Τοποθετήσεις για τον Πολιτισμό

πολιτισμός

Συνοπτικές θέσεις

row
 • Ορθολογική διαχείριση των πολιτιστικών υποδομών του Δήμου με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όφελος για τους πολίτες (Θέατρο Πέτρας, Δραματική Σχολή, Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο, Δημοτικό Ωδείο, Δημοτικός Κινηματογράφος). Καμιά παραχώρηση σε τρίτους της οικονομικής εκμετάλλευσής τους. 
 • Καμία δημοτική πολιτισμική μονάδα δεν θα κλείσει ή θα συρρικνωθεί – Καμία απόλυση εργαζομένων σε αυτές. 
 • Το Διεθνές Φεστιβάλ ΠΕΤΡΑΣ: κέντρο δημιουργίας και προβολής της πόλης. Παροχή δωρεάν ή μειωμένων εισιτηρίων για μαθητές και ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, ανέργους).
 • Στήριξη των πολιτιστικών ερασιτεχνικών πρωτοβουλιών ατόμων, ομάδων πολιτών και συλλογικοτήτων (π.χ. δράσεις και εκδηλώσεις των μαθητικών ομάδων ή των εθνοτοπικών συλλόγων) και διοργάνωση θεματικών φεστιβάλ (π.χ. καινοτόμων δραστηριοτήτων).
 • Στήριξη κάθε επαγγελματία καλλιτέχνη του δήμου μας με εκδηλώσεις παρουσίασης του έργου τους.
 • Ίδρυση καλλιτεχνικού καφενείου, όπου θα συγκεντρώνονται καθημερινά κυρίως οι νέοι, και όχι μόνο, της πόλης για να μπορούν να εκφράζονται καλλιτεχνικά και να δημιουργούν. 
 • Διάχυση των πολιτιστικών δράσεων στους δημόσιους χώρους (πλατείες, κεντρικούς δρόμους, κλπ), σαν μέσο έκφρασης αλλά και τόνωσης της ζωής στην πόλη.

 

Αναλυτικές θέσεις

row

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Τρόικα και τα μνημόνια έβλαψαν σοβαρά και μακροχρόνια και την ¨υγεία¨ του πολιτισμού. Οι δημόσιοι πόροι για τον πολιτισμό σχεδόν αφανίστηκαν, γεγονός που επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά το ρόλο και τη δράση των Δήμων και σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα, στην κοινωνία η παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων και δράσεων περιορίστηκε και η ζήτησή τους από τους πολίτες μειώθηκε, όχι μόνο λόγω ανέχειας και ανεργίας, αλλά και επειδή η γκρίζα κοινωνική και οικογενειακή – για πολλούς από εμάς - πραγματικότητα, συσσώρευσε και συσσωρεύει στις ψυχές μας πολυεπίπεδα προβλήματα και μια άρνηση για το απολύτως ΄΄μη αναγκαίο¨.

Όμως, ο πολιτισμός ως ψυχαγωγία, διασκέδαση και κουλτούρα (΄΄παιδεία΄΄ με την ευρύτερη έννοια του όρου) για τους ίδιους ακριβώς λόγους είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας : μας ¨ γλυκαίνει¨ τη ζωή.

Για αυτόν το λόγο, πλέον, οι προσπάθειες διατήρησης, προώθησης και παραγωγής πολιτισμού γίνονται πράξεις αντίστασης του δοκιμαζόμενου λαού μας, είναι μια από τις απαντήσεις μας στο μουντό φόντο της ζωής μας.

Θα παλέψουμε, λοιπόν!

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η πρότασή μας για τον πολιτισμό ξεκινάει από την διαβεβαίωση – η οποία χαρακτηρίζει απερίφραστα τον ηθικό αξιακό κώδικα όλων των υποψηφίων, μελών και φίλων της κίνησης μας - ότι θα σεβαστούμε με ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση και θα διαχειριστούμε με απόλυτη διαύγεια και αποτελεσματικότητα και το τελευταίο προς διάθεση ευρώ, έτσι ώστε να επιτυγχάνουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το δημότη.

Κάτω από αυτό το πρίσμα οι προτάσεις μας για τον πολιτισμό επεκτείνονται σε πέντε επίπεδα:

Πρώτο επίπεδο. Πολιτικές διαχείρισης πολιτισμού.

 • Ορθολογική διαχείριση των πολιτιστικών υποδομών του Δήμου με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όφελος για τους πολίτες και το Δήμο (Θέατρο Πέτρας, Δραματική Σχολή, Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο, Δημοτικός Κινηματογράφος, Δημοτικό Ωδείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη…)
 • Καμιά παραχώρηση σε τρίτους των πολιτιστικών υποδομών για οικονομική εκμετάλλευση.

Δεύτερο επίπεδο. Μέτρα και δράσεις διατήρησης του πολιτιστικού επιπέδου σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

 • Καμιά δημοτική πολιτισμική μονάδα δε θα κλείσει ή θα συρρικνωθεί. • Καμιά απόλυση εργαζομένων σε αυτές.
 • Στήριξη με όλα τα διαθέσιμα μέσα του Δήμου όλων των συλλογικοτήτων που διατηρούν την παράδοσή μας (π.χ. δράσεις και εκδηλώσεις εθνικοτοπικών συλλόγων).
 • Στήριξη των πολιτισμικών ερασιτεχνικών πρωτοβουλιών ατόμων, ομάδων πολιτών και συλλογικοτήτων (π.χ. πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις μαθητών των σχολείων μας).
 • Στήριξη των επαγγελματιών καλλιτεχνών δημοτών μας (π.χ. εκδηλώσεις παρουσίασης του έργου τους).
 • Στήριξη (π.χ. με την παραχώρηση για εκδηλώσεις των πολιτιστικών υποδομών του Δήμου για εκδηλώσεις) όλων των ιδιωτικών πολιτιστικών μονάδων που εδράζουν στο Δήμο μας (π.χ. Ιδιωτικού Ωδείου).

Τρίτο επίπεδο. Ουσιαστική παρέμβαση στον πολιτισμό της καθημερινότητας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών και κατοίκων της Πετρούπολης είναι εσωτερικοί μετανάστες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Αν όμως ρωτήσει κάποιος αυτούς ή τα παιδιά τους, από πού είναι, αρκετοί απαντούν αναφέροντας τον τόπο καταγωγής των γονιών και των παππούδων τους. Αυτή η απάντηση ενέχει και φανερώνει δύο πολιτισμικές πραγματικότητες, δύο πολιτισμικές καταστάσεις. Η πρώτη, η ¨καλή¨, αφορά στην ιστορική διατήρηση της ρίζας και της λαϊκής ταυτότητάς μας, στην υπερηφάνεια μας για τον τοπικό λαϊκό πολιτισμό της περιοχής καταγωγής μας. Η δεύτερη, η ¨κακή¨, αφορά στην απαξίωση του τόπου που μεγαλώνουμε και ζούμε εμείς και τα παιδιά μας: δεν τρέφουμε αισθήματα υπερηφάνειας για την ΄΄μικρή΄΄ Πετρούπολη, στα Δυτικά της Αθήνας. Το γεγονός αυτό θα ήταν μια θεωρητική κοινωνιολογική επισήμανση, αν δεν κουβαλούσε μερικές πρακτικές που ασχημαίνουν και δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, αν δεν έδειχνε απόσταση και χάσμα στη σχέση μας με το Δήμο και τον κοινωνικό ιστό της Πόλης.

Πολλοί από εμάς, δημότες και κάτοικοι, δείχνουμε μια ΄΄αποστροφή΄΄ προς τα κοινά του Δήμου, είμαστε πλημμελώς ενημερωμένοι για τις δράσεις και τα προβλήματά του – που πολλά από αυτά μας αφορούν άμεσα - αδιαφορούμε ή αυθαιρετούμε πολλές φορές με τη συμπεριφορά μας σε ζητήματα που άπτονται του καλλωπισμού, της καλής κατάστασης του αστικού περιβάλλοντος, της καθαριότητας, της υγιεινής και της ασφάλειας τόσο των δημόσιων χώρων όσο και των συμπολιτών μας. Η ΄΄καλημέρα΄΄ μεταξύ μας έχει χαθεί και δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που δε γνωρίζουμε το γείτονά μας.

Αυτήν την κατάσταση αποξένωσης των κατοίκων εμείς θέλουμε να την αλλάξουμε! Και θα την αλλάξουμε σταδιακά με μια σειρά πρωτοβουλιών σε επίπεδο Δήμου αύριο αλλά και ως αριστερή δημοτική παράταξη, που θέλει να φέρει Αλλαγή και πιστεύει στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, σήμερα.

Αν η μισή μας καρδιά βρίσκεται στον τόπο καταγωγής μας, ας δώσουμε με ειλικρίνεια την άλλη μισή στην πόλη μας.

Ας αγαπήσουμε την Πετρούπολή μας και τους συνδημότες μας!

Τέταρτο επίπεδο. Όλοι έχουμε έναν δημιουργό μέσα μας.

"Ανάθεσέ μου μια δουλειά ,όπου μπορώ να βάλω ένα κομμάτι του εαυτού μου και δεν είναι δουλειά, είναι τέχνη!" Bliss Carmann

Πέμπτο επίπεδο. Πολιτικές δημιουργίας πολιτισμού

Προαγωγή του πολιτιστικού προσώπου της πόλης.

Η τέχνη και ο πολιτισμός σκόπιμα υποβαθμίζονται και γι’ αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πλέον χρέος να στηρίξει, να αναμορφώσει και να διαφοροποιήσει τους ήδη υπάρχοντες θεσμούς, ώστε να δώσει, αλλά και να δημιουργήσει τις ευκαιρίες στους δημιουργικούς ενεργά ανθρώπους να εκφραστούν, αλλά και να υλοποιήσουν τα οράματά τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να χαράξει μια κεντρική γραμμή, που θα ακολουθήσει στον τομέα του πολιτισμού με ευαισθησία, φαντασία, τόλμη και αποφασιστικότητα με σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού στην πόλη μας. Ο πολιτισμός παράγεται μέσα από τη συνεχή δράση των ανθρώπων και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την υποχρέωση της ενεργοποίησης μιας δημιουργικής πολιτιστικής πολιτικής.

Πρέπει να στηριχθούν οι ατομικές και οι ομαδικές καλλιτεχνικές και πνευματικές δραστηριότητες, που διακρίνονται για τον ουσιαστικό και ποιοτικό τους χαρακτήρα με ειλικρινείς και ουσιαστικές προθέσεις και πράξεις και όχι με ένα πρόσκαιρο marketing χωρίς ουσία. Μέσω του πολιτισμού γίνεται εφικτή η αντίσταση κατά της κυρίαρχης ιδεολογίας και της πολιτιστικής βιομηχανίας που είναι παγιωμένη τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή, η ελευθερία έκφρασης και δημιουργίας, να υπάρξει ένας πολιτιστικός εκδημοκρατισμός, ο οποίος θα δίνει την ελευθερία στην τέχνη και στα έργα της να είναι δικαίωμα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής κατηγορίας. Ο Δήμος της Πετρούπολης έχει το ανθρώπινο δυναμικό, τους χώρους αλλά και τα εργαλεία για να πετύχει κάτι τέτοιο και έχει χρέος να τα χρησιμοποιήσει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Θέσεις-Λειτουργίες

Ενθάρρυνση μορφών συλλογικότητας, προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο παράλληλα με την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών μέσω της δημιουργίας θεσμών και πολιτιστικών προγραμμάτων. Μέσα από μία δημιουργική και όχι απόμακρη τοπική διοίκηση θα δοθεί η δυνατότητα στο δημότη να αναπτύξει και να δημιουργήσει - συνεπικουρούμενος από αυτήν - τις προσωπικές αλλά και ομαδικές του καλλιτεχνικές δράσεις. Ο Δήμος της Πετρούπολης διαθέτει τους πολιτιστικούς χώρους, οι οποίοι θα ανοίξουν και θα γίνουν τα εργαλεία στα χέρια των δημοτών με σκοπό να αναδείξουν τα πολιτιστικά τους έργα.

 • Δημιουργία καλλιτεχνικού καφενείου με ενοικίαση και διαμόρφωση ανάλογου χώρου στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα συγκεντρώνει καθημερινά τους νέους - και όχι μόνο - της Πετρούπολης. Εκεί θα μπορούν να εκφράζονται καλλιτεχνικά και να δημιουργούν στιχουργοί, μουσικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, ποιητές, σε κοινές ή ξεχωριστές δράσεις.
 • Διάχυση του πολιτισμού στους εμπορικούς δρόμους και στα καφέ της πόλης με στόχο την ενίσχυση του εμπορικού κόσμου της πόλης. Για παράδειγμα μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις από τις ομάδες του Δήμου στα πεζοδρόμια, στους δρόμους, στις πλατείες, στους εμπορικούς δρόμους, στα καφέ της πόλης κ.λπ.
 • Διατήρηση στα ίδια επίπεδα του κόστους συνδρομών-διδάκτρων για τις πολιτιστικές δραστηριότητες, ως πολιτική θέση της παράταξης για τη σημερινή κατάσταση και ως κίνητρο συμμετοχής στις δραστηριότητες.
 • Παροχή δωρεάν ή μειωμένων εισιτηρίων στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για μαθητές, φοιτητές και ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, ανέργους, απόρους… ).

Θέατρο Πέτρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ ΠΕΤΡΑΣ: κέντρο δημιουργίας και προβολής της πόλης.

Με κεντρικό εργαλείο το Θέατρο Πέτρας, το οποίο είναι πλέον ένα πολιτιστικό σύμβολο για το Δήμο μας (και όχι μόνο), θα δημιουργηθούν φεστιβάλ και άλλοι θεσμοί, που θα απευθύνονται σε όλες τις μορφές της τέχνης, με σκοπό την ελεύθερη συμμετοχή των δημοτών που έχουν να προτείνουν κάτι.

Ο Δήμος βήμα- βήμα θα αρχίσει να προσθέτει και το δικό του, το τοπικό πολιτιστικό στίγμα στο ποιοτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας , το οποίο θα δένει αρμονικά και θα λειτουργεί παράλληλα με το υπόλοιπο πρόγραμμα των καταξιωμένων και εγνωσμένων καλλιτεχνών.

Επίσης, αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πάνω στην ίδια ανοιχτή βάση και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου (όπως στο Πνευματικό του Κέντρο). Δε θα πρέπει να μείνει κανένας χώρος αναξιοποίητος, καθώς η αισθητική καλλιέργεια των πολιτών μπορεί να επέλθει μέσα από αυτούς.

Δημοτικό Ωδείο: είναι ένας χώρος, όπου πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις του ανοίγματος της μουσικής αλλά και του έμψυχου δυναμικού του (καθηγητές - σπουδαστές) προς την πολιτιστική δραστηριότητα. Θα γίνει, λοιπόν, αξιοποίηση της υποδομής και της γνώσης του Δημοτικού Ωδείου για την υλοποίηση παραγωγής καλλιτεχνικών παραστάσεων στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας αλλά και άλλων καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών του Δήμου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη:θα δημιουργηθούν ομάδες ανάγνωσης βάσει θεματικών ενοτήτων. Στόχοι η συλλογική προσέγγιση βιβλίων με ποικίλο περιεχόμενο (λογοτεχνικό, κοινωνικό, πολιτικό, επιστημονικό κ.λ.π.) και η παρουσίασή τους στο βιβλιόφιλο κοινό της Πόλης μας . Θα διοργανωθούν, επίσης, σε συνεργασία με σχολεία και άλλους φορείς, εκδηλώσεις για την προώθηση του βιβλίου.

Ο Πολιτισμός είναι ένα από τα βασικά εργαλεία, που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το οποίο μπορεί να διαμορφώσει το πρόσωπο κα τη φυσιογνωμία της Πόλης, αλλά και να γίνει ο παράγοντας που θα δυναμώσει, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή.

 

Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης

Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης.

NewsLetter

Ενημερωθείτε