ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ: Η τοποθέτηση μας στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ 18,19 Απρίλη στην Αθήνα

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 21:14
(0 ψήφοι)
sakout
Η παράταξη "ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ" συμμετείχε στις εργασίες του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ/ΕΝΠΕ που διεξήχθη στην Αθήνα στις 18,19/4/2018.

 Η παράταξη καταψήφισε το κοινό ψήφισμα του συνεδρίου που υποστηρίχθηκε από τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής και κατέθεσε το δικό της κείμενο θέσεων που επισυνάπτεται. 

Όπως τονίζεται στο κείμενο "Οι αλλαγές που συζητούνται  και μέσω συνταγματικών μεταρρυθμίσεων είναι σε συντηρητική, αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Η συμφωνία τους  για  φορολογική ελευθερία με πρόσχημα την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης σημαίνει μετατροπή των ΟΤΑ σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς με νέους τοπικούς φόρους και «απαλλαγή» του Κράτους από την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων προς τους ΟΤΑ."
Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ απείχαν της ψηφοφορίας, όχι γιατί διαφώνησαν με την κύρια κατεύθυνση του ψηφίσματος, αλλά επικέντρωσαν τη διαφωνία τους στο θέμα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.
Όπως τονίζεται στην κοινή δήλωση των μελών του Δ.Σ της ΚΕΔΕ Τ. Κανταρά και Ν. Σακούτη, που διανεμήθηκε στον τύπο, "'Ο «Συντονισμός Αιρετών» καταγγέλλει την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών για την εξελισσόμενη σε δύο φάσεις πρωτοβουλία η οποία σημαίνει το τέλος της Αυτοδιοίκησης. Αυτό το τέλος προανήγγειλε σήμερα και ο πρόεδρος της ΝΔ με την εξαγγελία του νεοφιλελεύθερου προγράμματος του που σαν πυρήνας του είναι η εκποίηση και του τελευταίου εκατοστού της δημοτικής περιουσίας, τα ΣΔΙΤ και την μετατροπή των ΟΤΑ σε μηχανισμό φορολογικής αφαίμαξης των πολιτών."
 
 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ

Η τοποθέτηση μας στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ 18,19/4/2018

Το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ διεξάγεται σε μία περίοδο που η χώρα μας και η κοινωνία έχουν εξαντληθεί από τα 8 χρόνια εφαρμογής μνημονίων. Βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο της μνημονιακής θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση η υλοποίηση των πολιτικών που επέβαλε η διεθνής επιτροπεία, αποδέχτηκε και υλοποιεί η Κυβέρνηση.

Επί πλέον η χώρα μας με ευθύνη της Κυβέρνησης και των μνημονιακών κομμάτων υποστηρίζει και συμμετέχει στα ιμπεριαλιστικά νατοϊκά σχέδια για τον έλεγχο της Μ.Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου που προκαλούν ολέθριους πολέμους, με αποτέλεσμα εκατόμβες νεκρών και εκατομμύρια προσφύγων.

Οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, η επίθεση και κατακρεούργηση των μισθών και συντάξεων, η ανεργία, η φτώχεια, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των μεγάλων δημόσιων χώρων, το ξεπούλημα της ενέργειας-με πρόσφατη την απόφαση για ξεπούλημα της ΔΕΗ- αποτελούν τον κορμό της κυβερνητικής πολιτικής.

Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός, ως συγκρότηση που επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών αποτελεί το κατ` εξοχήν θύμα της οχταετίας των μνημονίων. Τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κατάσταση της είναι η μετατροπή των Δήμων και των Περιφερειών σε μακρύ χέρι του Κράτους για την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών πολιτικών Κυβέρνησης και Ε.Ε , η κατάρρευση των πόρων της, η μη εκπλήρωση των στοιχειωδών κοινωνικών υποχρεώσεων της.

Ωστόσο τόσο οι κυβερνητικές θέσεις που μέσω διαρροών και συνεντεύξεων αφορούν το νέο θεσμικό πλαίσιο της Τ.Α με τον Κλεισθένη 1 και Κλεισθένη 2, όσο και οι θέσεις των πλειοψηφιών ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ αποδέχονται το διαμορφωμένο καταστροφικό μνημονιακό πλαίσιο και τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της ΕΕ.

Οι αλλαγές που συζητούνται και μέσω συνταγματικών μεταρρυθμίσεων είναι σε συντηρητική, αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Η συμφωνία τους για φορολογική ελευθερία με πρόσχημα την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης σημαίνει μετατροπή των ΟΤΑ σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς με νέους τοπικούς φόρους και «απαλλαγή» του Κράτους από την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων προς τους ΟΤΑ.

Άλλωστε με βάση τα στοιχεία τα παρακρατηθέντα- υπεξαιρεθέντα της οκταετίας από τους ΟΤΑ ανέρχονται τουλάχιστον σε 15 δις. Η λογική της μετατροπής όλο και περισσότερων υπηρεσιών των ΟΤΑ σε ανταποδοτικές καταλύει το δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα και οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση τους.

Ταυτόχρονα οι ΟΤΑ έχουν μετατραπεί σε πεδίο εφαρμογής όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας με αποκορύφωμα τους «ωφελούμενους» που σύμφωνα με την τελευταία απόφαση θα κατακλύσουν κατά δεκάδες χιλιάδες τους ΟΤΑ συνεχίζοντας και διευρύνοντας την ανακύκλωση της ανεργίας και της ομηρίας τους.

Ο τελευταίος διαγωνισμός του ΥΠΕΣ που αφορά τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα αφενός μεν οδηγεί στην απόλυση και την ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους και αφ` ετέρου αναδεικνύει τα μνημονιακά όρια και τις μνημονιακές απαγορεύσεις που αφορούν την πρόσληψη εργαζομένων με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ έχει διατυπώσει έγκαιρα από το 2016 στο συνέδριο του Βόλου τις προτάσεις του για ένα νέο Νόμο – Πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον οποίο θα διασφαλίζονται:

 

  1. Η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε αφενός να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας και αφετέρου οι ΟΤΑ να γίνουν πιο αποτελεσματικοί προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
  2. Η αποκέντρωση και ο σαφής επιμερισμός των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης
  3. Η επαρκής και επακριβής κατανομή των πόρων
  4. Ο βαθύς εκδημοκρατισμός της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κρίσιμος παράγοντας είναι η εξασφάλιση της οικονομικής επάρκειας και αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Γι’ αυτό το λόγο, στο πλαίσιο ενός νέου Νόμου – Πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να διασφαλίζονται:

  • Η απρόσκοπτη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων και η αποκατάσταση των θεσμικών αναιρέσεων και υφαρπαγών (ΠΟΕ, Τέλος Παρεπιδημούντων κ.λ.π.).
  • Η κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου ΟΤΑ.
  • Η απλοποίηση και ουσιαστικοποίηση των διαδικασιών ελέγχου νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας με στόχο την πραγματική πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους.
  • Η σαφής αποτύπωση στον Κρατικό Προϋπολογισμό των εσόδων και δαπανών των ΟΤΑ που θα συνοδεύεται από μία γενναία και δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Η ανακατανομή των δημοσίων πόρων και δαπανών που να βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία προς μια ανακατανομή ρόλων, έργων, αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Κεντρικό Κράτος και η Τ.Α. χρειάζονται ένα «νέο πολιτικό συμβόλαιο», στο οποίο θα προσδιορίζονται ως δύο διακριτοί ισότιμοι πόλοι ενός ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος.

Η Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα οι Δήμοι, νοείται ως ένας γνήσιος λαϊκός θεσμός, όπου η άμεση δημοκρατία και η συλλογική ευθύνη πρέπει να είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, και όχι οι μονοπρόσωπες, συγκεντρωτικές εκτελεστικές εξουσίες. Στην κατεύθυνση αυτή ο νέος Νόμος – Πλαίσιο για την Τ.Α. θα πρέπει να προβλέπει:

   (α) Συμμετοχικούς θεσμούς και παρεμβάσεις ως αναπόσπαστο και δομικό συστατικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής τους λειτουργίας της ΤΑ. Οι θεσμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν και τις λαϊκές συνελεύσεις, τον συμμετοχικό προϋπολογισμό και τα τοπικά δημοψηφίσματα αλλά και ενδιάμεσους θεσμούς πολιτικής καινοτομίας όπως η τοπική λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η πλατιά τοπική διαβούλευση και ο θεσμός των διερευνητικών επιτροπών.

   (β) Την απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα εκλογής και αντιπροσώπευσης των Ο.Τ.Α., διότι το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα που αποδίδει τα 3/5 των εδρών στον συνδυασμό που πλειοψήφησε αλλοιώνει την αναλογική αντιπροσώπευση.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν νοείται να εφαρμοστεί αποκομμένα από όλες τις παραπάνω αλλαγές, όπως επιχειρείται από την Κυβέρνηση ως άλλοθι στην μνημονιακή της πολιτική και καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους.

Επιμένουμε στην απόρριψη των μνημονίων και των απορρεόντων αντιλαϊκών πολιτικών.

 

Επιμένουμε στην ριζική ανατροπή του θεσμικού πλαισίου «Ν 3852/10» (Καλλικράτης).

 

Απορρίπτουμε τη λογική της «Τριετούς Στρατηγικής Μεταρρυθμίσεων», η οποία αφορά το Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση.

 

Απορρίπτουμε την θεσμοθέτηση νέων φοροεισπρακτικών βαρών και επιβαρύνσεων των πολιτών, με οποιαδήποτε ονομασία κι αν φέρουν αυτοί. Ζητάμε την κατάργηση όλων των διατάξεων που υποχρεώνουν τους Δήμους σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των μικροφειλετών τους και την κατάσχεση των περιουσιών τους για χρέη μεγαλύτερα των 500€ που θα εφαρμοστεί στο τέλος αυτού του μήνα

Απορρίπτουμε τις πολιτικές που οδηγούν τις υπηρεσίες των δήμων στην ιδιωτικοποίηση τους.

Σήμερα ο μόνος δρόμος είναι, η συγκρότηση ενός μετώπου των εργαζομένων, δημοτών και αιρετών, που θα οργανώσει την αντίσταση στις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες καταστρέφουν τη χώρα, την Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους.

 

 

19-4-2018

 

 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 12:22