προγραμματική περίοδο 2014-2020, το περιφερειακό σχέδιο για την Αττική προβλέπει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω επεξεργασία απορριμμάτων και επέκταση της χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής. Δεν υπάρχουν ωστόσο τοποθεσίες για τις υποδομές που προσδιορίζονται στο σχέδιο», και καταλήγει: «Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν ενημερωθεί για κάποιο μεγάλο έργο σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική κατά την προγραμματική περίοδο 2014‐2020».

Ακολουθούν η ερώτηση του Νίκου Χουντή, η απάντηση της κας. Creţu, καθώς και το Δ.Τ του Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Οικονομική βιωσιμότητα ΟΕΔΑ Μαραθώνα-Γραμματικού

            Απάντηση/απαντήσεις

Οι ελληνικές αρχές με έγγραφό τους έχουν ενημερώσει τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής ότι με βάση την αυτοαξιολόγηση των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών, για την Περιφέρεια Αττικής, εκπληρώνονται οι απαιτήσεις όλων των κριτηρίων της αιρεσιμότητας 6.2 (προώθηση των οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων στον τομέα των αποβλήτων, ιδίως με την ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με την οδηγία 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα και σύμφωνα με την ιεράρχηση των αποβλήτων), και ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες του σχεδίου δράσης που έχει ενσωματωθεί στα προγράμματα ΠΕΠ «Αττική 2014-2020» και ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Επειδή, όπως προκύπτει από υπόμνημα που κατατέθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της συζήτησης στις 21.3.2018 της αναφοράς αριθ. 0573/2011 για το ΧΥΤΑ Μαραθώνα-Γραμματικού, το εν λόγω έργο, εκτός από περιβαλλοντικά επικίνδυνο, δεν αντέχει σε καμία ανάλυση οικονομικής βιωσιμότητας,

ερωτάται η Επιτροπή:

 1. Υπήρξε πρόταση από τις ελληνικές αρχές για συγχρηματοδότηση του ανωτέρω έργου στο πλαίσιο του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (2014-2020); Τι εξέλιξη έχει;
 2. Υπάρχει μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας για το εν λόγω έργο εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής; Αν ναι, τι προκύπτει; Ποιες οι βασικές της παραδοχές;

Απάντηση της κ. Creţu εξ ονόματος της Επιτροπής

Σχετικά με την προγραμματική περίοδο 2014-2020, το περιφερειακό σχέδιο για την Αττική προβλέπει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω επεξεργασία απορριμμάτων και επέκταση της χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής. Δεν υπάρχουν ωστόσο τοποθεσίες για τις υποδομές που προσδιορίζονται στο σχέδιο.

Με βάση την αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης, τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία παρέχουν βοήθεια σύμφωνα με μια προσέγγιση συμπληρωματικότητας και εταιρικής σχέσης μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Επομένως η επιλογή των έργων εμπίπτει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών διαχείρισης, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιλογές τους ευθυγραμμίζονται με τις αρχές που ορίζονται στα έγγραφα προγραμματισμού και ότι συνάδουν με την ισχύουσα εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία. Κατά συνέπεια, η αξιολόγηση των προτάσεων και η επιλογή των έργων πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές, εκτός από τις περιπτώσεις, που αφορούν σε μεγάλα έργα, όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 100 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων, καθώς αυτά πρέπει να εγκριθούν από την Επιτροπή. Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν ενημερωθεί για κάποιο μεγάλο έργο σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική κατά την προγραμματική περίοδο 2014‐2020.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν λάβει γνώση για κάποια μελέτη της περιφέρειας Αττικής σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα κάποιου έργου διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή Μαραθώνα-Γραμματικού.

 

 

 

Μαυρομματαίων 39,

10434, Αθήνα

Τηλ: 2108812042

Fax: 2108817885

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 • Κομισιόν:

-«Χωρίς Μελέτη Οικονομικής Βιωσιμότητας ο ΧΥΤΑ Γραμματικού!!!

-«Δεν υπάρχουν ούτε καν οι τοποθεσίες για τις υποδομές που προσδιορίζονται στον ΠΕΣΔΑ»!!

 • Απάντηση στον Νίκο Χουντή

Στον αέρα ο ΠΕΣΔΑ Αττικής!!!

Δεν υπάρχουν ούτε μελέτες οικονομικής βιωσιμότητας (σίγουρα όχι για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού), αλλά ούτε καν οι τοποθεσίες για τα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων και επέκτασης της χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής, που προσδιορίζονται στον ΠΕΣΔΑ Αττικής!!!

Αυτό αποκαλύπτει η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, κ. Κρέτσου, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, αφού σημείωνε ότι, ένα από τα κριτήρια αιρεσιμότητας ήταν η «προώθηση των οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων στον τομέα των αποβλήτων», έκανε μνεία της Αναφοράς 0573/2011 (Κ. Παπαδιγενόπουλος και 2250 πολίτες) ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού -που παραμένει «ανοικτή» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- και η οποία απέδειξε ότι, ενώ το κόστος επεξεργασίας για κάθε τόνο απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής στοιχίζει 43 €, το κόστος στο Γραμματικό θα είναι 405€/τόνο (!!), ζητούσε να μάθει αν υπάρχει μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Η Ευρωπαία Επίτροπος, στην απάντησή της, σημειώνει για το Γραμματικό:

«Οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν λάβει γνώση για κάποια μελέτη της περιφέρειας Αττικής σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα κάποιου έργου διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή Μαραθώνα-Γραμματικού».

Εξ άλλου, απαντώντας σε άλλο ερώτημα του Νίκου Χουντή, σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, αναφέρει επί λέξει, μεταξύ άλλων:

«Σχετικά με την προγραμματική περίοδο 2014-2020, το περιφερειακό σχέδιο για την Αττική προβλέπει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω επεξεργασία απορριμμάτων και επέκταση της χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής. Δεν υπάρχουν ωστόσο τοποθεσίες για τις υποδομές που προσδιορίζονται στο σχέδιο», και καταλήγει: «Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν ενημερωθεί για κάποιο μεγάλο έργο σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική κατά την προγραμματική περίοδο 2014‐2020».

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση της κ. Κρέτσου, έχουν ως εξής:

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 11:32

Νέα ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή για το ΧΥΤΑ της Φυλής

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, αρωγός στους αγώνες των κατοίκων και των φορέων της Δυτικής Αθήνας ενάντια στην περιβαλλοντική "βόμβα" του ΧΥΤΑ Φυλής, κατέθεσε νέα ερώτηση προς την Κομισιόν, το κείμενο της οποίας ακολουθεί:

 

ΘΕΜΑ: Διαφάνεια σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας

chountis nikosssΠρόσφατα, δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα μελέτης του Δήμου Φυλής σχετικά με την καταγραφή της σύστασης των αποβλήτων και των ρυπαντικών φορτίων στην περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, προκαλώντας την οργή των κατοίκων της περιοχής, επειδή δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα.

Το γεγονός αυτό, καταδεικνύει την πλήρη αδιαφάνεια που υπάρχει στην περιβαλλοντική παρακολούθηση της εγκατάστασης (ΟΕΔΑ) της Φυλής και γενικότερα στην αντίληψη που επικρατεί, για την απαιτούμενη διαφάνεια σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.

Δεδομένου ότι, πέραν της ανωτέρω μελέτης, ουδεμία πρόσβαση υπάρχει στα στοιχεία που συλλέγει ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), από δειγματοληψίες, αναλύσεις και μετρήσεις, μέσω εξειδικευμένων φορέων και διαπιστευμένων εργαστηρίων, αλλά και από τους ανάδοχους της διαχείρισης βασικών υποδομών της ΟΕΔΑ Φυλής, όπως προκύπτει από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Ερωτάται:

Υπάρχουν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ευθύνες δημόσιων φορέων, οι οποίοι, ως κάτοχοι πληροφοριών, κρίσιμων για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία, δεν τις δημοσιοποιούν και δε λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών; Δεν είναι υποχρέωσή τους να δημοσιοποιούν τις πληροφορίες αυτές, ιδιαίτερα εφόσον τους ζητηθεί, από φορείς πολιτών που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τέτοια κρίσιμα ζητήματα;

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 21:22

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΝΤΑΡΑ ΚΑΙ ΣΑΚΟΥΤΗ της παράταξης «ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ» με αφορμή το κυοφορούμενο Σ/Ν για την Αυτοδιοίκηση

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΝΤΑΡΑ ΤΑΣΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΣΑΚΟΥΤΗ

μελών της παράταξης «ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ» στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ με αφορμή το κυοφορούμενο Σ/Ν για τηνΑυτοδιοίκηση

 

«Ο Μνημονιοκράτης το νέο θεσμικό πλαίσιο του κ. Σκουρλέτη»

 

sakoutisΗ περίφημη μεταρρύθμιση για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση, η οποία κυοφορούνταν εδώ και δύο χρόνια στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσιάστηκε επιτέλους από τον κ. Σκουρλέτη. Άνθρακες ο θησαυρός!

Ένα προβληματικό σύστημα αναλογικής με δύο γύρους και η μετατόπιση κατά πέντε μήνες της ημερομηνίας των εκλογών, είναι το «βαρύ» μεταρρυθμιστικό έργο της επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο φερετζές με τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τις μνημονιακές και αντιαυτοδιοικητικές πολιτικές της Κυβέρνησης.

Αν και επιλέχθηκε η παραπλανητική αρχαιοελληνική ονομασία «Κλεισθένης», το όνομα που ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το «Μνημονιοκράτης». Γιατί η κυβέρνηση ενός πρώην αριστερού κόμματος από τη μια αποδέχθηκε όλες τις προηγούμενες θεσμικές παρεμβάσεις τις οποίες υπόσχονταν να καταργήσει όταν έρθει στην εξουσία και από την άλλη ενσωμάτωσε πλήρως την Αυτοδιοίκηση και τις λειτουργίες της στο πολιτικό και οικονομικό μοντέλο της επιτροπείας.

Χρησιμοποιεί όπως και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις την Αυτοδιοίκηση ως μοχλό αφαίμαξης των ήδη κατακρεουργημένων εισοδημάτων των πολιτών και της εξυπηρέτησης των θηριωδών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και οι ΕΝΠΕ/ΚΕΔΕ συναγωνίζονται σε ανούσιες κοκορομαχίες, προσπαθώντας να κρύψουν τις αιτίες που τελμάτωσαν την Αυτοδιοίκηση και που δεν είναι άλλες από τις περιοριστικές πολιτικές του σιδερένιου πλαισίου της επιτροπείας.

Ο «Συντονισμός Αιρετών» καταγγέλει την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών για την εξελισσόμενη σε δύο φάσεις πρωτοβουλία ,η οποία σημαίνει το τέλος της Αυτοδιοίκησης.

Αυτό το τέλος προανήγγειλε σήμερα και ο πρόεδρος της ΝΔ με την εξαγγελία του νεοφιλελεύθερου προγράμματός του, που πυρήνας του είναι η εκποίηση και του τελευταίου εκατοστού της δημοτικής περιουσίας, τα ΣΔΙΤ και η μετατροπή των ΟΤΑ σε μηχανισμό φορολογικής αφαίμαξης των πολιτών.

Ο «Συντονισμός Αιρετών» δηλώνει πως καταψηφίζει την πρόταση της πλειοψηφίας ΚΕΔΕ/ΕΝΠΕ, η οποία κινείται εντός των μνημονιακών πλαισίων και έχει σαφή νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό.

Ο αγώνας για μια ουσιαστική αντιμνημονιακή ριζοσπαστική εναλλακτική πορεία της Αυτοδιοίκησης είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για μια άλλη πορεία της χώρας. Θα συνεχιστεί μέχρι την ήττα των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Αθήνα, 19/04/2018

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 21:14

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ: Η τοποθέτηση μας στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ 18,19 Απρίλη στην Αθήνα

sakoutΗ παράταξη "ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ" συμμετείχε στις εργασίες του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ/ΕΝΠΕ που διεξήχθη στην Αθήνα στις 18,19/4/2018.
Η παράταξη καταψήφισε το κοινό ψήφισμα του συνεδρίου που υποστηρίχθηκε από τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής και κατέθεσε το δικό της κείμενο θέσεων που επισυνάπτεται. 
Όπως τονίζεται στο κείμενο "Οι αλλαγές που συζητούνται  και μέσω συνταγματικών μεταρρυθμίσεων είναι σε συντηρητική, αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Η συμφωνία τους  για  φορολογική ελευθερία με πρόσχημα την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης σημαίνει μετατροπή των ΟΤΑ σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς με νέους τοπικούς φόρους και «απαλλαγή» του Κράτους από την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων προς τους ΟΤΑ."
Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ απείχαν της ψηφοφορίας, όχι γιατί διαφώνησαν με την κύρια κατεύθυνση του ψηφίσματος, αλλά επικέντρωσαν τη διαφωνία τους στο θέμα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.
Όπως τονίζεται στην κοινή δήλωση των μελών του Δ.Σ της ΚΕΔΕ Τ. Κανταρά και Ν. Σακούτη, που διανεμήθηκε στον τύπο, "'Ο «Συντονισμός Αιρετών» καταγγέλλει την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών για την εξελισσόμενη σε δύο φάσεις πρωτοβουλία η οποία σημαίνει το τέλος της Αυτοδιοίκησης. Αυτό το τέλος προανήγγειλε σήμερα και ο πρόεδρος της ΝΔ με την εξαγγελία του νεοφιλελεύθερου προγράμματος του που σαν πυρήνας του είναι η εκποίηση και του τελευταίου εκατοστού της δημοτικής περιουσίας, τα ΣΔΙΤ και την μετατροπή των ΟΤΑ σε μηχανισμό φορολογικής αφαίμαξης των πολιτών."
 
 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ

Η τοποθέτηση μας στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ 18,19/4/2018

Το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ διεξάγεται σε μία περίοδο που η χώρα μας και η κοινωνία έχουν εξαντληθεί από τα 8 χρόνια εφαρμογής μνημονίων. Βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο της μνημονιακής θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση η υλοποίηση των πολιτικών που επέβαλε η διεθνής επιτροπεία, αποδέχτηκε και υλοποιεί η Κυβέρνηση.

Επί πλέον η χώρα μας με ευθύνη της Κυβέρνησης και των μνημονιακών κομμάτων υποστηρίζει και συμμετέχει στα ιμπεριαλιστικά νατοϊκά σχέδια για τον έλεγχο της Μ.Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου που προκαλούν ολέθριους πολέμους, με αποτέλεσμα εκατόμβες νεκρών και εκατομμύρια προσφύγων.

Οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, η επίθεση και κατακρεούργηση των μισθών και συντάξεων, η ανεργία, η φτώχεια, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των μεγάλων δημόσιων χώρων, το ξεπούλημα της ενέργειας-με πρόσφατη την απόφαση για ξεπούλημα της ΔΕΗ- αποτελούν τον κορμό της κυβερνητικής πολιτικής.

Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός, ως συγκρότηση που επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών αποτελεί το κατ` εξοχήν θύμα της οχταετίας των μνημονίων. Τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κατάσταση της είναι η μετατροπή των Δήμων και των Περιφερειών σε μακρύ χέρι του Κράτους για την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών πολιτικών Κυβέρνησης και Ε.Ε , η κατάρρευση των πόρων της, η μη εκπλήρωση των στοιχειωδών κοινωνικών υποχρεώσεων της.

Ωστόσο τόσο οι κυβερνητικές θέσεις που μέσω διαρροών και συνεντεύξεων αφορούν το νέο θεσμικό πλαίσιο της Τ.Α με τον Κλεισθένη 1 και Κλεισθένη 2, όσο και οι θέσεις των πλειοψηφιών ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ αποδέχονται το διαμορφωμένο καταστροφικό μνημονιακό πλαίσιο και τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της ΕΕ.

Οι αλλαγές που συζητούνται και μέσω συνταγματικών μεταρρυθμίσεων είναι σε συντηρητική, αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Η συμφωνία τους για φορολογική ελευθερία με πρόσχημα την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης σημαίνει μετατροπή των ΟΤΑ σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς με νέους τοπικούς φόρους και «απαλλαγή» του Κράτους από την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων προς τους ΟΤΑ.

Άλλωστε με βάση τα στοιχεία τα παρακρατηθέντα- υπεξαιρεθέντα της οκταετίας από τους ΟΤΑ ανέρχονται τουλάχιστον σε 15 δις. Η λογική της μετατροπής όλο και περισσότερων υπηρεσιών των ΟΤΑ σε ανταποδοτικές καταλύει το δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα και οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση τους.

Ταυτόχρονα οι ΟΤΑ έχουν μετατραπεί σε πεδίο εφαρμογής όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας με αποκορύφωμα τους «ωφελούμενους» που σύμφωνα με την τελευταία απόφαση θα κατακλύσουν κατά δεκάδες χιλιάδες τους ΟΤΑ συνεχίζοντας και διευρύνοντας την ανακύκλωση της ανεργίας και της ομηρίας τους.

Ο τελευταίος διαγωνισμός του ΥΠΕΣ που αφορά τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα αφενός μεν οδηγεί στην απόλυση και την ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους και αφ` ετέρου αναδεικνύει τα μνημονιακά όρια και τις μνημονιακές απαγορεύσεις που αφορούν την πρόσληψη εργαζομένων με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ έχει διατυπώσει έγκαιρα από το 2016 στο συνέδριο του Βόλου τις προτάσεις του για ένα νέο Νόμο – Πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον οποίο θα διασφαλίζονται:

 

 1. Η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε αφενός να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας και αφετέρου οι ΟΤΑ να γίνουν πιο αποτελεσματικοί προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
 2. Η αποκέντρωση και ο σαφής επιμερισμός των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης
 3. Η επαρκής και επακριβής κατανομή των πόρων
 4. Ο βαθύς εκδημοκρατισμός της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κρίσιμος παράγοντας είναι η εξασφάλιση της οικονομικής επάρκειας και αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Γι’ αυτό το λόγο, στο πλαίσιο ενός νέου Νόμου – Πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να διασφαλίζονται:

 • Η απρόσκοπτη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων και η αποκατάσταση των θεσμικών αναιρέσεων και υφαρπαγών (ΠΟΕ, Τέλος Παρεπιδημούντων κ.λ.π.).
 • Η κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου ΟΤΑ.
 • Η απλοποίηση και ουσιαστικοποίηση των διαδικασιών ελέγχου νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας με στόχο την πραγματική πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους.
 • Η σαφής αποτύπωση στον Κρατικό Προϋπολογισμό των εσόδων και δαπανών των ΟΤΑ που θα συνοδεύεται από μία γενναία και δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Η ανακατανομή των δημοσίων πόρων και δαπανών που να βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία προς μια ανακατανομή ρόλων, έργων, αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Κεντρικό Κράτος και η Τ.Α. χρειάζονται ένα «νέο πολιτικό συμβόλαιο», στο οποίο θα προσδιορίζονται ως δύο διακριτοί ισότιμοι πόλοι ενός ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος.

Η Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα οι Δήμοι, νοείται ως ένας γνήσιος λαϊκός θεσμός, όπου η άμεση δημοκρατία και η συλλογική ευθύνη πρέπει να είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, και όχι οι μονοπρόσωπες, συγκεντρωτικές εκτελεστικές εξουσίες. Στην κατεύθυνση αυτή ο νέος Νόμος – Πλαίσιο για την Τ.Α. θα πρέπει να προβλέπει:

   (α) Συμμετοχικούς θεσμούς και παρεμβάσεις ως αναπόσπαστο και δομικό συστατικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής τους λειτουργίας της ΤΑ. Οι θεσμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν και τις λαϊκές συνελεύσεις, τον συμμετοχικό προϋπολογισμό και τα τοπικά δημοψηφίσματα αλλά και ενδιάμεσους θεσμούς πολιτικής καινοτομίας όπως η τοπική λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η πλατιά τοπική διαβούλευση και ο θεσμός των διερευνητικών επιτροπών.

   (β) Την απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα εκλογής και αντιπροσώπευσης των Ο.Τ.Α., διότι το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα που αποδίδει τα 3/5 των εδρών στον συνδυασμό που πλειοψήφησε αλλοιώνει την αναλογική αντιπροσώπευση.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν νοείται να εφαρμοστεί αποκομμένα από όλες τις παραπάνω αλλαγές, όπως επιχειρείται από την Κυβέρνηση ως άλλοθι στην μνημονιακή της πολιτική και καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους.

Επιμένουμε στην απόρριψη των μνημονίων και των απορρεόντων αντιλαϊκών πολιτικών.

 

Επιμένουμε στην ριζική ανατροπή του θεσμικού πλαισίου «Ν 3852/10» (Καλλικράτης).

 

Απορρίπτουμε τη λογική της «Τριετούς Στρατηγικής Μεταρρυθμίσεων», η οποία αφορά το Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση.

 

Απορρίπτουμε την θεσμοθέτηση νέων φοροεισπρακτικών βαρών και επιβαρύνσεων των πολιτών, με οποιαδήποτε ονομασία κι αν φέρουν αυτοί. Ζητάμε την κατάργηση όλων των διατάξεων που υποχρεώνουν τους Δήμους σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των μικροφειλετών τους και την κατάσχεση των περιουσιών τους για χρέη μεγαλύτερα των 500€ που θα εφαρμοστεί στο τέλος αυτού του μήνα

Απορρίπτουμε τις πολιτικές που οδηγούν τις υπηρεσίες των δήμων στην ιδιωτικοποίηση τους.

Σήμερα ο μόνος δρόμος είναι, η συγκρότηση ενός μετώπου των εργαζομένων, δημοτών και αιρετών, που θα οργανώσει την αντίσταση στις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες καταστρέφουν τη χώρα, την Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους.

 

 

19-4-2018

 

 

Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης

Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης.

NewsLetter

Ενημερωθείτε