Παρέμβαση του Νίκου Σακούτη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 14:48
(0 ψήφοι)

       sakoutis kede web

Ακολουθεί η παρέμβαση του Νίκου Σακούτη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη για τη διαχείριση των απορριμμάτων:

" Τα απορρίμματα, σαφώς έχουν αξία, γιατί εμπεριέχουν και πρώτες ύλες, εμπεριέχουν ενέργεια και κυρίως εμπεριέχουν τα εκατομμύρια εργατοωρών και τον μόχθο των εργαζομένων. Για αυτό το λόγο δεν είναι εμπόρευμα στα χέρια κανενός «σκουπιδέμπορου» - μεγαλοεργολάβου.

Το λέω αυτό, γιατί η δημόσια διαχείριση απορριμμάτων είναι επιτακτική ανάγκη και για την κοινωνία και για το περιβάλλον.

Και μιας και μιλάμε για τη δημόσια διαχείριση απορριμμάτων, εμπεριέχεται σε γενικές γραμμές η δημόσια διαχείριση απορριμμάτων που είναι η ραχοκοκαλιά όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Το Σχέδιο αυτό, η ίδια η κυβέρνηση το ξηλώνει σαν το πουλόβερ αυτή τη στιγμή και μιλάω για τα ΣΔΙΤ που προωθεί και το ξέρετε, κύριε Υπουργέ, πολύ καλά, ότι ενώ είχαν απορριφθεί οι ΣΜΠΕ όσον αφορά και την Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, τον Ιούνιο του ’15, σήμερα προωθούνται με την σφραγίδα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Άρα λοιπόν, είναι επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει έναν δρόμο με το ιδιωτικό κεφάλαιο, στη λογική ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Ας δούμε την εναλλακτική διαχείριση. Την Τρίτη περνάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, ο ΠΕΣΔΑ, στην τελική του μορφή. Με πολύ φιλόδοξους στόχους και χωρίς ΣΔΙΤ.

Αλήθεια, υπάρχει χρηματοδότηση για να πιαστούν όλοι αυτοί οι στόχοι μέχρι το 2020; Όταν υπάρχει σαφής προσανατολισμός από πλευράς ΕΣΠΑ, όσον αφορά στα ώριμα έργα, όπου τα ώριμα έργα είναι τα ΣΔΙΤ και όχι η εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων.

Και πολύ περισσότερο, μιας που μιλάμε για την Αττική, θα συνεχιστεί αυτό το έγκλημα που λέγεται χωματερή της Φυλής; Μίλησε προηγουμένως ο Δήμαρχος, ο κύριος Παππούς, αλλά μέσα σε αυτό το Περιφερειακό Σχέδιο δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για το κλείσιμο του.

Τι λέει η κυβέρνηση, πρέπει να κλείσει;

Πρέπει να κλείσει αυτός ο ΧΥΤΑ Φυλής;

Πρέπει να σταματήσουν τα αντισταθμιστικά που είναι εκμαυλισμός των συνειδήσεων και της υγείας του κόσμου εκεί; (όπως έχει αναφερθεί και η αρμόδια Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

 Ήδη, στις 30/8, ήδη η Επιτροπή Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Περιφερειών, λέει ότι πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση  όσον αφορά τις ΜΕΑ, τους ΧΥΤΑ και τα εργοστάσια καύσης και να πάμε στην ανώτερη βαθμίδα της κλίμακας όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων. Μα πού είναι αυτή η κατεύθυνση; Πού είναι; Υπάρχει 50% χρηματοδότηση, όπως σαφώς προβλέπει ως στόχευση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, ή που λέει η Αττική στο 52,66; Δεν υπάρχουν αυτά.

Μέσα στο ΕΣΔΑ, στο Εθνικό Σχέδιο, μιας που μιλάμε σήμερα για εισφοροδιαφυγή, όπως αναφέρθηκε από προηγούμενο ομιλητή  σημειώνεται 40% εισφοροδιαφυγή. Δεν είναι μόνο αυτό.

 Θα προχωρήσουμε στη λογική ότι είναι δημόσιο τέλος, ότι πρέπει να εισπράττεται από δημόσιο φορέα, τον ΕΟΑΝ και να διανέμεται και στους Δήμους, γιατί οι Δήμοι είναι μπροστάρηδες μαζί με τους δημότες; Ή θα εξακολουθούν οι ιδιωτικές εταιρίες να τα εισπράττουν και να τα χρησιμοποιούν όπως εκείνες νομίζουν;

Σε όλο αυτό το πλέγμα, πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, καθώς και για την κολοτούμπα που έχει κάνει, σε σχέση με αυτά που προβλέπονται μέσα στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης και τι προωθεί σήμερα.

Ευχαριστώ. "

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 14:29