Υγεία
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Θέσεις Παράταξης
- Εμφανίσεις: 4914
Με τον όρο «ΥΓΕΙΑ» προσπαθούμε να περιγράψουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που συμβάλλουν στην κοινωνική και προσωπική ευεξία. Αποτελεί μία κατάκτηση των σύγχρονων κοινωνιών η έννοια της καθολικής και άνευ όρων, ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, φύλου, ηλικίας, ιδεολογικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων στα αγαθά και τις υπηρεσίες που προάγουν την υγεία.
Κατάκτηση η οποία σήμερα κινδυνεύει από μία χωρίς προηγούμενο επίθεση των νέο-φιλελευθέρων πολιτικών σε όλες τις χώρες, ακόμη και στη δική μας. Επίθεση που στόχο έχει να αποδιοργανωθεί οτιδήποτε δημόσιο, με στόχο την επέλαση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου προς όφελος των λίγων απέναντι στους πολλούς.
Είναι γνωστό, ακόμη και όταν δεν γίνεται δημόσια παραδεκτό, ότι η υγεία είναι ένας κρίσιμος τομέας της δημόσιας ζωής που μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει τις ανισότητες που ο καπιταλισμός παράγει. Στην Ελλάδα της κρίσης το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε και αιτία για αυτό είναι οι επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και η αποδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Έτσι απαξιώνεται η δημόσια περίθαλψη, παγιώνεται η ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση της χρηματοδότησης, στοχοποιούνται εργαζόμενοι(γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό), και μεγαλώνει η προμήθεια και η συναλλαγή με τα ιδιωτικά κέντρα θεραπείας. Το χειρότερο και το πλέον ύπουλο όμως που προσπαθούν να κάνουν, είναι να αλλάξουν τις αντιλήψεις της κοινωνίας για το πραγματικό νόημα της ΥΓΕΙΑΣ.
Από μία συλλογική ευθύνη μιας κοινωνίας για την πρόληψη και τη θεραπεία όλων των μελών της, προσπαθούν να παγιώσουν την αντίληψη ότι είναι ατομική ευθύνη του καθενός η ποιότητα της ζωής που θέλει να έχει. Δεν έχει σημασία αν γεννήθηκες και ζεις σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας, μέσα στο καυσαέριο, χωρίς πράσινο και χώρους αναψυχής, χωρίς νοσοκομεία και χώρους υγείας, δίπλα στο μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της Ελλάδας, χωρίς σταθερής τροχιάς συγκοινωνίες, χωρίς πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους για άτομα με κινητικά προβλήματα, αν πάθεις κάτι ΕΣΥ φτωχέ θα φταις. "...ο θάνατος του κάθε ανθρώπου λιγοστεύει κι εμένα γιατί είμαι δεμένος αξεδιάλυτα με ολάκερη την ανθρωπότητα. Γι' αυτό μη στέλνεις ποτέ να ρωτήσεις για ποιον χτυπάει η καμπάνα. Η καμπάνα χτυπάει για σένα", έλεγε ο Χέμινγουεϊ, και μάλλον είχε δίκιο. Κανένας δεν περισσεύει και η υγεία δεν είναι μόνο ατομικό δικαίωμα, είναι πάνω από όλα συλλογική ευθύνη μιας κοινωνίας!
Συνεπώς δύο μεγάλες κατηγορίες παρεμβάσεων σε θέματα υγείας μπορούμε να διακρίνουμε:
- πρόληψη
- θεραπεία
ΠΡΟΛΗΨΗ
Πρόληψη είναι όλα εκείνα τα μέτρα που παίρνει μία Πολιτεία ώστε να προλάβει την εκδήλωση μίας ασθένειας, ενώ η θεραπεία περιλαμβάνει τις ενέργειες αποκατάστασης ενός προβλήματος υγείας.
Στο δήμο Πετρούπολης, αλλά και στους περισσότερους δήμους της Ελλάδας δεν υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα πρόληψης και αυτά που υπάρχουν είναι χρηματοδοτούμενα από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες με σκοπό την προώθηση των προϊόντων τους. Όμως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι η πρόληψη αν γίνει με προγραμματισμό και με επιστημονικό τρόπο, είναι όχι μόνο η πιο ανθρώπινη και δημοκρατική αντιμετώπιση των ζητημάτων υγείας, αλλά και η πιο προσοδοφόρα, καθώς κοστίζει πολλές φορές λιγότερο από ότι η θεραπεία!
Προληπτικά προγράμματα υγείας που θα οργανωθούν ύστερα από επιδημιολογικές έρευνες με βοήθεια κοντινών νοσοκομείων (π.χ. «ΑΤΤΙΚΟ»). Θα περιλαμβάνουν εξετάσεις αιματολογικές, διαβήτη, πίεσης, καρδιολογικές, γυναικολογικές, ψυχιατρικές, κ.ά. Αντίστοιχος έλεγχος των μαθητών για την ανάπτυξή τους με αναπτυξιολόγο, αλλά και ορθοπεδικό, παιδίατρο, οδοντίατρο. Η πρόληψη επίσης περιλαμβάνει δημόσιους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, πράσινο, πρόσβαση σε όλους τους χώρους, μείωση ρύπων, ήχων, φωτορύπανσης, μείωσης όλων των αγχωδών δραστηριοτήτων, ήπια κυκλοφορία αυτοκινητων, προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής, ανάπτυξη συλλογικών δράσεων.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Είναι αδιανόητο σε μια περιοχή με 80,000 κατοίκους, με 9,000 μαθητές να μην υπάρχει στελεχωμένος χώρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης και θεραπείας, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει κτίριο για αυτό τον σκοπό. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε ότι η πρόσβαση στα μεγάλα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη, με εξαίρεση το «ΑΤΤΙΚΟ», τα νοσοκομεία «ΠΑΙΔΩΝ» πολύ μακριά, ενώ τα νοσοκομεία της Νίκαιας και του Θριασίου δέχονται ασθενείς από όλο το λεκανοπέδιο και όχι μόνο. Οπωσδήποτε λοιπόν χρειάζονται υγειονομικές υπηρεσίες, σε όλες τις ειδικότητες, αλλά και διοικητικές υπηρεσίες που θα συντονίζουν τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας.
Το Δημόσιο Υγειονομικό Σύστημα της χώρας μας βρίσκεται υπό κατάρρευση.
Η χρηματοδότηση του Δημόσιου Υγείας την εποχή των μνημονιακών κυβερνήσεων συρρικνώθηκε από το 6,8%, στο 4,8%-5% του ΑΕΠ
-το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη- ενώ η Ελλάδα των μνημονίων είναι πρωταθλήτρια στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας , αναγκάζοντας τους ασθενείς να πληρώνουν όλο και περισσότεροι από τη τσέπη τους .
Η υγεία παύει να είναι αγαθό αλλά γίνεται εμπόρευμα. Είναι συνειδητή αυτή η επιλογή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων
Η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε από το 10% μέχρι και το 40%.
Αν αυτά τα στοιχεία είναι ο κανόνας για τη χώρα μας , για την Πετρούπολη τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Γιατί η πόλη μας διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο που μπορεί να στεγάσει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες που μένει –σχεδόν- άδειο από Ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα όσοι έχουν ανάγκη ιατρικών υπηρεσιών να μην εξυπηρετούνται.
-Και τι έκανε η Δημοτική αρχή για αυτό;
«Πανηγύριζε» υποκριτικά κάθε φορά που μια –δυο ειδικότητες γιατρών έφταναν στην πόλη ! Δεν έβγαζε μιλιά, όταν τα ιατρεία άδειαζαν από γιατρούς.
-Τι μπορούμε να κάνουμε:
Η Πρωτοβάθμια υγεία στην πόλη είναι και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.
Παλεύουμε και απαιτούμε να επαναλειτουργήσει στο δήμο μας πλήρες κέντρο υγείας με όλες τις ειδικότητες γιατρών στο ίδιο υπάρχον κτίριο ώστε οι δημότες μας να εξυπηρετούνται στη πόλη μας και να συνδέεται με τα νοσοκομεία της περιοχής μας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
-Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο για όλους τους ανασφάλιστους με συνεργασία των γιατρών και φαρμακοποιών της πόλης μας, που για μικροπολιτικές σκοπιμότητες η Δημοτική Αρχή τους αγνόησε.
-Δυνατότητα προληπτικού ελέγχου και εμβολιασμού όλων των παιδιών και εφήβων, με κάρτα υγείας μαθητή.
- υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε συνεργασία με το συμβουλευτικό σταθμό και τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου (που είναι υποστελεχωμένες) με το ανάλογο προσωπικό ψυχολόγων, νοσηλευτικού προσωπικού , κοινωνικών λειτουργών.
-Στελέχωση του Κέντρου Υγείας για να έχει δυνατότητα για πρόληψη διαχείριση και παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
-Υποστήριξη μητέρων εγκύων και μητέρων κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
-Προληπτικός έλεγχος για τεστ Παπ , Οδοντιατρικό ιατρείο, αιμοδοσία , αιματολογικές εξετάσεις.