Προγραμματικές Αρχές Παράταξης

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 16:13
(0 ψήφοι)

[row id="company_service" class="company_service animation scaleUp"] [col class="span12"]

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ 
ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΡΧΕΣ

FOTO PARAGRAFOS 1

Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Τα λαϊκά στρώματα έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν και ακυρώνονται, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η οικονομία ακολουθεί καθοδικό σπιράλ θανάτου, η κοινωνία αποσυντίθεται, και οι συνθήκες ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλάζουν δραματικά,ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται, με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών.
Το μαύρο αυτό σκηνικό συμπληρώνεται με το πρωτοφανές ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που περιλαμβάνει ακόμα και τόπους με τεράστια ιστορική σημασία, τόπους ιστορικής μνήμης, όπως το Σκοπευτήριο Καισαριανής ή σύμβολα πολιτισμού και παιδείας στην πορεία της πατρίδας μας.

Στη δίνη αυτής της πραγματικότητας η Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα. Οι αγώνες που διεξάγονται σήμερα και η προσπάθεια να οικοδομηθεί κοινό μέτωπο αντιμνημονιακών αιρετών, εργαζομένων και δημοτών αποκτούν τεράστια σημασία. Μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις, την επέκταση και ενίσχυσή τους, ανατρέπονται κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις μιας γενικότερης ανατροπής στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, που θα αποτελέσει την αρχή για την πλήρη ανατροπή της μνημονιακής και φιλελεύθερης πολιτικής που έχει επιβληθεί. Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε καθημερινά τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, δημιουργώντας παράλληλα ένα ευρύτατο και πολύμορφο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο αγώνας μας στην Τ.Α είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Συνεπώς δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της.

Στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες αποκτούν βαρύνουσα πολιτική σημασία τα θέματα τίθενται διλημματικά:
ή η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό καλλικρατικό - μνημονιακό πλαίσιο ή θα μετασχηματιστεί σε αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία με λαϊκή συμμετοχή για να αποτελέσει βασικό στήριγμα του κοινωνικού κράτους και φορέα της παραγωγικής, κοινωνικής, και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας.

[/col] [/row]

[row id="company_service" class="company_service animation scaleUp"] [col class="span12"]

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ 
ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

FOTO PARAGRAFOS 2

Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τρόικα και των ελληνικών κυβερνήσεων, τα αλλεπάλληλα Μνημόνια και ο «Καλλικράτης» μεγέθυναν τα υπάρχοντα προβλήματα και οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση τους Δήμους. Συγκεκριμένα:

 • Οι θεσμοθετημένοι πόροι για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση μειώθηκαν κατά 60%, ενώ σχεδιάζεται μια νέα μείωση της τάξης του 29%, που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία των Ο.Τ.Α. να πληρώσουν ακόμα και τους εργαζόμενους τους.
 • Μαζί με την απαγόρευση των προσλήψεων, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την επιχειρούμενη μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχη μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε πολιτική ασφυξία τους δήμους.
 •  Οι δήμοι και οι κοινότητες δέχθηκαν αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των 6.128 δήμων και κοινοτήτων του 1997 μειώθηκε το 2011 σε 325!!! Ο υπερσυγεντρωτισμός αυτός, χωρίς πρόβλεψη ουσιαστικής ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και ανάπτυξης αποκεντρωμένων θεσμών κοινωνικού και λαϊκού ελέγχου, αφυδάτωσαν την πεμπτουσία της αυτοδιοίκησης. Άμεση δημοκρατία, λαϊκή συμμετοχή και, συνεπώς, λαϊκή εξουσία αποτελούν λέξεις πλέον κενές περιεχομένου.
 • Καταλύεται η σχετική αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, έργο που ολοκληρώνεται με την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου, και μετατρέπεται ουσιαστικά σε ιμάντα μεταβίβασης των εθνικών και υπερεθνικών αντιλαϊκών πολιτικών, όπως, για παράδειγμα η ελληνογερμανική συνεργασία και η «αξιοποίηση», δηλαδή η εκποίηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, ή σε συμπληρωματικό εξάρτημα του κρατικού μηχανισμού, με ελέγχους σκοπιμότητας και μετατροπής των αιρετών οργάνων σε διακοσμητικά όργανα, ενώ παράλληλα τα δημόσια κοινωνικά αγαθά γίνονται υπόθεση ιδιωτικής φροντίδας και φιλανθρωπίας,
 • η ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς διαμορφώνουν ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Πολυποίκιλες ελαστικές μορφές και εργασιακές σχέσεις με «δανεικούς» από «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» (ΜΚΟ) ή από τις «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ), για απασχόληση πέντε ημερών το μήνα κυριαρχούν στις μέρες μας. Δημιουργείται αδιέξοδο όχι μόνο στους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, τους ομήρους των 2, των 5 ή των 8 μηνών αλλά και στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, με συνέπεια την πλημμελή λειτουργία έως και την αδρανοποίησή τους, «νομιμοποιώντας» κοινωνικά το σχέδιο ιδιωτικοποίησης τους.
 • Σε τοπικό επίπεδο η δημοτική αρχή υλοποίησε και υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές ακόμη και αν δηλώνει την αντίθεση της. Οι απολύσεις σχολικών φυλάκων, συμβασιούχων στο Δήμο, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι μειώσεις στις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα στα σχολεία, κλπ, προχωράνε χωρίς να ενημερωθεί και να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία από τη Δημοτική αρχή. Έτσι αποκόπηκε από το λαό της πόλης, αλλοτριώθηκε και κλείσθηκε στον αυτάρεσκο εαυτό της.
 • Είναι πλέον καθαρό και στον ποιο δύσπιστο, πως οι διαφωνίες μας στη «μεταρρύθμιση Καλλικράτη» και στα Μνημόνια έχουν δικαιωθεί.

Συμπερασματικά θα πρέπει να υπάρξει μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης , που βέβαια σημαίνει την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε τα Μνημόνια και τον «Καλλικράτη». Για να σταματήσουμε ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και των άλλων δημοτικών υπηρεσιών, την εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την ΤΑ., την πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, τη συνολική εκποίηση του πλούτου της πατρίδας μας, όπως ενέργεια, τουρισμός, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια και την μετατροπή της χώρας σε ΕΟΖ.

[/col] [/row]

[row id="company_service" class="company_service animation scaleUp"] [col class="span12"]

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

FOTO PARAGRAFOS 3

Η κίνησή μας πιστεύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον εγγύτερο προς τους πολίτες, δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, το δεύτερο πυλώνα του πολιτικοδιοικητικού μας συστήματος. Αποτελεί, δηλαδή, διακριτό επίπεδο άσκησης και διαχείρισης ευθύνης της διακυβέρνησης, που πρέπει να παίρνει μέρος στον αναγκαίο δημοκρατικό προγραμματισμό και οφείλει να επιδιώκει κάθε φορά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους στη λήψη των αποφάσεων της.
Από τη σύγκρουσή της με τα συγκεντρωτικά κέντρα αποφάσεων της κρατικής εξουσίας, λόγω της άμεσης καθολικής δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεών της και με βάση τις αρχές της εγγύτητας, τη επικουρικότητας και της τοπικής αυτονομίας, πηγάζει ο κινηματικός και διεκδικητικός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης, που φυσικά όχι μόνο δεν αναιρεί, αλλά ενισχύει τον θεσμικό της ρόλο.
Υποστηρίζουμε ότι η Τ.Α., σ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο με στόχο την απόκρουση αυτής της πολιτικής, αλλά και ως ο βασικός μοχλός αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Η Τ.Α. είναι αυτή που σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι κάποιες από της δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους πολίτες, που τα έχουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, με την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Η Τ.Α. οφείλει να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

[/col] [/row]

[row id="company_service" class="company_service animation scaleUp"] [col class="span12"]

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ μας είναι:

FOTO PARAGRAFOS 4

 • Οι ανθρώπινες κοινότητες αποτελούν κοινωνικά κύτταρα με πρωτογενή εξουσία η οποία εκφράζεται μέσα από συμμετοχικές δομές αυτοδιεύθυνσης των τοπικών υποθέσεων.
 • Η επεξεργασία σχεδίων τοπικής ανάπτυξης με προτεραιότητα το κοινωνικό όφελος και όχι τις «ανταγωνιστικές» επιχειρηματικές δραστηριότητες του δήμου.
 • Βασικοί άξονες της παραπάνω κατεύθυνσης είναι:
  • η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, της κατοικίας και του περιβάλλοντος από τις επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης αγοράς,
  • η προώθηση κοινωνικής πολιτικής,
  • η καταπολέμηση κάθε μορφής αποκλεισμού,
  • η υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων,
  • η ένταξη των μεταναστών.
 • Οι συμμετοχικοί θεσμοί αποτελούν θεμελιώδες γνώρισμα της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και κατά συνέπεια αποτελούν αναπόσπαστο και δομικό συστατικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής τους λειτουργίας. Οι θεσμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν και τις λαϊκές συνελεύσεις, τον συμμετοχικό προϋπολογισμό και τα τοπικά δημοψηφίσματα,
 • Η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι σαφής και σταθερή και να μην μπορεί να μεταβληθεί με την έκδοση απλών υπουργικών αποφάσεων,
 • Η αυτοδιοίκηση επωμίζεται την αποστολή του απρόσκοπτου και κοινωνικά δίκαιου εφοδιασμού του συνόλου της τοπικής κοινωνίας με τα δημόσια αγαθά, εκτός εκείνων που παρέχονται από το κεντρικό κράτος ή τις αποκεντρωμένες δομές του,
 • Απαιτείται άμεση εφαρμογή του Συντάγματος ώστε η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση να συνοδεύεται με τη μεταφορά των απαιτούμενων χρηματοδοτικών πόρων,
 • Ένα προκαθορισμένο τμήμα του τοπικού προϋπολογισμού στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ αποδίδεται στις λαϊκές συνελεύσεις κάθε γειτονιάς του Δήμου και καταρτίζεται με αμιγώς συμμετοχικές διαδικασίες.
 • Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, που αποδίδει τα 3/5 των εδρών στο συνδυασμό που πλειοψήφησε, αλλοιώνει την αναλογική αντιπροσώπευση και θα πρέπει ν’ αντικατασταθεί από την απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα εκλογής και αντιπροσώπευσης των Ο.Τ.Α.
 • Στη διαχείριση των απορριμμάτων προτείνουμε ένα μοντέλο διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, εφαρμογή του κύκλου (διαχωρισμός στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων), με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, όπου αυτό είναι δυνατό και δεν διαταράσσει το περιβάλλον, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων, με παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας τόσο στο νομοθετικό, όσο και στο διοικητικό επίπεδο.
 • Οφείλουμε, συνεπώς, να έχουμε διαρκώς στη σκέψη μας μια Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του Πολίτη, η οποία να λειτουργεί ως λαϊκή εξουσία, να είναι αγωνιστική και διεκδικητική και να είναι οικονομικά επαρκής για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

 

[/col] [/row]

[row id="company_service" class="company_service animation scaleUp"] [col class="span12"]

ΑΜΕΣΑ  ΑΙΤΗΜΑΤΑ  ΤΗΣ  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΠΙΒΙΩΣΗ  ΤΗΣ

FOTO PARAGRAFOS 5

Ως ελάχιστα για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης απαιτούμε:

 • στα Οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, την πλήρη αντίθεση μας να περικοπεί έστω και ένα πλέον Ευρώ από αυτά τα ελάχιστα που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2013, ενώ απαιτούμε κάθε μειωμένη καταβολή μέχρι σήμερα να αντισταθμιστεί εντός του έτους, αντίθετα στις εξαγγελίες για μειώσεις κατά 53% στη χρηματοδότηση των έργων (ΣΑΤΑ), κατά 2% των πόρων της ΤΑ (ΚΑΠ).
 • Την άρνηση οποιασδήποτε αρμοδιότητας που δεν εξασφαλίζει εκ των προτέρων τους αναγκαίους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό.
 • Την αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, νερό, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λ.π.).
 • Την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και την αγωνιστική αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών.
 • Τη σφοδρή αντίθεση μας στις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και την απόλυση των Ιδιωτικού Δικαίου Εργαζομένων σ’ αυτές.
 • Την κατάργηση του κατ΄ επίφαση "Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", που επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
 • Τη διεκδίκηση γενναίας αύξησης των διαθέσιμων πόρων στη νέα Προγραμματική Περίοδο ισότιμα σε Δήμους και Περιφέρειες μέσα από την εφαρμογή του Δημοκρατικού προγραμματισμού.
 • Τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ, για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι έλεγχοι σκοπιμότητας των αποφάσεών τους.
 • Την αποκατάσταση του καταστατικού ρόλου των αιρετών, ώστε να μην οδηγούμαστε στον ευτελισμό της δημοκρατικής λειτουργίας και των αυτοδιοικητικών θεσμών
 • Την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του φυσικού πλούτου της χώρας, ιδιαίτερα από τον Αρμαγεδών του ΤΑΙΠΕΔ
 • Τη διαμόρφωση ενός εθνικού αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την Αυτοδιοίκηση, μέσω πιστοποιημένων δομών, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους.
 • Την εξασφάλιση συνέχειας και βιωσιμότητας των κοινωνικών δομών, που προαναφέραμε αλλά και ίδρυση νέων. Δομές που διασφαλίζουν νέες θέσεις εργασίας (κυρίως νέων και γυναικών) επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού. Απαιτείται η αναπροσαρμογή και των στόχων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση.
 • Τη στήριξη δομών αλληλεγγύης (κοινωνικό παντοπωλείο, ιματιοθήκη απόρων, κοινωνικό φροντιστήριο, κοινωνικοί ξενώνες, κοινωνικό φαρμακείο και ιατρείο κλπ).

[/col] [/row]

[row id="company_service" class="company_service animation scaleUp"] [col class="span12"]

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ

FOTO PARAGRAFOS 6

Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι οφείλουμε να κινηθούμε σε τρεις κεντρικούς άξονες:

 1. Να ανασυγκροτήσουμε την κοινωνική πολιτική ως συνισταμένη των συνολικών ενεργειών της τοπικής κοινωνίας και των κινημάτων της. Να υψώσουμε ασπίδα κοινωνικής προστασίας για να αναχαιτίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Να ενθαρρύνουμε κάθε συλλογική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλειά, να στηρίξουμε τους ανέργους. Να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε κοινωνικές δομές για όλα τα συλλογικά αγαθά (τροφή, υγεία, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός )
 2. Να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, το δημόσιο χώρο (πεζοδρόμια, πλατείες, αστικό και περιαστικό πράσινο) και την ίδια την πόλη μας ως αγαθό αδιαπραγμάτευτα δημόσιο και κοινωνικό.
 3. Να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών και να δημιουργήσουμε χώρους όπου ελεύθερα θα μπορούν να εκφράζονται, να επικοινωνούν και να δρουν. Για εμάς η πολιτισμική δημιουργία και έκφραση αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για να μπορέσει να αλλάξει η πόλη μας.

[/col] [/row]

 

 

Read 2038 times Τελευταία ενημέρωση στις Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 09:00
ΡΑΚ Πετρούπολης

Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης

Website: www.rak-petroupolis.gr/
Περισσότερα σε αυτη την κατηγορία: « Ταυτότητα Τοποθετήσεις για μια Έξυπνη Πόλη »

Αφήστε ένα σχόλιο

Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης

Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης.

NewsLetter

Ενημερωθείτε