athlitismos 800

Συνοπτικές Θέσεις

 

Η δημοτική μας παράταξη σκέφτεται και δρα στη λογική της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών, έτσι και στον Αθλητισμό βασική προγραμματική κατεύθυνση είναι:

 

Άσκηση και Άθληση Για Όλους

Αθλητισμός για τον Άνθρωπο και όχι για τα κέρδη

 

Οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν το κοινωνικό δικαίωμα της Άθλησης - Άσκησης χωρίς διακρίσεις, στον τόπο κατοικίας ή εργασίας.

Αφήνουμε το ξεπερασμένο και υποχρηματοδοτούμενο μοντέλο του «μαζικού αθλητισμού» και προτείνουμε νέες, πολύπλευρες και καινοτόμες αθλητικές δραστηριότητες όπως:

 

 • Αξιοποίηση ελεύθερων δημοτικών και δημόσιων χώρων για την άθληση των πολιτών.
 • Ημέρες και ώρες ποδηλάτου
 • Ημέρες αναβίωσης παιγνιδιών.
 • Ειδικά θεραπευτικά προγράμματα άσκησης.
 • Ημέρες βαδίσματος στο Ποικίλο και στο Άλσος Αγ. Δημητρίου.
 • Ανάπτυξη αθλητικών δράσεων στις παιδικές χαρές.
 • Ειδικά κινητικά προγράμματα προσχολικής αγωγής.
 • Προγράμματα χορού, κίνησης και γυμναστικής.
 • Διοργάνωση διάθλου (ορεινή ποδηλασία και αγώνας δρόμου).
 • Ανάπτυξη του αθλητισμού στις σχολικές εγκαταστάσεις εκτός διδακτικού προγράμματος, σαν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη σχολική φυσική αγωγή και τον σωματειακό αθλητισμό.
 • Διοργάνωση του αθλητικού τουρνουά της «Αθλητικής Άνοιξης», σε συνεργασία εκπαιδευτικούς, σχολικές επιτροπές, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
 • Διοργάνωση πρωταθλημάτων ανένταχτων ομάδων, για άνδρες και γυναίκες, για όλα τα ομαδικά αθλήματα.
 • Προκρίνουμε τη δημιουργία μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών κατάλληλων για τον αθλητισμό στην γειτονιά σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία της περιοχής του Δήμου μας.

 

Στην αντίληψη της δημοτικής κίνησής μας, οι δημότες δεν αντιμετωπίζονται ως αθλητικοί πελάτες- καταναλωτές, και ο Δήμος μας  δεν πρέπει να έχει ως  στόχο να εξασφαλίσει μέρος από τα κέρδη της «βιομηχανίας του ελεύθερου χρόνου». 

 

Αναλυτικές Θέσεις

 

Η κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αποστολή του αθλητισμού, καθώς και οι διάφορες μορφές αλληλεγγύης, είναι απαραίτητες για να διαφυλαχθεί ο ευρύτερος κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σήμερα το αθλητικό κίνημα ως μέσο σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας έχει τη μεγαλύτερη επιρροή απ’ οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό κίνημα.

Για τη δημοτική παράταξή μας που σκέφτεται και δρα στη λογική της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών, το πρόσταγμα «αθλητισμός για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη», απορρίπτει και ξεπερνά το σημερινό νεοφιλελεύθερο μοντέλο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Σε αντίθεση με αυτό τοποθετεί στο κέντρο της προσοχής τον αθλούμενο πολίτη και τον αθλητή και στοχεύει στην ανάδειξη των κοινωνικών θετικών λειτουργιών του αθλητισμού. 

           

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Βασική προγραμματική κατεύθυνση της άθλησης για όλους είναι η δημιουργία δια βίου κινητικών συνηθειών του πληθυσμού και η προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Η σύγχρονη έννοια της «Άσκησης και Άθλησης Για Όλους» συνδέεται με προγράμματα και δράσεις που προωθούν την καλή υγεία των πολιτών, την αναψυχή και τη διασκέδαση και εξελίσσονται στον ελεύθερο χρόνο τους. Τα προγράμματα «άθλησης για όλους» έχουν πάρει σημαντική θέση στη ζωή των σύγχρονων κοινωνιών και πρέπει να απευθύνονται σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι πιο ευάλωτες, αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό αθλητισμό.

‘Όπως και άλλες μορφές αθλητικής δραστηριότητας, έτσι και η «άσκηση για όλους» εμπίπτει στα κοινωνικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων, που πρέπει να απολαμβάνουν χωρίς διακρίσεις, στον τόπο κατοικίας ή εργασίας.

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» (ν. 4555/2018)

 

Ο αθλητισμός, ήταν από τα πρώτα κοινωνικά αγαθά που μπήκαν στο στόχαστρο των πολιτικών των μνημονίων και στον «Προκρούστη» των περικοπών. Λόγω της δραματικής μείωσης των πόρων και εξαιτίας της στοχευόμενης και συστηματικής διάλυσης μίας σειράς θεσμικών, προνομιακών και οργανωτικών δομών π.χ. υποχρηματοδότηση και κατάργηση νομικών προσώπων , ο αθλητισμός σήμερα βρίσκεται προ της οριστικής απαξίωσης, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν όλα τα προγράμματα «αθλητισμός για όλους» και άλλες αθλητικές δράσεις της  τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Με τη θεσμοθέτηση του ν. 3852/2010 «Καλλικράτη»,  διαλύθηκαν οι Δημοτικοί Αθλητικοί Οργανισμοί, ελαχιστοποιήθηκαν οι πόροι του «μαζικού» αθλητισμού, απαξιώθηκε κάθε λειτουργία. Τα προγράμματα μετατράπηκαν από επιδοτούμενα σε ανταποδοτικά, μεταφέροντας το κόστος στους ίδιους τους δημότες. Η σημερινή ΓΓΑ οφείλοντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ από παλαιότερα προγράμματα, εξανάγκασε το 80% των δήμων να μην τα υλοποιούν λόγω οικονομικής αδυναμίας.  

Μέσω του ν. Κλεισθένη και της εφαρμογής του στον τομέα του μαζικού αθλητισμού άνοιξε η κερκόπορτα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων: προσλήψεις με πεντάμηνες συμβάσεις από ΜΚΟ, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) με μισθούς πείνας.  

 

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

Για την παράταξή μας, η σχέση του Δήμου Πετρούπολης με τον αθλητισμό ξεπερνά τα όρια μιας αντίληψης παροχής ικανοποιητικού επιπέδου υπηρεσιών.

Οι δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα του αθλητισμού αποτελούν μια συστηματική και συνειδητή προσπάθεια προώθησης ενός άλλου τρόπου ζωής και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών. Ενός τρόπου ζωής όπου η άθληση αποτελεί μέσο προφύλαξης και θωράκισης της δημόσιας υγείας στις απάνθρωπες συνθήκες ζωής, μέσο κοινωνικοποίησης, μέσο ένταξης του δημότη στα κοινά, στοιχείο υπέρβασης του στείρου ατομικισμού και καλλιέργειας της ευγενούς άμιλλας και της συλλογικότητας.

Προτείνουμε νέες, πολύπλευρες και καινοτόμες αθλητικές δραστηριότητες, υπερβαίνοντας τα καθιερωμένα προγράμματα μαζικής άθλησης (ελεύθερης και οργανωμένης) όπως «Αθλητισμός και γυναίκα», «Αθλητισμός για ενήλικες», «Αθλητισμός και παιδί», «Αθλητισμός για ΑμεΑ», «Αθλητισμός για την Τρίτη Ηλικία»,  καθώς και τη στείρα μίμηση δράσεων του αγωνιστικού αθλητισμού με τη θέσπιση νέων, πολύπλευρων και καινοτόμων αθλητικών δραστηριοτήτων. Καινοτόμες δράσεις που κινητοποιούν δεκάδες ανθρώπους στην δια βίου άσκηση και στην ενεργό συμμετοχή σε μορφές όπως:

 1. μαζική άθληση με αξιοποίηση ελεύθερων δημοσίων και δημοτικών χώρων της πόλης μας
 1. αγώνες δρόμου κατά γειτονιά και διαμέρισμα
 2. ημέρα και ώρα ποδηλάτου
 3. περίπατοι με δρώμενα
 4. μέρα αναβίωσης παιγνιδιών
 5. μέρες ειδικών ηλικιακών κατηγοριών
 6. ημέρα βαδίσματος σε συχνά χρονικά διαστήματα στο Ποικίλο Όρος και στο άλσος Αγ. Δημητρίου
 1. ειδικά θεραπευτικά προγράμματα άσκησης
 2. κατασκηνωτικά προγράμματα
 3. εκδρομές
 4. ανάπτυξη αθλητικών δράσεων στις παιδικές χαρές
 5. ανάπτυξη υπηρεσιών γυμναστικής κατά ομάδες, οικογένειες, γειτονιές
 6. ειδικά κινητικά προγράμματα προσχολικής αγωγής
 7. προγράμματα χορού και κίνησης κλπ
 8. διοργάνωση διάθλου (ορεινή ποδηλασία και αγώνας δρόμου) με την οικονομική συνδρομή του Δήμου Πετρούπολης

Η δραστηριότητα των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αθλητισμό συνδυάζει την ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών ιδιοτήτων, με την καλλιέργεια και ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών του αθλητισμού, του φίλαθλου συναγωνιστικού πνεύματος και των ιδανικών του αθλητισμού.

Προκρίνουμε τη δημιουργία μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών κατάλληλων για τον αθλητισμό στην γειτονιά. Προστατεύουμε και ενδυναμώνουμε την υγεία των πολιτών με δράσεις φυσικής άσκησης και αναψυχής, με αξιοποίηση κάθε ελεύθερου αστικού χώρου και φυσικού περιβάλλοντος (άλσος Αγ. Δημητρίου, Ποικίλο Όρος) με παράλληλη ευαισθητοποίηση για την προστασία τους και σε σύνδεση με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Ειδικότερα, η αθλητική  πολιτική στο Δήμο Πετρούπολης μπορεί να  υλοποιηθεί :

 1. με χρηματοδότηση από τον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου και τη διεκδίκηση κονδυλίων από κοινοτικούς πόρους
 2. με αναδιάταξη και περαιτέρω αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και αλλαγή της σχέσης διοικητικού προσωπικού προς το διδακτικό προσωπικό υπέρ του δεύτερου
 3. με αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων…
 4. χωρίς μίμηση των δράσεων του αγωνιστικού πρωταθλητισμού, αλλά με συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία της περιοχής του Δήμου μας
 5. με υποβοήθηση ανάπτυξης του αθλητισμού στις σχολικές εγκαταστάσεις εκτός διδακτικού προγράμματος, ώστε να αποτελέσει ο δήμος τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη σχολική φυσική αγωγή και τον σωματειακό αθλητισμό
 6. με δημιουργία…… και καλύτερη αξιοποίηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα 5Χ5, τένις, κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήριο αποπεράτωση του δημοτικού σταδίου Πετρούπολης, βελτίωση των αγωνιστικών εγκαταστάσεων της Αλκυόνας)
 7. με δημιουργία μικρών ανοικτών γυμναστηρίων σε πλατείες και πάρκα με όργανα εξωτερικού χώρου (Πλατεία Θέτιδος, παιδική χαρά δίπλα στα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ της Αγίας Τριάδας.)
 8. με διοργάνωση πρωταθλημάτων ανένταχτων ομάδων, για άνδρες και γυναίκες, για όλα τα ομαδικά αθλήματα
 9. με συμβολή στην ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγιεινής διατροφής και διάδοσης της ιδέας του αθλητισμού με ευαισθητοποίηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης μας, όπως το άλσος Αγ. Δημητρίου, το δάσος του Ποικίλου Όρους κλπ
 1. με τη διοργάνωση του αθλητικού τουρνουά της «Αθλητικής Άνοιξης», ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής και διαρκούς  συνεργασίας του Δήμου           Πετρούπολης με εκπαιδευτικούς, σχολικές επιτροπές,  συλλόγους γονέων και κηδεμόνων

 

Στην αντίληψη της δημοτικής κίνησής μας, οι δημότες δεν αντιμετωπίζονται ως αθλητικοί πελάτες- καταναλωτές, και ο Δήμος μας  δεν πρέπει να έχει ως  στόχο να εξασφαλίσει μέρος από τα κέρδη της «βιομηχανίας του ελεύθερου χρόνου». 

Τα προγράμματα είναι επιδοτούμενα στο μεγαλύτερο μέρος τους και μόνο για δραστηριότητες  υψηλού κόστους μπορεί να υπάρχει μια μικρή συνδρομή, που δεν μπορεί να συγκρίνεται με ποσά του ιδιωτικού τομέα,  πχ γυμναστήρια, μασάζ, φυσικοθεραπεία.  Από τη συνδρομή,  εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες (άποροι, άνεργοι, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες).

Επιδιώκουμε την οικονομική, επιστημονική και οργανωτική ενίσχυση  του Δήμου Πετρούπολης έτσι ώστε, σε συνδυασμό με την παράλληλη υλοποίηση πολιτικής εθελούσιων συγχωνεύσεων σωματείων, να είναι σε θέση να τα στηρίξει οικονομικά και να συντηρήσει τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε σύμπραξη του δήμου Πετρούπολης με αθλητικές ανώνυμες εταιρείες ή αποκλειστική παραχώρηση δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων σε ανώνυμες αθλητικές εταιρείες εις βάρος της άθλησης των πολιτών και των προγραμμάτων του μαζικού αθλητισμού.

Τέλος θεωρούμε ότι,  η αποτελεσματικότητα κάθε πολιτικής του αθλητισμού, θα πρέπει να στηρίζεται σε πρόγραμμα δράσης με ξεκάθαρες αρχές, όραμα, σκοπούς, στόχους μέσα στο οποίο θα υλοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες σε προκαθορισμένο διάγραμμα.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 

 • Ένα ενιαίο, κοινωνικό και δημοκρατικό σύστημα φυσικής αγωγής και αθλητισμού στη χώρα μας με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά.
 • Την επιχορήγηση των εργαζομένων και ανέργων, για συστηματική άθληση σε γυμναστήρια.
 • Αναδιανομή των πόρων, με ριζικά διαφορετικό σκεπτικό και κοινωνικούς όρους, με παράλληλη την ενδυνάμωση του κοινωνικού ελέγχου, την επικράτηση διαφάνειας.
 • Αθλητικό σύστημα η αποτελεσματικότητα του οποίου κρίνεται κυρίως από την αύξηση του αριθμού των αθλούμενων, συμβατό με τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών, με μία άλλη οικολογική πολιτική , μέρος ενός διαφορετικού μοντέλου οικιστικής ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των ‘άμεσων αναγκών της κοινωνίας.
 • Την επιχορήγηση του αθλητισμού σαν κοινωνικό δικαίωμα από την Πολιτεία και όχι από τον τζόγο (Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.)
 • Αναδιανομή των αθλητικών πόρων υπέρ των Ο.Τ.Α. με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, έτσι ώστε τόσο οι αθλητικές υπηρεσίες και δραστηριότητες να παρέχονται δωρεάν από την τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς επιβάρυνση των νέων και των οικογενειών τους, όσο και να ενισχύεται επαρκώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. 
 • Στήριξη στην πράξη, των αθλητικών δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σύγχρονες, ασφαλείς και προσβάσιμες σε όλους υποδομές.
 • Θέσπιση διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας, όπως την αθλητική δημοτική συνέλευση με τη συμμετοχή αθλητών, προπονητών, γονέων, μελών των αθλητικών σωματείων, εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού.
 • Θέσπιση συμμετοχής αντιπροσώπων των αθλητών στα όργανα διοίκησης των αθλητικών φορέων (κατάργηση κωλυμάτων).
 • Δημιουργία διαδημοτικού φορέα – ομοσπονδία μαζικού αθλητισμού.
 • Επέκταση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στον αθλητισμό ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία και η λειτουργία στο Δήμο μας των απαιτούμενων υποδομών (νέες εγκαταστάσεις μαζικού αθλητισμού, καθώς και εξειδικευμένων αθλητικών εγκαταστάσεων ΑΜΕΑ).

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

 

Ενισχύουμε τον αθλητισμό για τις γυναίκες, τις εργαζόμενες μητέρες, για πολίτες με αναπηρίες μέσα από συστηματικές κι οργανωμένες αθλητικές δράσεις. Αναπτύσσουμε σταθερές πολιτικές για την κοινωνική ένταξη μέσω του αθλητισμού των μεταναστών, των μειονοτήτων, των εξαρτημένων και φυλακισμένων πολιτών. Αναδιοργανώνουμε τα προγράμματα αθλητισμού-ψυχικής υγείας.

 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

           

Ανάδειξη του ρόλου του αθλητικού σωματείου σε αθλητική βάση, ως ζωντανό κύτταρο άθλησης, χωρίς αναπαραγωγή των όρων λειτουργίας των αθλητικών εταιρειών. Σύνδεση με τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες (πχ. σύνδεση της αθλητικής δραστηριότητας με την διεκδίκηση για προστασία των ελεύθερων χώρων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής).

Προκρίνουμε την πολιτική εθελούσιων συγχωνεύσεων σωματείων της πόλης μας, ώστε να είναι πιο πρόσφορη η συντήρηση και αξιοποίηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και η οικονομική στήριξή τους.

Δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους αθλούμενους και στους αθλητές και ταυτόχρονα απαλλαγή του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου από πληρωμή για τη χρήση δημοτικών εγκαταστάσεων.

Υπερασπιζόμαστε και αναδεικνύουμε τα δικαιώματα των αθλητών με τη συμμετοχή τους στα όργανα διοίκησης του αθλητισμού, καθώς και την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε να προστατεύονται από αυθαίρετες και καταχρηστικές συμπεριφορές. Απαιτούμε την οργανωμένη αθλιατρική κάλυψη των ερασιτεχνών αθλητών, δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καθώς και πλήρη ασφάλεια όλων των εν ενεργεία ερασιτεχνών αθλητών.

Καλούμε όλους τους πολίτες να αγωνιστούμε μαζί, με τους όρους των κοινωνικών αγώνων, της αξιοπρέπειας και της αυτοπεποίθησης, για την αλλαγή όσον αφορά την αθλητική πολιτική της πόλης μας.