Τοποθετήσεις για την Παιδεία

paideia

Συνοπτικές θέσεις

row
  • Προτεραιότητά μας η σχολική στέγη, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: πέντε νηπιαγωγεία και το 11ο δημοτικό πρέπει επιτέλους να γίνουν πραγματικότητα.
  • Σταθερή συντήρηση και αντισεισμική θωράκιση των σχολικών χώρων και διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για την αναβάθμιση τους. 
  • Μητρώο συντηρήσεων των σχολικών μονάδων, ανοιχτό στους πολίτες και στους συλλόγους γονέων για κοινωνικό έλεγχο. 
  • Βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και ανοιχτά σχολεία τα απογεύματα για να γίνουν κέντρα πολιτιστικής δράσης και συνεύρεσης των μαθητών και των γονιών τους. 
  • Διεκδίκηση της σίτισης για όλους τους μαθητές, με άμεση προτεραιότητα σε όσους έχουν ανάγκη. 
  • Δωρεάν ιατρικός έλεγχος με τις απαραίτητες εξετάσεις και εμβολιασμοί για όλους τους μαθητές.
  • Συνεργασία με τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων και λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου.

 

 

Αναλυτικές θέσεις

row

Οι πολίτες πέρα από την ανεργία, την υποαπασχόληση, τα χαράτσια και τους πλειστηριασμούς των σπιτιών τους έχουν να αντιμετωπίσουν και την απόλυτη κατάρρευση της δημόσιας παιδείας. Κυβέρνηση και τρόικα επιτίθενται στην εκπαίδευση, όπως σε κάθε θεσμό και σε κάθε τομέα κοινωνικής πολιτικής.

Από το 2009, όταν οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης άγγιζαν με οξυμένο τρόπο τη χώρα μας, και μέχρι σήμερα οι δαπάνες για την Παιδεία μειώθηκαν κατά 35,5% (2,5 δισ. ευρώ) και ως το 2016, σύμφωνα με τις μνημονιακές συμφωνίες, πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 47%. Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε αποτελεί τον χειρότερο της Ευρώπης, καθώς κηρύσσει νέες ημέρες άγριας λιτότητας και για την Παιδεία. Σύμφωνα με την επεξεργασία της ΟΛΜΕκαι ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Θ. Κοτσυφάκης, οι δαπάνες για την Παιδεία τη νέα χρονιά, μειώνονται κατά 5,8% σε σχέση με τις δαπάνες του 2013. Σε απόλυτους αριθμούς, στα ταμεία της εκπαίδευσης προβλέπεται να μπουν 266 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, ενώ σχολεία και πανεπιστήμια μετρούν ήδη απίστευτες απώλειες.

Ο «Καλλικράτης» μεταφέρει στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση την ευθύνη καλώντας τις ίδιες τις σχολικές μονάδες και τους δήμους να βρουν τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη των δαπανών. Επίσης με την ψήφιση διαφόρων νομοθετικών πράξεων δίνει τη δυνατότητα και στους ΟΤΑ (όπως και σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, ή άλλα ΝΠΔΔ, να ιδρύουν ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιωτικά κολλέγια ή τεχνικές σχολές, ιδιωτικά ΙΕΚ και φροντιστήρια ξένων γλωσσών ως εταιρείες).

Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας σ’ αυτά τα τελευταία χρόνια της κρίσης εφάρμοσε μια σειρά από μέτρα με στόχο την άμεση μείωση του κόστους της δημόσιας εκπαίδευσης, μεταφέροντας το βάρος της ευθύνης στην ελληνική οικογένεια.

Μερικά παραδείγματα:

- Το βούλιαγμα του ολοήμερου σχολείου (λείπουν οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων: πληροφορικής, ξένων γλωσσών, αισθητικής αγωγής) και των τμημάτων παιδιών με ειδικές ανάγκες ή των τμημάτων ένταξης.

- Η αδυναμία ένταξης προνηπίων στα νηπιαγωγεία αλλά και στους παιδικούς σταθμούς.

2013-14: φιλοξενούνται

νήπια 615,

προνήπια 134 (δηλαδή περίπου 500 προνήπια είναι εκτός των Δημόσιων νηπιαγωγείων!!!)

- Η αύξηση των μαθητών στους 30 ανά τμήμα.

- Η υποβάθμιση ή το οριστικό κλείσιμο ειδικών σχολείων, αθλητικών, μουσικών και καλλιτεχνικών

- Τα λουκέτα στα σχολεία, οι συγχωνεύσεις και οι συμπτύξεις τμημάτων. Από το 2011, έχουν κλείσει πάνω από 1.200 σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 102 επαγγελματικές σχολές. Χιλιάδες μαθητές διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις είτε επειδή το σχολείο τους έκλεισε, είτε επειδή δεν «χωράνε» μετά τις συμπτύξεις τμημάτων.

- Οι απολύσεις των εκπαιδευτικών. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (από τον Ιούνιο του 2010) υπηρετούν 30.000 εκπαιδευτικοί λιγότεροι. Η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού φτάνει πλέον το 30%. Έτσι, από 102.360 εκπαιδευτικούς το 2010, φτάσαμε στους 72.428 το 2013.

- Οι απολύσεις 10.000 αναπληρωτών από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φέτος, στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, προσλήφθηκαν μόλις 390 αναπληρωτές, έναντι 3.757 το προηγούμενο σχολικό έτος 2012-13 (90% μείωση) και 5.527 το 2011-12 (93% μείωση).

- Η ολοκληρωτική κατάργηση τριών τομέων στη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση που είχε ως συνέπεια τη «διαθεσιμότητα»

- απόλυση 1.992 εκπαιδευτικών και την υποχρεωτική μετάταξη 395 σε διοικητικές θέσεις. Περισσότεροι από 10.000 μαθητές έμειναν χωρίς την ειδικότητα που είχαν επιλέξει για να σπουδάσουν, ενώ άλλοι τόσοι, που εμπίπτουν στο μεταβατικό καθεστώς και συνεχίζουν στην τελευταία τάξη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην ειδικότητά τους, στην πλειονότητά τους δεν κάνουν μαθήματα, γιατί οι καθηγητές τους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

- Η υποχρεωτική μετάταξη 5.000 εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε διοικητικές θέσεις, ως συνέπεια της αύξησης του ωραρίου εργασίας.

- Η επιβολή απαράδεκτων συνθηκών εργασίας καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να καλύπτουν μέχρι και πέντε σχολεία της περιφέρειάς τους, προκειμένου να συμπληρώσουν το ωράριο. Το μέτρο αυτό, πέρα από την εργασιακή εξόντωση των εκπαιδευτικών, διαλύει και την παιδαγωγική διαδικασία στα σχολεία, καθιερώνοντας απρόσωπες σχέσεις μεταξύ καθηγητών, μαθητών και γονιών.

- Η ψήφιση το νομοσχεδίου για το «νέο λύκειο». Βαθιά ταξικό και με σκοπό να αποθαρρύνει τους νέους από τη μόρφωση, το νέο σχολείο, αντί να αποσυνδέει το λύκειο από τις πανελλαδικές εξετάσεις το μετατρέπει απολύτως σ’ ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο. Ένα σύστημα μαραθώνιων εξετάσεων που ξεκινούν από την α΄ λυκείου, οδηγεί τα παιδιά σταδιακά έξω από το σχολείο, μακριά από την μόρφωση, φτηνό εργατικό δυναμικό στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας των “επενδυτών” και των τραπεζών.

- Η προσπάθεια για επιβολή συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου με προσανατολισμό όχι τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασία αλλά την τρομοκράτηση και τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και φυσικά το άνοιγμα του δρόμου για περαιτέρω απολύσεις ή υποχρεωτικές μετακινήσεις.

- Η μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών, που ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας κυμαίνεται από 22%-45%. Ο εισαγωγικός μισθός έχει πλέον διαμορφωθεί στα 640 ευρώ (από 1.070) και ο καταληκτικός στα 1.400 ευρώ (από 1.600).

- Η κατάργηση και απόλυση των σχολικών φυλάκων και η συνεχής απαξίωση κάθε βοηθητικού κλάδου στην εκπαίδευση (διοικητικό προσωπικό, σχολικοί τροχονόμοι)

- Το οριστικό κλείσιμο σχολών και τμημάτων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και η απόλυση χιλιάδων διοικητικών υπαλλήλων των πολυτεχνικών και πανεπιστημιακών σχολών

Στην Πετρούπολη

Βασικά προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν οι δημότες.

1. Στεγαστικό πρόβλημα: αφορά με την ίδια οξύτητα και την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα σχολεία της Πετρούπολης είναι τα πιο πολυπληθή στη δυτική Αθήνα και σύμφωνα με τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είμαστε ο τρίτος δήμος συνολικά της Αττικής με τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση:

α) το πρόβλημα της συστέγασης του 3ου και 6ου δημοτικού σχολείου και μάλιστα σε διπλή βάρδια, συντελεί για πολλά χρόνια στην πίεση των όμορων δημοτικών σχολείων.

β) το θέμα της επανίδρυσης του 11ου δημοτικού σχολείου που θεωρείται απαραίτητο για την πάνω Πετρούπολη (τα δύο δημοτικά 4ο και 1ο είναι τα πιο πολυπληθή στο δήμο) δεν έχει προχωρήσει, ενώ η προ διετίας σχετική απόφαση κινδυνεύει να αρθεί εάν δεν προχωρήσουν άμεσα διαδικασίες χτισίματος του σχολείου.

γ) το θέμα των νηπιαγωγείων, των οποίων η δυναμικότητα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλων των νηπίων, ακόμα και μετά τις συστεγάσεις που δημιουργούν απαράδεκτες συνθήκες, με αποτέλεσμα πολλά κυρίως προνήπια να μένουν εκτός των νηπιαγωγείων.

• Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

α) το θέμα του 5ου Λυκείου και της συστέγασής του με το ΕΠΑΛ, που τα τελευταία χρόνια αριθμεί μεγάλο αριθμό μαθητών ενώ οι αύλιοι χώροι είναι πολύ μικροί, και

β) τα δύο τεράστια σε αριθμό λύκεια της πόλης (1ο και 4ο) απαιτούν τις συντονισμένες δικές μας ενέργειες για ίδρυση ενός νέου λυκείου. Η συνολική εικόνα και κατάσταση των κτιρίων δεν είναι η καλύτερη, γιατί πολλά από αυτά αριθμούν πάνω από 30 χρόνια ζωής, ενώ τα προγράμματα συντήρησης των τελευταίων ετών ήταν πενιχρά με αποτέλεσμα την κακή έως ελλιπή συντήρησή τους.

2. Έλλειψη υποστηρικτικών – συμβουλευτικών δομών: ο συμβουλευτικός σταθμός νέων και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου δεν παρέχουν λόγω υποστελέχωσης επαρκείς υπηρεσίες ειδικά στους νέους ή στους γονείς τους.

3. Έλλειψη υποστηρικτικού προσωπικού: σχολικοί φύλακες και τροχονόμοι απαραίτητοι για την ασφάλεια των μαθητών αλλά και του σχολείου καθώς πολλά από τα σχολικά κτίρια βρίσκονται στην άκρη του δήμου και σε μη πυκνοκατοικημένες γειτονιές, εκτεθειμένα σε κλοπές, ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

4. Έλλειψη ελεύθερων χώρων για δημιουργική απασχόληση μαθητών.

5. Ζητήματα φτώχειας και υποσιτισμός των μαθητών και των οικογενειών τους είναι θέματα που δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω από την δράση μας. Χωρίς τις αναγκαίες δομές στήριξης δεν μπορούν να υπάρχουν προοπτικές για ουσιαστική παιδεία.

Προτάσεις:

Τα δύο τελευταία χρόνια συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις που δυνάμωσαν στο χώρο της παιδείας, είτε μέσα από τους συλλόγους γονέων και την Ένωση Γονέων του Δήμου , είτε μέσα από τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, αγωνιστήκαμε και καταφέραμε να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο πρωτοβουλιών γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών. Πιστεύοντας ότι μέσα από τέτοιες συλλογικές διαδικασίες μπορούν οι πολίτες να ανατρέψουν πολιτικές που υποβαθμίζουν τη ζωή και δυναμώνουν την αλληλεγγύη μεταξύ τους. Η Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση διεκδικεί ενεργό συμμετοχή των υπηρεσιών του δήμου και το ρόλο του κυρίαρχου μοχλού στη διαμόρφωση και ενίσχυση κινηματικών και συμμετοχικών διαδικασιών.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο πρωταρχικά ζητήματα είναι:

- Αντίθεση σε κάθε επιχειρούμενη συγχώνευση σχολικών μονάδων .

Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η συγχώνευση 3ου και 6ου Δημοτικού, η συγχώνευση 2ου και 5ου Γυμνασίου καθώς και οι αναδιαρθρώσεις σε 1ο και 3ο Γυμνάσιο καθώς και στα λύκεια . Χρειάζεται η επαγρύπνηση των πολιτών και η δυναμική στάση των φορέων της εκπαίδευσης καθώς και μια Δημοτική αρχή που να έχει ενεργό ρόλο στην οργάνωση της αντίστασης και της διεκδίκησης ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, όχι με ευχές αλλά με έργα.

- Ο ρόλος των σχολικών επιτροπών και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Λειτουργία σχολικών ομάδων ανά σχολική μονάδα, συμμετοχή εκπαιδευτικών φορέων στις σχολικές επιτροπές του Δήμου (σήμερα η Δημ. Αρχή έχει αποκλείσει του Δασκάλους και τους καθηγητές από τις σχολικές επιτροπές !!!)

- Σχολική στέγη με προτεραιότητα: νηπιαγωγεία, 11ο δημοτικό

- Φύλαξη των σχολείων

- Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις (μονοδρομήσεις,δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας,πεζοφάναρα )για την ασφαλή κίνηση των μαθητών γύρω από τα σχολεία και δημοτική συγκοινωνία για την μεταφορά τους. Καθώς και αξιοποίηση των σχολικών τροχονόμων όπου χρειάζεται.

- Πρόσληψη καθαριστριών σε όλα τα σχολεία 8ώρου βάσης

- Μητρώο συντηρήσεων ώστε να διαμορφώνεται κάθε φορά με διαφανή τρόπο το πρόγραμμα συντηρήσεων και να μπορούν και οι σύλλογοι με την Ένωση να παρακολουθούν τις διαδικασίες συντήρησης

- Κάλυψη όλων των λειτουργικών εξόδων όλων των εκπαιδευτικών μονάδων (συμπεριλαμβανομένων των υλικών εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία, των ξενόγλωσσων βιβλίων στα λύκεια) - Διεύρυνση των δραστηριοτήτων του δήμου και αποκέντρωσή τους σε σχολικές μονάδες (χορός, σκάκι, θεατρική αγωγή, κ.λ.π )

- Συχνές συναντήσεις συσκέψεις με τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικούς αλλά και κάθε συλλογικό φορέα που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης

- Σχολεία ανοιχτά για τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας ( τα απογεύματα)σαν χώροι συνάντησης , έκφρασης και συλλογικής δημιουργίας.

- Ανάδειξη και ενίσχυση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων των σχολείων :

1. Φεστιβάλ πολιτιστικής-μαθητικής δημιουργίας και καινοτόμων δράσεων.

2. Αγορά υλικών στήριξης πολιτιστικών δράσεων (μικροφωνική για εκδηλώσεις κλπ.).

3. Αξιοποίηση της δυναμικής των μαθητών για την προστασία - ανάδειξη του Ποικίλου όρους και την προώθηση της ανακύκλωσης (με προγράμματα «γνωριμίας» με τη φύση).

4. Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας σε όλες τις σχολικές μονάδες.

- Ίδρυση κοινωνικού φροντιστηρίου

- Στέκι νεολαίας και δημιουργικής έκφρασης

- Πρόγευμα στους μαθητές με διεκδίκηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

- Διαμόρφωση των χώρων των σχολείων με τη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας (αθλητισμός, ζωγραφική, σχολικοί κήποι).

- Πολιτική στήριξη στην αντίθεση της επιχειρούμενης «αυτοαξιολόγησης» των σχολικών μονάδων.

To «νέο σχολείο» της υποχρηματοδότησης, των 30 μαθητών ανά τάξη, της έλλειψης σε υποδομές και εκπαιδευτικούς, το σχολείο των συγχωνεύσεων και της μηδενικής χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, το σχολείο των φραγμών και της συνεχούς αξιολόγησης, το σχολείο του Καλλικράτη και των διαφορετικών εκπαιδευτικών ταχυτήτων και προγραμμάτων, πρέπει να μας βρει απέναντί του.

Σας καλούμε να διαμορφώσουμε σε συλλογικό επίπεδο ένα μέτωπο πάλης με όλες τις συνιστώσες της εκπαίδευσης, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, με στόχο τη διεκδίκηση ενός ενιαίου, δημόσιου, δωρεάν 12χρονου σχολείου που θα μορφώνει και θα διαπαιδαγωγεί ολόπλευρα τα παιδιά όλου του λαού χωρίς διαχωρισμούς και φραγμούς.

Να παλέψουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολοκληρωτικά, που θα διδάσκει αλληλεγγύη, συλλογικότητα, αγωνιστική στάση ζωής. Ανοιχτό για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία. Χωρίς οριζόντιους και κάθετους διαχωρισμούς. Χωρίς αξιολογικές και εξεταστικές κρίσεις.

Να παλέψουμε για δουλειά και αξιοπρέπεια, για να μπει τέλος στα χαράτσια και στις φοροεπιδρομές, για να μπει τέλος στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που μας σκοτώνει, που καταστρέφει το μέλλον των παιδιών μας.

Γιατί έχουμε δικαίωμα στη ζωή.

Γιατί τα παιδιά μας αξίζουν και δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον.

Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό, γιατί έτσι πρέπει να γίνει, και έτσι θα γίνει.

Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης

Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης.

NewsLetter

Ενημερωθείτε