politismos 800

Η οικονομική κρίση, οι μνημονιακές πολιτικές και οι εφαρμοστικοί νόμοι, καθώς και η όψιμη κυβερνητική πολιτική ισοπέδωσαν όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης μας. Οι δημόσιοι πόροι για το ενιαίο «σώμα» του πολιτισμού αφανίστηκαν, οδηγώντας τις δημοτικές αρχές σε μια κατάσταση αμηχανίας, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τον -εν δυνάμει- ενεργό ρόλο των Δήμων.

Η κρίση της τελευταίας δεκαετίας διαμόρφωσε και αναπαρήγαγε μια κοινωνική πραγματικότητα της οποίας κύρια χαρακτηριστικά αποτελούν η φτώχεια, η ανέχεια και η ανεργία καθιστώντας ως μόνη (υποκειμενική και συλλογική) μέριμνα την  ίδια την επιβίωση. Σε αυτή την εχθρική για τα υποκείμενα κατάσταση, η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών καθώς και των τοπικών αυτοδιοικητικών οργανώσεων επιλέγουν, αναπαράγοντας τις κυρίαρχες αφηγήσεις περί πολιτισμού, να εξοβελίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία στη σφαίρα του «μη-αναγκαίου», αδιαφορώντας για την κοινωνική αναγκαιότητα της τέχνης.

Αντίθετα, η κοινωνικά προσδιορισμένη αξία της ψυχαγωγίας και  της διασκέδασης, ο ρόλος της κουλτούρας ως μέσο κοινωνικοποίησης και διαμόρφωσης συλλογικών και ατομικών ταυτοτήτων καθώς και η αναγκαία παραγωγή κοινών πολιτιστικών εμπειριών αναδεικνύουν τη βαρύνουσα σημασία του πολιτισμού στην καθημερινότητά μας.

Για εμάς,  η συλλογική και ατομική ενασχόληση με την καλλιτεχνική δημιουργία μεταφράζεται ως πράξη αντίστασης του δοκιμαζόμενου λαού μας, ως κατάφαση της ίδιας της ζωής  στη σημερινή «εχθρική» πραγματικότητα.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

 

  • Καμιά παραχώρηση σε τρίτους των πολιτιστικών υποδομών για οικονομική εκμετάλλευση.
  • Καμιά συρρίκνωση δημοτικής πολιτισμικής μονάδας.
  • Καμιά απόλυση εργαζομένων.
  • Κύριος στόχος αποτελεί η ανάδειξη της τέχνης ως απαραίτητο εργαλείο διαμόρφωσης, ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης ενεργών πολιτών. Η θέση αυτή βασίζεται στην καθιέρωση θεσμών και συνεργασιών με φορείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες και εξωτερικούς συνεργάτες, ανοιχτές παρεμβάσεις για όλο το ηλικιακό φάσμα των πολιτών του Δήμου Πετρούπολης, περιβαλλοντικές δράσεις καθώς επίσης και στοχευμένες απόπειρες ανάδειξης του θεάτρου Πέτρας.

 

  1. Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας

 

  • Το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας εκτός από πολιτιστικό σύμβολο της Πετρούπολης, αποτελεί και βασικό εργαλείο απελευθέρωσης των καλλιτεχνικών δυνάμεων της πόλης μας. Βασική μας πρόταση αποτελεί η αξιοποίηση του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενσωματώνοντας και προωθώντας κάθε συλλογική και ατομική καλλιτεχνική δημιουργία, απορρίπτοντας την καθαρά εμπορευματική χρήση του.
  • Αναβάθμιση της ποιότητας των καλλιτεχνικών δρώμενων του Θεάτρου Πέτρας μέσω της στήριξης νέων καλλιτεχνών και σε άμεση συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης, απωθώντας τη στυγνή αναπαραγωγή προϊόντων μαζικής κουλτούρας.
  • Ανάδειξη του Θεάτρου Πέτρας στην ολότητά του: Εκτός από τη καλοκαιρινή δράση του θεάτρου και την ήδη υπάρχουσα δραματική σχολή,  η ιστορία του Θεάτρου Πέτρας οδηγεί στην αναγκαιότητα αξιοποίησης ενός δημόσιου οικοδομήματος με στόχο τη δημιουργία ενός Θεατρικού Μουσείου με αρχεία, προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα. Σκοπός είναι το Μουσείο αυτό να αποκτήσει μια δυναμική που δε θα απευθύνεται μόνο στους κατοίκους της Πετρούπολης ή των Δυτικών Προαστίων. Το μουσείο ως ένας συγκεκριμένος τόπος στοχεύει στην ανάδειξη της κουλτούρας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Πετρούπολης. Τόσο ως ένα κοινωνικό ιστορικό μόρφωμα, όσο και ως ένας χώρος όπου σταδιακά και βαθμιαία θα αποκτήσει μια δυναμική συνεργασιών με Μουσεία από όλη την υπόλοιπη Αττική και χώρα.
  • Ο χώρος του Θεάτρου Πέτρας προσφέρεται για την δημιουργία καλλιτεχνικών Camps, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, τα οποία ως στόχο θα έχουν να φέρουν σε επαφή του δημότες μας (ανεξαρτήτου ηλικίας) σε επαφή με νέες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

 

  1. Δημοτικό Ωδείο

 

  • Μετά από είκοσι έξι (26) συναπτά έτη λειτουργίας το Δημοτικό Ωδείο της Πετρούπολης έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα μουσικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας μας.
  • Άμεση ανέγερση νέου ιδιόκτητου δημοτικού κτηρίου για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του Δημοτικού Ωδείου.
  • Προβολή της καλλιτεχνικής δουλειάς του Ωδείου και των σπουδαστών του σε κάθε γωνιά της πόλης μας.
  • Στην Ελλάδα της κρίσης βασικό μας μέλημα αποτελεί η στήριξη, μέσω της θέσμισης υποτροφιών και εκπτώσεων, των σπουδαστών ευάλωτων κατηγοριών.

 

  1. Δημοτική Βιβλιοθήκη

 

  • Αναβάθμιση της λειτουργίας της βιβλιοθήκης μέσω της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας και απόκτησης κατάλληλου εξοπλισμού.
  • Εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης μέσω της απόκτησης νέων τίτλων βιβλίων, με έμφαση σε τίτλους ακαδημαϊκού περιεχομένου και παιδικού βιβλίου.
  • Δημιουργία δημοτικού αναγνωστηρίου για την ακαδημαϊκή κάλυψη των αναγκών των φοιτητών – φοιτητριών και μαθητών – μαθητριών καθώς και κάθε ενδιαφερόμενου δημότη.
  • Καθιέρωση εβδομαδιαίων ομάδων αναγνώσεως βασισμένες σε θεματικές ενότητες.
  • Τακτικές Συνεργασίες με εκδοτικούς Οίκους και Συγγραφείς-Εικονογράφους για την παρουσίαση της δουλειάς τους.
  • Θεματικά εργαστήρια για παιδιά και Ενήλικες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  • Καθιέρωση Φεστιβάλ Βιβλίου με δράσεις ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής.
  • Ανάδειξη του έργου των δημιουργών της πόλης μας.

 

  1. Για την Επανοικειοποίηση της πόλης μας

 

  • Δημιουργία καλλιτεχνικού καφενείου με ενοικίαση και διαμόρφωση ανάλογου χώρου στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα συγκεντρώνει καθημερινά τους δημότες της Πετρούπολης με στόχο την ατομική και συλλογική καλλιτεχνική έκφραση.
  • Καθιέρωση Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ Δρόμου με μουσικούς, θεατρικές ομάδες καθώς και διάφορους καλλιτέχνες του δρόμου, grafiti artists, video artists από όλη την Ελλάδα με στόχο την επαναδιαμόρφωση των γειτονιών μας και την καθημερινή καλλιτεχνική αξιοποίηση σημαντικών «χώρων» της πόλης μας .
  • Διάχυση της Τέχνης στα ΚΑΠΗ του Δήμου μας μέσω διάφορων εργαστηρίων μουσικής και μουσικοθεραπείας, θεάτρου και δραματοθεραπείας καθώς και Χειροτεχνίας. Η τρίτη ηλικία είναι μια ηλικία στην οποία χρειάζεται να δώσουμε φροντίδα και επιμέλεια.
  • Καθιέρωση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με στόχο την ανάδειξη του Ποικίλου Όρους μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και περιπάτους που θα στοχεύουν στη προστασία του περιβάλλοντος [Ενδεικτικές θεματικές: ανακύκλωση, κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα κ.λπ]. Στο ίδιο πλαίσιο στοχεύουμε τον σχεδιασμό πειραματικών δράσεων στα πρότυπα των "Σχολείων της Φύσης" και στοχευμένες συνεργασίες με περιβαλλοντολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες και παιδαγωγούς για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Δήμου μας.
  • Στήριξη με όλα τα διαθέσιμα μέσα του Δήμου όλων των συλλογικοτήτων που διατηρούν την παράδοσή μας (π.χ. δράσεις και εκδηλώσεις εθνικοτοπικών συλλόγων).
  • Στήριξη των πολιτισμικών ερασιτεχνικών πρωτοβουλιών ατόμων, ομάδων πολιτών και συλλογικοτήτων (π.χ. πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις μαθητών των σχολείων μας).
  • Ίδρυση ενός Δημοτικού Κέντρου Παιγνιοθεραπείας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και παιδιών με ιδιαιτερότητες που θα συνεργάζεται με τον συμβουλευτικό σταθμό του Δήμου. Καθώς και την ίδρυση ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και ενηλίκων με αναπηρία).