ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΟΥΤΗΣ - ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 15:28
(0 ψήφοι)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΟΥΤΗΣ

                          ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

 
         sakoutis

Η Δυτική πλευρά του λεκανοπεδίου (Δυτική Αττική και Αθήνα),επιλέχτηκε εδώ και δεκαετίες με ταξικά κριτήρια-μιας και κατοικούνταν σχεδόν αποκλειστικά από φτωχούς εργαζομένους - να επιβαρυνθεί με όλες τις "ανεπιθύμητες", οχλούσες δραστηριότητες (χαλυβουργίες, διυλιστήρια ,κάθε είδους βιομηχανικής και βιοτεχνικής παραγωγής) και μάλιστα χωρίς καμία πρόνοια για την προστασία της υγείας των ίδιων των εργαζομένων ,των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Η ύπαρξη λοιπόν και λειτουργία της Χωματερής των "Άνω Λιοσίων-Φυλής " ήταν μια "φυσική" και "λογική" επιλογή ,σύμφωνα με τα κριτήρια και τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούσαν όλες οι μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα.

           Η περιοχή υποδέχεται πια τα σκουπίδια όλης της Αττικής εδώ και εξήντα χρόνια. Έχει πληρώσει και πληρώνει βαρύ τίμημα, όσον αφορά την υγεία των πολιτών της. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι θάνατοι προκλήθηκαν από τη λειτουργία της, αφού δεν έχει γίνει ποτέ επιδημιολογική μελέτη. Το περιβάλλον καταστρέφεται συστηματικά και μπορεί η κατάσταση να γίνει μη αναστρέψιμη. Η έκθεση της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χαρακτήριζε στις αρχές του 2014 τον ΧΥΤΑ Φυλής ως "....μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου " χρησιμοποιήθηκε μόνο για προεκλογικούς λόγους και μετά "ξεχάστηκε".

          Η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής έδωσαν πολλές υποσχέσεις, τόσο για το οριστικό κλείσιμο της Φυλής, όσο και για την υλοποίηση ενός άλλου μοντέλου διαχείρισης στα απορρίμματα με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα. Όλες οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν ψεύτικες και υποκριτικές. Ο ΧΥΤΑ της Φυλής όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά επεκτείνεται και μεγαλώνει. Το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών (ΕΜΑΚ),ετοιμάζεται να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του. Ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων παραμένει. Πλάι στη λειτουργία δεκάδων ιδιωτικών επιχειρήσεων σχετικών με τη διαχείριση απορριμμάτων, μια ακόμα ιδιωτική εταιρεία (WATT ΑΕ) αδειοδοτήθηκε για να λειτουργήσει μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής. Η κυβέρνηση έχει ακυρώσει κάθε θετική πλευρά του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης (ΕΣΔΑ),προωθεί τις συμπράξεις με τους ιδιώτες (ΣΔΙΤ) χρηματοδοτώντας τις εγκαταστάσεις σύμμεικτων απορριμμάτων και μέσα από την παραγωγή δευτερογενών καύσιμων υλικών (RDF,SRF) την καύση. Ακυρώνει μέσα από την χρηματοδοτική ασφυξία των δήμων κάθε εναλλακτικό σχέδιο για προδιαλογή, ανάκτηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση των χρήσιμων υλικών που βρίσκονται στα απορρίμματα. Μετατρέπει τα βάρη των δημοτών σε κέρδη για τους ιδιώτες.

           Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής λησμόνησε πολύ γρήγορα αυτά για τα οποία η ίδια είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει μέσα από το Περιφερειακό σχέδιο (ΠΕΣΔΑ), δηλαδή μέχρι το 2020 η προδιαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ,λ,π των απορριμμάτων να έχει φτάσει στο 52,66% και στους μελλοντικούς ΧΥΤΑ να καταλήγει μόνο το 22%. Απεναντίας το 2016 είχαμε αύξηση κατά 50 χιλ. τόνους που θάφτηκαν στο ΧΥΤΑ Φυλής,σε σχέση με το 2015 . Συνολικά θάφτηκαν 1.780.000 χιλ. τόνοι απορριμμάτων!!!! Αυτό που απασχολεί την διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ είναι η μεγαλύτερη παραγωγή (RDF) για καύση και η προώθηση κατά προτεραιότητα (σύμφωνα με υπάρχουσα μελέτη) κατασκευή ΝΕΑΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ στο λατομείο ΜΟΥΣΑΜΑ ή στην εφιαλτική προοπτική επέκτασης της ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ στη ΦΥΛΗ (εφαρμογή Γ' ΦΑΣΗΣ).

Η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή ,δεκαετίες τώρα, αδιαφορώντας για τις ζωές μας. Εξυπηρετεί αυτούς που δεν θέλουν την ανακύκλωση, αλλά τη συνέχιση της διαχείρισης με τα πολλά σύμμεικτα και την προώθηση της καύσης με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Εξυπηρετεί την κυβέρνηση και εκείνες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που συνδέονται με αυτά τα συμφέροντα. Δεν εξυπηρετεί όμως τις κοινωνίες της Δυτ. Αττικής και Δυτ. Αθήνας.

          Η πόλη μας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με όλα όσα συντελούνται και πρόκειται να συντελεστούν στο επόμενο διάστημα. Έχουμε χρέος να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στα σενάρια της ζωής που ετοιμάζουν για εμάς. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, συμβάλλοντας σε ένα πλατύ μέτωπο για:

  • Να ξεκινήσει η διαδικασία κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής και να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
    • Να δοθεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση στις δημοτικές και διαδημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικώνυλικών.
    • Δίκαιη και ισόρροπη κατανομή σε όλες τις περιοχές ,των βαρών της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής.
    • Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για νέες υποδομές στο λατομείο ΜΟΥΣΑΜΑ και στα άλλα λατομεία της Δυτ, Αττικής (ΜΕΛΕΤΑΝΙ,ΤΙΤΑΝ).Να εξαιρεθεί η Δυτ. Αττική από τους υποψήφιους χώρους νέων υποδομών.
  • Όλοι και όλες στη συγκέντρωση που διοργανώνουν οι φορείς της Δυτ. Αθήνας ,Αττικής και ο Δήμος Πετρούπολης στο ΥΠΕΝ τη Δευτέρα 18/12/2017 στη 1.00 μ.μ. (Λεωφορεία αναχωρούν από την "ΗΡΩ" στις 12 το μεσημέρι).
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 14:27