περιβάλλον ΡΑΚ final

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

- Για τη διαχείριση των απορριμμάτων προτείνουμε ένα μοντέλο δημόσιας διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, αποκεντρωμένο με δημοτικές και διαδημοτικές υποδομές, με έμφαση στην πρόληψη και εφαρμογή του κύκλου - διαχωρισμός στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, περαιτέρω επεξεργασία, ταφή υπολειμμάτων.

- Οριστικό κλείσιμο της χωματερής της Φυλής, ακύρωση των σχεδίων της κυβέρνησης και της περιφέρειας για συνέχιση της λειτουργίας της με:

Α) Παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων πάνω σε άλλα απορρίμματα στην υπό αποκατάσταση περιοχή από το 2017 της Α φάσης δηλαδή "πανοσήκωμα σκουπιδιών", για τα επόμενα χρόνια.

Β) Νέα χωματερή στη Φυλή με επέκτασή της στη σχεδιαζόμενη Γ´ φάση μετά τον κορεσμό του "πανοσηκώματος".

Γ) Την ήδη προωθούμενη επέκταση και αναβάθμιση του εργοστασίου σύμμεικτων απορριμμάτων ΕΜΑΚ Φυλής να δέχεται 450 χιλιάδες τόνους απορρίμματα έως το 2020, από 250 χιλιάδες τόνους που δέχεται σήμερα .

Δ) Την συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, του μοναδικού σ' όλη την Ελλάδα.

Ε) Της λειτουργίας της συνολικής εγκατάστασης ακόμη με την πρόσφατη αδειοδότηση λειτουργίας εντός της ΟΕΔΑ Φυλής ιδιωτικού ΚΔΑΥ. Ακύρωση των σχεδίων που -μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργούν- προωθούν την ενεργειακή αξιοποίηση (καύση), με συνέπεια, εκτός της επιβάρυνσης στην υγεία και το περιβάλλον, τον τετραπλασιασμό (!!!) των δημοτικών τελών και φυσικά τεράστια κέρδη για τους ιδιώτες που θα τα διαχειριστούν.

- Υπεράσπιση του Ποικίλου όρους, του δημόσιου και δασικού του χαρακτήρα, υπεράσπιση της πόλης μας και της περιουσίας των δημοτών της, με δυναμική παρουσία του δήμου ενάντια στους διεκδικητές-καταπατητές, αναδεικνύοντας την σκανδαλώδη απουσία του δημοσίου και απαιτώντας επιτέλους να προστατέψει τη δημόσια περιουσία.

- Διατήρηση των ελεύθερων χώρων, αγορά νέων και διαμόρφωσή τους ώστε να γίνουν λειτουργικοί στους δημότες.

- Βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς με πύκνωση δρομολογίων αλλά και επανασχεδιασμό των γραμμών. Διεκδίκηση της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ στην πόλη μας, αλλά και λειτουργία αξιόπιστης δημοτικής συγκοινωνίας, με αγορά νέων λεωφορείων, επανασχεδιασμό της, ενίσχυση των δρομολογίων της, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της.

- Δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων που θα διατρέχουν την πόλη, θα συνδέουν κοινοφελείς και κοινόχρηστους χώρους, θα συνδέονται με το Ποικίλο και το πάρκο Τρίτση. Ασφαλή και προσβάσιμα πεζοδρόμια.

- Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: ένταξη των σχολείων και των δημόσιων κτιρίων σε προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ή δημιουργίας πράσινων ταρατσών.

- Προστασία του δάσους (Ποικίλο και Άλσος) και συνεργασία με περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων για την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας.

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ

 

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας και συνολικά η Δυτική Αθήνα εδώ και δεκαετίες είναι οι διεκδικήσεις – καταπατήσεις χιλιάδων στρεμμάτων από τον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας (Μονή Λαμίας) και από άλλους ιδιώτες. Αυτά βρίσκονται στο Ποικίλο όρος, στον δήμο μας, στην περιοχή Πεύκα Βέρδη και σε γειτονικούς δήμους (Περιστέρι, Χαϊδάρι ως και τον Ασπρόπυργο και τα Άνω Λιόσια). Θέλουν να κερδοσκοπήσουν για να πουλήσουν και να χτίσουν μια πόλη πάνω από την πόλη μας.

Κύρια επιδίωξη όλων, ‘Μονής Λαμίας’ και ιδιωτών, είναι η καταστρατήγηση του δημόσιου – δασικού χαρακτήρα της περιοχής, η ιδιοποίησή της, η οικοπεδοποίησή της και τελικά η οικοδόμησή της.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά καθαρά πολιτικό. Η απουσία του δημοσίου όλη την προηγούμενη περίοδο είναι προκλητική και σκανδαλώδης .

Απαιτούμε και επιβάλλεται:

- Το Ελληνικό Δημόσιο να υπερασπιστεί – και να μην ξεπουλήσει- τη Δημόσια περιουσία στην Περιοχή του Ποικίλου όρους. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αναγνωρίσει επιτέλους το Δημόσιο Δασικό χαρακτήρα της περιοχής, να χαρακτηριστούν οι αδόμητες εκτάσεις δασικές.

- Να αναζητηθούν και να αποδωθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες στην μέχρι τώρα αδράνεια κυβερνήσεων και δημοσίων λειτουργών για το ρόλο των καταπατητών στην περιοχή.

- Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια Αττικής με δυναμικές πρωτοβουλίες να ζητήσουν τη δέσμευση όλων των βουλευτών της περιοχής και της κυβέρνησης να μην ταυτιστούν με συμφέροντα καταπατητών - “διεκδικητών” σε βάρος του λαού της Δυτικής Αθήνας.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Οι προσπάθειες ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας είναι συνεχείς. Να μην επιτρέψουμε να συντελεστεί ένα έγκλημα εις βάρος των συμπολιτών μας και του περιβάλλοντος.

 

Για μια βιώσιμη εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

 

Όλα αυτά τα χρόνια, επεξεργαστήκαμε, και συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε και να προτείνουμε συνολικό σχεδιασμό για μια βιώσιμη εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, φιλική στο περιβάλλον, μακριά από λογικές κατασκευής συγκεντρωτικών φαραωνικών εργοστασίων σύμμεικτων απορριμμάτων, μακριά από λογικές καύσης ή και εξαγωγής απορριμμάτων στο εξωτερικό, μακριά από λογικές δημιουργίας νέας «ΦΥΛΗΣ».

Αγωνιζόμαστε για μια διαχείριση με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση, τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και, βέβαια, το δημόσιο χαρακτήρα με πρωταγωνιστές τους δήμους και τους δημότες.

• Απορρίπτουμε τη συνέχιση του συγκεντρωτικού μοντέλου των μεγάλων κεντρικών εγκαταστάσεων, με πιθανή ενεργειακή αξιοποίηση (δηλαδή καύση), όπως δημόσια εκφωνείται από υπουργικά χείλη.

• Ο ΧΥΤΑ Φυλής τώρα να κλείσει οριστικά. Αγωνιζόμαστε ώστε να χωροθετηθούν και να κατασκευαστούν νέοι χώροι τελικής διάθεσης, στη βάση της αποκέντρωσης και του δίκαιου καταμερισμού των βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει πως μπορούν να δημιουργηθούν μικρές, αποκεντρωμένες και άρτια οργανωμένες υποδομές τελικής διάθεσης, που θα δέχονται για υγειονομική ταφή μικρές ποσότητες υπολειμμάτων και μπορούν να αλλάξουν την εικόνα που έχουμε ως σήμερα.

• Αγωνιζόμαστε για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και την άμεση ένταξή της, μαζί και της ευρύτερης περιοχής, σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αξιολόγησης - αποκατάστασης.

• Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποδεχτούμε καμία νέα εγκατάσταση στην ΟΕΔΑ Φυλής, ούτε,βέβαια, την προωθούμενη αναβάθμιση - επέκταση του ΕΜΑΚ ΦΥΛΗΣ.

• Για το ίδιο λόγο, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη λειτουργία της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της WATT ΑΕ, μέσα στο χώρο της ΟΕΔΑ Φυλής.

• Άμεση μεταφορά της μονάδας αποτέφρωσης των νοσοκομειακών αποβλήτων εκτός αστικού ιστού.

• Κατάργηση, επιτέλους, των αντισταθμιστικών που κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να δίδονται σπρος το δήμο Φυλής. Η υγεία και το περιβάλλον δεν εξαγοράζονται.

Επειδή ποτέ δεν είχαμε και δεν έχουμε την αντίληψη "τα σκουπίδια μακριά από την πόρτα μου και ας πάνε όπου να'ναι", προτείναμε και προτείνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων στην πόλη μας.

•Επικαιροποίηση ,διόρθωση, συμπλήρωση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης που με ευθύνη της διοίκησης του δήμου μας "αραχνιάζει" από το 2015 σε κάποια συρτάρια.

•Υιοθέτηση, διεκδίκηση και προσπάθεια άμεσης υλοποίησης της διαλογής στην πηγή με προώθηση των τεσσάρων ρευμάτων (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο).

•Άμεση επαναλειτουργία της οικιακής και δημοτικής κομποστοποίησης που εγκαταλήφθηκε από τη δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια. Σχεδιασμός και προώθηση των "καφέ" κάδων για συλλογή και κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων.

•Απόκτηση κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού για την υλοποίηση της εναλλακτικής διαχείρισης. •Κατασκευή πράσινου σημείου και έξι "γωνιών ανακύκλωσης"για την καλλίτερη και καθαρότερη συλλογή των υλικών.

•Διερεύνυση με τους όμορους δήμους και διεκδίκηση από την περιφέρεια και την πολιτεία κατασκευής διαδημοτικού κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών(ΚΔΑΥ)ώστε οι δημότες μας να οφεληθούν από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών και όχι οι ιδιώτες όπως συμβαίνει σήμερα.
•Πρόσληψη επαρκούς ,μόνιμου,εξειδικευμένου προσωπικού για την υλοποίηση της εναλλακτικής διαχείρισης.

•Νέος κανονισμός καθαριότητας,που να προβλέπει ,να διευκολύνει και προωθεί το νέο σχεδιασμό.

•Ενημέρωση ,ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας κυρίως των νέων.Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς,τους μαθητικούς συλλόγους,τους συλλόγους γονέων,τους εμπορικούς συλλόγους,τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και με κάθε ενεργό πολίτη που θα ήθελε να συμβάλλει.

•Καθαρή πόλη με δραςτικό περιοριςμό των σύμμεικτων και σεβασμό στο περιβάλλον (Τα απορρίμματα έχουν αξία, οφείλουμε να τα διαχειριζόμαστε σωστά).

 

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

 

Η περιοχή υποδέχεται πια τα σκουπίδια όλης της Αττικής εδώ και εξήντα χρόνια. Έχει πληρώσει και πληρώνει βαρύ τίμημα, όσον αφορά την υγεία των πολιτών της. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι θάνατοι προκλήθηκαν από τη λειτουργία της, αφού δεν έχει γίνει ποτέ επιδημιολογική μελέτη. Το περιβάλλον καταστρέφεται συστηματικά και μπορεί η κατάσταση να γίνει μη αναστρέψιμη. Η έκθεση της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χαρακτήριζε στις αρχές του 2014 τον ΧΥΤΑ Φυλής ως "....μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου "χρησιμοποιήθηκε μόνο για προεκλογικούς λόγους και μετά "ξεχάστηκε".

Η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής έδωσαν πολλές υποσχέσεις, τόσο για το οριστικό κλείσιμο της Φυλής, όσο και για την υλοποίηση ενός άλλου μοντέλου διαχείρισης στα απορρίμματα με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα. Όλες οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν ψεύτικες και υποκριτικές. Ο ΧΥΤΑ της Φυλής όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά επεκτείνεται και μεγαλώνει. Το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών (ΕΜΑΚ), ετοιμάζεται να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του. Ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων παραμένει. Πλάι στη λειτουργία δεκάδων ιδιωτικών επιχειρήσεων σχετικών με τη διαχείριση απορριμμάτων, μια ακόμα ιδιωτική εταιρεία (WATT ΑΕ) αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής. Η κυβέρνηση έχει ακυρώσει κάθε θετική πλευρά του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης (ΕΣΔΑ), προωθεί τις συμπράξεις με τους ιδιώτες (ΣΔΙΤ) χρηματοδοτώντας τις εγκαταστάσεις σύμμεικτων απορριμμάτων και μέσα από την παραγωγή δευτερογενών καύσιμων υλικών (RDF,SRF) την καύση. Ακυρώνει μέσα από την χρηματοδοτική ασφυξία των δήμων κάθε εναλλακτικό σχέδιο για προδιαλογή, ανάκτηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση των χρήσιμων υλικών που βρίσκονται στα απορρίμματα. Μετατρέπει τα βάρη των δημοτών σε κέρδη για τους ιδιώτες.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής λησμόνησε πολύ γρήγορα αυτά για τα οποία η ίδια είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει μέσα από το Περιφερειακό σχέδιο (ΠΕΣΔΑ), δηλαδή μέχρι το 2020 η προδιαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ,λ,π των απορριμμάτων να έχει φτάσει στο 52,66% και στους μελλοντικούς ΧΥΤΑ να καταλήγει μόνο το 22%. Απεναντίας το 2017 θάφτηκαν στο ΧΥΤΑ Φυλής συνολικά 1.780.000 χιλ. τόνοι απορριμμάτων!!!! Αυτό που απασχολεί την διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ είναι η μεγαλύτερη παραγωγή (RDF) για καύςη η δδιαιώνιση της σημερινής εφιαλτικής κατάςταςης με το "πανοςήκωμα σκουπιδιών"η κατά προτεραιότητα(σύμφωνα με υπάρχουσα μελέτη) κατασκευή ΝΕΑΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ στο λατομείο ΜΟΥΣΑΜΑ ή στην εφιαλτική προοπτική επέκτασης της ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ στη ΦΥΛΗ (εφαρμογή Γ' ΦΑΣΗΣ).

Η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή, δεκαετίες τώρα, αδιαφορώντας για τις ζωές μας. Εξυπηρετεί αυτούς που δεν θέλουν την ανακύκλωση, αλλά τη συνέχιση της διαχείρισης με τα πολλά σύμμεικτα και την προώθηση της καύσης με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Εξυπηρετεί την κυβέρνηση και εκείνες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που συνδέονται με αυτά τα συμφέροντα. Δεν εξυπηρετεί όμως τις κοινωνίες της Δυτ. Αττικής και Δυτ. Αθήνας.

Η πόλη μας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με όλα όσα συντελούνται και πρόκειται να συντελεστούν στο επόμενο διάστημα. Έχουμε χρέος να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στα σενάρια της ζωής που ετοιμάζουν για εμάς. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, συμβάλλοντας σε ένα πλατύ μέτωπο για:

Να ξεκινήσει η διαδικασία κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής και να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.

• Να δοθεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση στις δημοτικές και διαδημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικώνυλικών.

• Δίκαιη και ισόρροπη κατανομή σε όλες τις περιοχές ,των βαρών της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής.

• Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για νέες υποδομές στο λατομείο ΜΟΥΣΑΜΑ και στα άλλα λατομεία της Δυτ, Αττικής (ΜΕΛΕΤΑΝΙ,ΤΙΤΑΝ).Να εξαιρεθεί η Δυτ. Αττική από τους υποψήφιους χώρους νέων υποδομών.