Τοποθέτηση του Νίκου Σακούτη ως εκπρόσωπου της Παράταξης «Συντονισμός Αιρετών για μια Αντιμνημονιακή Ριζοσπαστική Εναλλακτική Πορεία της Αυτοδιοίκησης»

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 15:38
(0 ψήφοι)

sak kede april

Τοποθέτηση του Νίκου Σακούτη στη Γ.Σ της ΚΕΔΕ τη Δευτέρα 3 Απρίλη, ως εκπρόσωπου της Παράταξης «Συντονισμός Αιρετών για μια Αντιμνημονιακή Ριζοσπαστική Εναλλακτική Πορεία της Αυτοδιοίκησης».

 Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες.

Νομίζω ότι αν θέλουμε να απαντήσουμε στο τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε και ποιες να είναι οι προτάσεις μας όσον αφορά το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να απαντήσουμε πρώτα ποια Αυτοδιοίκηση βιώνουμε και γιατί, ποιες είναι οι αιτίες.

Μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε και στο συνέδριο του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, όπου οι προσεγγίσεις μας ήταν διαφορετικές από αυτές της πλειοψηφίας. Να θυμίσω ότι εμείς δεν έχουμε ψηφίσει τις αποφάσεις της Θεσσαλονίκης και του Βόλου.

Και θα εξηγήσω γιατί.

Για εμάς, συνάδελφοι, οι βασικές αιτίες που βιώνουμε αυτή την κατάσταση σήμερα στην Αυτοδιοίκηση, είναι η προώθηση και εφαρμογή όλων των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που υιοθέτησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και βέβαια και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι η προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια για να μετατραπεί  η Αυτοδιοίκηση ως το μακρύ χέρι του κράτους, ακριβώς για να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές.

 Και θα πω συγκεκριμένα.

Έχουμε τον οικονομικό στραγγαλισμό, της Αυτοδιοίκησης, που όλοι μιλάμε σχετικά για αυτό. Και μάλιστα, αποτιμάται από την ΚΕΔΕ με επίσημα στοιχεία σε 13 δις ευρώ. Σκεφτείτε, αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες, μιλάμε ότι θα έχουμε μια νέα αφαίμαξη των 4 δις με τη μορφή νέου μνημονίου.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αφαίμαξη, «υπεξαίρεση» από τους Δήμους και κατ επέκταση από τους δημότες μας, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες, να ικανοποιήσουν τους δανειστές και τη μαύρη τρύπα του χρέους.

Θα απαντήσουμε σε αυτό; Να σας θυμίσω ότι εμείς είμασταν ενάντια στο νόμο του Καλλικράτη διότι δεν προέβλεπε αυτά που είχαν ανάγκη οι δημότες και οι δήμοι, με πρόσχημα ότι επιτυγχάνει   οικονομία κλίμακας και εξορθολογισμό, ουσιαστικά με την ταυτόχρονη εφαρμογή του με το πρώτο μνημόνιο, επέβαλε τη λιτότητα στους δήμους.

Συνάδελφοι, Μιλάνε αρκετοί σήμερα ότι η λύση στο οικονομικό πρόβλημα των δήμων είναι η οικονομική τους ανεξαρτησία. Πώς όμως εννοούν αυτοί την οινομική ανεξαρτησία; Τα επιχειρήματα είναι του τύπου  ε, αφού το κράτος δεν μας δίνει λεφτά, ε, αφού υπάρχει αυτή τη στιγμή αυτή η κατάσταση με τα διαρκή μνημόνια και τη λιτότητα, κάτι, ως φυσικό φαινόμενο που έπεσε από πάνω μας, τότε, ας πάρουν οι Δήμοι τον ΕΝΦΙΑ (ο πλέον αντιλαϊκός νόμος), για να επιτύχουν οικονομική ανεξαρτησία. Δηλαδή να μετατραπούν οι δήμοι -  γιατί αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης – σε φοροεισπρακτικούς και φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Μάλιστα δε, πρόθεσή τους είναι η επέκταση της ανταποδοτικότητας και το δικαίωμα των δήμων να επιβάλουν και δικούς τους τοπικούς φόρους. Στην ουσία θα έχουμε κατάργηση του χαρακτήρα των δήμων που είναι δημόσιος και κοινωνικός.

Διαπιστώνουμε όλοι μας, συνάδελφοι, ότι τα τελευταία χρόνιας έχουμε στην ουσία κατάργηση του άρθρου 102 του Συντάγματος και όντως είναι έτσι.

Βιώνουμε  την κατάργηση της όποιας σχετικής αυτονομίας και  αυτοτέλειας.

Βιώνουμε την τροϊκανη επιτροπεία στους δήμους, τους  πολλαπλούς ελέγχους σκοπιμότητας – τους οποίους  έχουμε καταγγείλει – μέσω «παρατηρητηρίου» κ.α., όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλους τους δημόσιους τομείς της χώρας.

Συνάδελφοι, είναι δυνατόν σήμερα να ευημερούν οι δήμοι ή  άλλος τομέας της δημόσιας ζωής, όπως η υγεία και η παιδεία; Ας αναρωτηθούμε όλοι.  Διαπιστώνουμε ότι έρχεται ένα  τέταρτο μνημόνιο ή όπως αλλιώς ονομαστεί. Δεν θα έχει επιπτώσεις σε δήμους και δημότες; Μα σαφώς θα έχει και μάλιστα θα επιβληθεί με αυστηρότερο, αυταρχικότερο, συγκεντρωτικότερο τρόπο από το κράτος και την κυβέρνηση..

Συνάδελφοι, έχουμε την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης στην καθαριότητα, τον πολιτισμό και στον αθλητισμό, αλλά και για πρώτη φορά είχαμε ξεπούλημα δημόσιας γης. Μην το ξεχνάμε αυτό. Για πρώτη φορά στα χρονικά από τούτη την κυβέρνηση.

Έχουμε εκχώρηση στα επιχειρηματικά συμφέροντα κρίσιμων τομέων της Αυτοδιοίκησης. Να αναφέρω ένα; Τη μεγάλη «κολοτούμπα» που έγινε και υιοθετήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, που βλέπουμε να υλοποιείται το προηγούμενο σχέδιο, σε όλο του το μεγαλείο. Και βλέπουμε ότι όλο αυτό, το χωρίς ρίσκο επιχειρηματικό κέρδος των ιδιωτών, το είδαμε και στην Ήπειρο, το βλέπουμε και στην Πελοπόννησο, θα το δούμε και στις Σέρρες και στην Ηλεία και αλλού. Θα μετακυληθεί στις τσέπες των δημοτών για μια ακόμα φορά, αυτό το πραγματικά τεράστιο κόστος διαχείρισης .

Έχουμε τη μείωση μισθών, συντάξεων και την ανεργία η οποία εκτοξεύεται. Έχουμε μια τεράστια μετανάστευση των καλύτερων μυαλών, των νέων παιδιών, από τη χώρα μας, 450.000 άτομα, με τα επίσημα στοιχεία. Όλα αυτά θα αντιπαλέψουμε; Για εμάς αυτός είναι ο ρόλος, συνάδελφοι, της Αυτοδιοίκησης, να περιφρουρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας, να σταθεί δίπλα στην κοινωνία και να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές.

Δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση ή νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση. Θα είναι ψευδεπίγραφη ή σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση με τις σημερινές καταστάσεις χωρίς να ανατρέπονται οι  μνημονιακές πολιτικές. Το βλέπουμε αυτό ακόμα και σε επιμέρους πλευρές, όπως στο χωροταξικό. Παραμένουν οι 325 Δήμοι, και καταργούνται οι Τοπικές Κοινότητες. Βλέπουμε δηλαδή μια λαθεμένη κατεύθυνση, αντιδραστικότερη.

Μια τελευταία κουβέντα, συνάδελφοι, για το θέμα της απλής αναλογικής.

Εμείς από θέση αρχής είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής γιατί είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα, αποκαθιστά την ισοτιμία της ψήφου και υπο προϋποθέσεις μπορεί να κινητοποιήσει και να δώσει ρόλο στους πολίτες.  Όμως, για να έχει θετικό πρόσημο, θα πρέπει παράλληλα με την εφαρμογή της να υπάρξει μια Αυτοδιοίκηση με όλα αυτά τα οποία προανέφερα.

Τέλος να δηλώσω ότι εμείς θα είμαστε παρόντες σε κινητοποιήσεις που ήδη άρχισαν στους 5 ενεργειακούς δήμους της χώρας με αποφάσεις των δημοτικών του συμβουλίων για να μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ και οι μονάδες της.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 10:56