- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Θέσεις Παράταξης
- Εμφανίσεις: 3980
Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην Πετρούπολη
Ως βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην Πετρούπολη, ορίζουμε την βιώσιμη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών στο Αστικό και Περιαστικό Περιβάλλον της πόλης.
Δεν έχει απομείνει ούτε ένας δημότης που δεν έχει αγανακτήσει με τις συνθήκες μετακίνησης στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, με τα διπλοπαρκαρισμένα οχήμα, με την παντελή έλλειψη χώρων δωρεάν στάθμευσης, με τον ελλιπή σχεδιασμό κίνησης των μέσων μαζικής μεταφοράς, με την ανύπαρκτη σχεδόν δημοτική και διαδημοτική συγκοινωνία, με την απουσία του Μετρό από την πόλη. Ανάμεσα στους «αγανακτισμένους» και όλοι, όσοι δημιουργούν με συμπεριφορές, αποφάσεις και παραλείψεις τους το χάος που ζούμε στην καθημερινότητα μας κατά την μετακίνηση στην πόλη.
- Συμπολίτες μας που δεν υπολογίζουν διαβάσεις πεζών και σταθμεύουν ή διπλοπαρκουν σε όλο το μήκος της κεντρικής λεωφόρου.
- Τράπεζες και supermarket που συνωστίζονται στο κέντρο της πόλης, αδιαφορώντας για το πώς θα εξυπηρετηθούν οι πελάτες τους.
- Εμπορικές επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια, κλείνουν την πρασιά, πολλές φορές επεκτείνονται και στο οδόστρωμα.
- Δημοτική αρχή, χωρίς πραγματικό όραμα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, αφού πρώτα πέτυχε να μην κατασκευαστεί σταθμός ΜΕΤΡΟ στην πόλη, τώρα καταθέτει σχέδια για την κατασκευή του μετά από 30 χρόνια.
Οι ευθύνες ανήκουν σε όλους μας, περισσότερο στις κυβερνήσεις που πέρασαν και στις πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν ως σήμερα, αλλά και στη διοίκηση του Δήμου και που δεν κατάφερε ως δημοτική αρχή, να συντάξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο, να επιβάλλει στα Υπουργεία ένα σύγχρονο σχεδιασμό για την πόλη, να κινητοποιήσει τους δημότες και να διεκδικήσει μαζί τους τις υποδομές της πόλης που μας αξίζει.
Έτσι έχει καταντήσει η πόλη,
Να μην έχει πεζοδρόμια για την ελεύθερη κίνηση των δημοτών της,
Να μην διαθέτει υποδομές πρόσβασης ΑΜΕΑ ή οικογενειών με μικρά παιδιά, ούτε σε μία δημόσια υποδομή της πόλης.
Κανένα δημοτικό κτήριο δεν είναι προσβάσιμο με καροτσάκι ή αναπηρικό αμαξίδιο.
Το άλσος της πόλης δεν έχει ούτε μία είσοδο φιλική στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες ή σε οικογένειες με μικρά παιδιά στο καροτσάκι.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις απαγορεύουν στο σύνολο τους, την άσκηση αθλητικής δραστηριότητας από άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα.
Τα σχολεία της πόλης δεν διαθέτουν ειδική πρόσβαση για ΑΜΕΑ, με αποτέλεσμα οι μαθητές ή να εντάσσονται σε τμήματα που φιλοξενούνται στον ισόγειο χώρο ή να αναγκάζονται να παραμένουν σε «κατ΄ οίκον περιορισμό».
Να απαιτεί τη χρήση αυτοκινήτου για τη διαρκή μετακίνηση των κατοίκων προς τα σχολεία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τους δημόσιους χώρους. Ακόμα και τα εσωτερικά δρομολόγια στην πόλη μπορούν να πραγματοποιηθούν πρακτικά μόνο με αυτοκίνητο, επιβαρύνοντας περαιτέρω την πόλη με χιλιάδες χιλιόμετρα κίνησης καθημερινά.
Να μην διαθέτει ούτε ένα δημοτικό χώρο στάθμευσης για τις ανάγκες της αγοράς και της ζωής επισκεπτών και δημοτών στην πόλη.
Να μη διαθέτει ειδικό χώρο στάθμευσης μεγάλων οχημάτων και να μην επιτηρεί κανείς τη στάθμευση των οχημάτων αυτών εντός της πόλης.
Να μη διαθέτει κατάλληλη συγκοινωνιακή σύνδεση με τους όμορους δήμους
Πέρα από όλα όσα βιώνουμε όλοι καθημερινά κατά τις μετακινήσεις μας στην πόλη, η απαράδεκτη αυτή κατάσταση εγκλωβίζει κάθε θετική πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και εφαρμογή επιμέρους μέτρων βελτίωσης. Σημαντικές πρωτοβουλίες όπως αυτές που αναλαμβάνουν οι ποδηλάτες της πόλης δεν υποστηρίζονται ελλιπώς από τη Δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα να έχουν δυσανάλογα μικρό αποτέλεσμα σε σχέση με τη δυναμική των πρωτοβουλιών αυτών. Η πόλη παραμένει με μισό ποδηλατόδρομο, το άλσος από χώρος περιπάτου έχει μεταβληθεί σε χώρο παραβατικής συμπεριφοράς λόγω έλλειψης φύλαξης, η πρόσβαση προς το βουνό είναι πρακτικά απαγορευτική καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένες είσοδοι.
Η πρόταση μας προβλέπει ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό με επιστημονικές μεθόδους και διεκδικητικό πλαίσιο. Οι συνιστώσες του σχεδιασμού μας είναι Κοινωνικές, Οικονομικές και Περιβαλλοντικές. Οι άξονες του σχεδιασμού που προτείνουμε αφορούν στην Εργασία, στην Ανεργία, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Πολιτική, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στο Περιβάλλον, στα Απορρίμματα, στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου.
Αντιλαμβανόμαστε το «δρόμο» διαφορετικά από τη Δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις. Αντιλαμβανόμαστε το δρόμο ως «δημόσιο χώρο» στον οποίο κυκλοφορούν, άνθρωποι και μεταφορικά μέσα, αλλά και στον οποίο εξελίσσονται δράσεις, πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικοποίησης. Η αντίληψη και ο σχεδιασμός του δρόμου ως αποκλειστικού χώρου κίνησης και στάθμευσης αυτοκινήτων οδηγεί σε λάθος μελέτες, σε λάθος σχεδιασμό και προβληματική υλοποίηση κάθε νέου έργου. Η αντίληψη αυτή μεγαλώνει το πρόβλημα, όσο περισσότερες επενδύσεις πραγματοποιούνται για τη λύση του.
Οι βασικές αρχές του Σχεδιασμού μας
Προώθηση χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
- Επαναπροσανατολισμός αστικής συγκοινωνίας
- Ενδυνάμωση και ανασχεδιασμός Δημοτικής Συγκοινωνίας
- Διέξοδοι προς ΜΕΤΡΟ με χρήση ΜΜΜ
Διευκόλυνση της κίνησης των πεζών
Για την μετακίνηση προς και από :
- Το εμπορικό κέντρο
- Τα κέντρα παροχής δημοτικών υπηρεσιών
- Τους Αθλητικούς χώρους και τους χώρους πολιτισμού
- Τους κοινόχρηστους χώρους
- Τους χώρους πράσινου
Προώθηση της κίνησης με ποδήλατο
- Ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων σε όλη την πόλη
- Χρήση του ποδηλάτου ως μεταφορικό μέσο
- Το ποδήλατο ως διασκέδαση και άθληση
Διευκόλυνση της κίνησης ειδικών ομάδων
Ελεύθερη κίνηση και πραγματική πρόσβαση σε όλους τους προορισμούς της πόλης από:
- ΑΜΕΑ
- Οικογένειες με μικρά παιδιά
- Ηλικιωμένους
Οι προϋποθέσεις και το πλαίσιο εφαρμογής της πρότασης μας
Προϋποθέσεις σχεδιασμού
- Δημιουργία κινήτρων για τον περιορισμό της κίνησης Ι.Χ.
- Αναβάθμιση ΜΜΜ
- Ανάπτυξη Αξιόπιστης υπηρεσίας Δημοτική Συγκοινωνίας
- Δημιουργία Δικτύου Ποδηλατοδρόμων
- Δημιουργία Πεζοδρόμων
- Δια πλάτυνση υφιστάμενων πεζοδρομίων κεντρικής Λεωφόρου
- Δημιουργία περιοχών και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας
- Οργάνωση της Στάθμευσης
Πλαίσιο Σχεδιασμού
- Έργα μικρού κόστους με άμεσο αποτέλεσμα
- Έργα ανασχεδιασμού των ροών της πόλης με επιστημονικό σχεδιασμό
- Δυναμική Διεκδίκηση για την άντληση πόρων από Κεντρική Κυβέρνηση και Περιφέρεια
- Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. χωρίς ενοχές αλλά και χωρίς δουλείες
- Άνοιγμα των στόχων και των επιδιώξεων στην κοινωνία της Πετρούπολης για κινηματικού χαρακτήρα διεκδικήσεις οι οποίες είναι οι πλέον αποτελεσματικές. Το ΜΕΤΡΟ στην πόλη δεν θα έρθει μόνο του.
- Συμμετοχή των Δημοτών στον ανασχεδιασμό και όχι έργα Βιτρίνας ή τελευταίας στιγμής
Βασική μας επιδίωξη είναι η αντιστροφή της κυκλοφοριακής πυραμίδας στην πόλη
Μπορούμε να αντιστρέψουμε σταδιακά την υφιστάμενη κατάσταση με επιστημονικό σχεδιασμό και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων
Βασικοί Στόχοι του Σχεδιασμού μας
Κίνηση πεζών και κίνηση ποδηλάτου
- Κίνηση μαθητών προς τα σχολεία με Ασφάλεια με ανάπτυξη περιοχών ήπιας κυκλοφορίας και δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων από και προς όλα τα σχολεία της πόλης
- Σχεδιασμένη κίνηση προς τους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού.
- Σχεδιασμένη κίνηση προς του κοινόχρηστους χώρους και προς τους χώρους πρασίνου
- Κίνηση πεζών προς το εμπορικό κέντρο ως απολαυστική, ασφαλή βόλτα και όχι ως διαγωνισμό αναζήτησης θέσης parking
- Ελεύθερες διαδρομές για αναπηρικά αμαξίδια και παιδικά καροτσάκια με πρόσβαση παντού
- Ασφαλείς διαδρομές για οικογένειες με μικρά παιδιά με ενδιάμεσες στάσεις απασχόλησης
- Ηχητικά σήματα και οπτικές ειδοποιήσεις στις κεντρικές διαβάσεις υψηλού κινδύνου για διευκόλυνση συμπολιτών με ειδικές ικανότητες και για τα παιδιά.
- Ειδικές διαδρομές φιλικές προς τα δεσποζόμενα ζώα και τους ιδιοκτήτες τους με ασφάλεια για όλους
Κίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς
- Προσανατολισμός των αστικών συγκοινωνιών προς σταθμούς μετεπιβίβασης και μείωση του έργου τους προς παραδοσιακούς προορισμούς. (Διαρκή σύνδεση με ΜΕΤΡΟ, Προαστιακό, Αττική Οδό, Εθνική Οδό, κλπ)
- Προσανατολισμός σύνδεσης με ΜΜΜ γειτονικών περιοχών με στόχο η αγορά της Πετρούπολης να διευρυνθεί λειτουργικά και να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο εμπορικής κίνησης από την ευρύτερη περιοχή.
- Ανάπτυξη αξιόπιστου δικτύου δημοτικής συγκοινωνίας με διαρκή σύνδεση όλων των προορισμών υψηλής ζήτησης ανάλογα με την εποχή, την ημέρα και την ώρα. Στόχος είναι να μειωθεί άμεσα η ανάγκη μετακίνησης με ΙΧ προς όλους τους προορισμούς κίνησης εντός της πόλης (ενδεικτικά: Σχολεία, Αθλητικούς χώρους, Χώρους Πολιτισμού, Χώρους Πράσινου, κ.α.)
- Προσανατολισμός σύνδεσης της πόλης με το ποικίλο όρος, το Πάρκο Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης
- Ανάπτυξη και ελεύθερη διάθεση εφαρμογών λογισμικού για την έγκαιρη ενημέρωση της κίνησης με ΜΜΜ εντός της πόλης αλλά και από την πόλη προς άλλους προορισμούς
- Ανάπτυξη δικτύου στάθμευσης γύρω από τις βασικές αρτηρίες κίνησης ΜΜΜ
Ενδεικτικές δράσεις – πρωτοβουλίες και έργα για την επίτευξη του στόχου της Βιώσιμης Κινητικότητας
- Πεζοδρόμηση μέρους της Κεντρικής Λεωφόρου , αύξηση του πεζόδρομου σε μεγάλο μέρος της Λεωφόρου
- Πυκνή “έξυπνη” Δημοτική Συγκοινωνία διαρκώς προσαρμοζόμενη στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της πόλης
- Σχεδιασμός όχι μόνο για την έξοδο από την πόλη αλλά και για την είσοδο προς την πόλη από γειτονικούς δήμους
- Σύνδεση Γραμμικού Πάρκου, Πλατείας Ηρώ, Στρογγυλής Πλατείας, Άλσους, Πάρκου Κωνσταντινουπόλεως με σύστημα ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων ώστε οι δημότες να έχουν την ευχέρεια να χαίρονται την πόλη ποιο ελεύθερη από οχήματα.
- Αναζήτηση ελεύθερων χώρων για ανάπτυξη δημοτικών χώρων στάθμευσης, δωρεάν για λίγες ώρες και με τίμημα για περισσότερο χρόνο, ώστε και η αγορά να εξυπηρετηθεί αλλά και η πόλη να παραμείνει βιώσιμη.
- Ανάπτυξη ειδικών ασφαλών προσβάσεων σε δημότες με ειδικές ικανότητες και γονείς με μικρά παιδιά σε όλη την πόλη και ιδιαίτερα σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και στους χώρους μαζικού ενδιαφέροντος, (δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήριο, θέατρο Πέτρας κλπ).
- Επιστημονικός επανασχεδιασμός κυκλοφοριακών ροών σε όλη την πόλη. Παραδειγματικά: Η σύνδεση της Αττικής Οδού με την πόλη δεν αποτελεί σήμερα προϊόν σχεδιασμού με σημαντική κυκλοφοριακή επιβάρυνση περιοχών κατοικίας ή και περιοχών με υψηλή συγκέντρωση εκπαιδευτικών μονάδων.
Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και ήδη εφαρμοσμένες σε εκατοντάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Δεν καταγγέλλουμε απλά την υφιστάμενη κατάσταση. Προτείνουμε λύσεις που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες πόλεις και αποδίδουν σημαντικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων στις πόλεις αυτές, συμβάλουν στην ασφάλεια και καλή διαβίωση των πολιτών. Δεν προτείνουμε μεγάλα έργα που δεν θα βρουν ποτέ χρηματοδότηση, προτείνουμε ανατρεπτικές παρεμβάσεις, χαμηλού κόστους. Μοναδική προϋπόθεση για την επιτυχία του σχεδιασμού μας είναι, η κοινωνία της Πετρούπολης να διεκδικήσει μαζί μας την εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού, να πιστέψει ότι μπορούμε διεκδικώντας να αναβαθμίσουμε τον τρόπο ζωής μας, όλοι μαζί.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Θέσεις Παράταξης
- Εμφανίσεις: 6573
Έξυπνη Πόλη με Καινοτόμες Λειτουργίες
Στοχεύουμε στην ανάδειξη της Πετρούπολης σε κέντρο αυτοδιοίκητής, τεχνολογικής καινοτομίας προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της. Με επιστημονικό σχεδιασμό δράσεων «έξυπνης πόλης» και ανάπτυξη έργων δημοσίου χαρακτήρα. Με πολιτικό πρόσημο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού, τη διαφάνεια στην άσκηση διοίκησης.
Η παράταξη μας ήταν η πρώτη το 2014 και παραμένει η μόνη που παρουσιάζει ολοκληρωμένη στρατηγική πρόταση για την ανάπτυξη της Πετρούπολης ως «έξυπνη πόλη». Γιατί πιστεύουμε ότι οι δράσεις τεχνολογίας μπορούν να προσφέρουν στην πόλη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που χρειάζεται για την ανάπτυξη της και στους κατοίκους της καλύτερο επίπεδο διαβίωσης και εργασίας.
“Μια Πόλη μπορεί να οριστεί ως «έξυπνη» όταν οι επενδύσεις σε ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο και οι παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές επικοινωνίας και πληροφορικής ενισχύουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την υψηλή ποιότητα ζωής, με μια συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων, μέσω της συμμετοχικής δράσης και δέσμευσης”.
Σημαντικές δράσεις «έξυπνης πόλης» σε παγκόσμιο επίπεδο προσελκύουν τεράστια ιδιωτικά κεφάλαια που «τιμολογούν» δημόσιο χώρο και δημόσια αγαθά. Η θέση μας για την ανάπτυξη της στρατηγικής Πετρούπολης – Έξυπνη Πόλη, είναι αντίθετη σε συμπράξεις ιδιωτικού – δημοσίου τομέα ή σε δράσεις ανταποδοτικότητας. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής τεχνολογική επένδυση που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών μέσα από πολιτικές χρήσης υπηρεσιών.
H στρατηγική ανάπτυξης του σχεδίου «Πετρούπολη - Έξυπνη Πόλη» ενσωματώνει έξι (6) βασικές κατηγορίες χαρακτηριστικών πάνω στις οποίες βασίζεται ο «έξυπνος» συνδυασμός από υποδομές και ενέργειες συνειδητοποιημένων Πολιτών:
- Έξυπνη Οικονομία
- Έξυπνη Κινητικότητα
- Έξυπνο Περιβάλλον
- Έξυπνοι Άνθρωποι
- Έξυπνη Διαβίωση
- Έξυπνη Διακυβέρνηση
Επιμέρους Στόχοι και Δράσεις της Στρατηγικής Πετρούπολη – Έξυπνη Πόλη.
Οι βασικές κατηγορίες του σχεδιασμού μας αναλύονται στις ακόλουθες δράσεις ενδεικτικά:
- Η ανάπτυξη Ευρυζωνικού Ασύρματου Δικτύου στην Πόλη
Δημοτικό δίκτυο Wi_Fi δωρεάν σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.
- Ψηφιακό Δημαρχείο – Έξυπνο Δημαρχείο
Ανάπτυξη της δράσης έξυπνο δημαρχείο, στο οποίο τις περισσότερες εργασίες θα μπορεί ο δημότης η επιχείρηση και ο επισκέπτης να εκτελούν ψηφιακά και όχι με επιτόπια παρουσία. Μεταφέρουμε το βάρος των επενδύσεων εξυπηρέτησης από τα τούβλα στις ψηφιακές υποδομές. Προτείνουμε την ανάπτυξη του Ψηφιακού Δημαρχείου στον αντίποδα της πρότασης για την ανέγερση δημαρχιακού μεγάρου στην Πετρούπολη.
- H αποτελεσματική διαχείριση και διάθεση των δημόσιων ανοικτών δεδομένων
Η πληροφορία είναι ευκαιρία και κεφάλαιο που πρέπει ελευθέρα να διατίθεται και να αξιοποιείται από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Ανοικτά δεδομένα σημαίνει ότι όλοι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της πόλης έχουν ισότιμη πρόσβαση στην πληροφορία, με ταυτόχρονη δέσμευση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.
- Ανάπτυξη Πλατφόρμας Συμμετοχικότητας
Έξυπνη πόλη χωρίς την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της, στις δράσεις της πόλης, εκφυλίζεται σε «χαζή πόλη». Η πλατφόρμα συμμετοχικότητας στα πρότυπα των νέων σύγχρονων κοινωνικών δικτύων στοχεύει να προσφέρει βήμα, ισότιμα στους κατοίκους της πόλης, στα σωματεία, στους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στους εμπόρους, στα σχολεία, σε όλους. Η οργάνωση των δράσεων της πόλης θα ολοκληρώνεται με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών της. Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στο δημότη να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τη διοίκηση του Δήμου, να καταθέτει προτάσεις, να αξιολογεί τη δράση της διοίκησης, να συμμετέχει ενεργά στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων.
- Ανάπτυξη Πλατφόρμας για την ανάδειξη τοπικών επιχειρήσεων και πολιτιστικής προώθησης
Ο Δήμος οφείλει να στηρίξει την τοπική μικρή επιχείρηση, με την ανάδειξη των επιχειρήσεων της Πετρούπολης μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχουν, ως αντιστάθμισμα στην διαρκή επέκταση των μεγάλων πολυκαταστημάτων που απειλούν απειλούν τις θέσεις εργασίας στην πόλη μας. Στόχος είναι ο Δήμος να παρέχει σύγχρονες ψηφιακές υποδομές σε όλες τις επιχειρήσεις της πόλης, ώστε από τη Γεωγραφική γωνία του Λεκανοπεδίου να βρεθούν στο ψηφιακό αγοραστικό κέντρο της χώρας, ανάλογα με τη φύση των εργασιών τους.
Αντίστοιχες δράσεις προσανατολισμένες στην πολιτιστική προώθηση θα επιτρέψουν τη σταδιακή ανάδειξη του φεστιβάλ του θεάτρου Πέτρας, ως κορυφαίας πολιτιστικής δράσης στο Λεκανοπέδιο. Σήμερα ο Δήμος αρκείται κυρίως στην ενοικίαση του χώρου, ενώ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του φεστιβάλ, τη χρονική διάρκεια του, προς όφελος των Δημοτών της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας γενικότερα.
- Ανάπτυξη Πλατφόρμας για υποστήριξη δράσεων ασφάλειας
Οι πρόσφατες μεγάλες καταστροφές στο λεκανοπέδιο μας αναγκάζουν όλους να συνειδητοποιήσουμε ότι αν και ζούμε στην πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, με τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, είμαστε εκτεθειμένοι σε κινδύνους οι οποίοι αν εκδηλωθούν θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για τη ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων του Δήμου. Η Πετρούπολη χτισμένη στις παρυφές του βουνού, με δύο μεγάλα ρέματα να την διατρέχουν και δεκάδες χειμάρους να οδηγούν σε αυτά οφείλει να θωρακιστεί από την εκδήλωση φυσικών ή μη φαινομένων που υπάρχει ο κίνδυνος να την απειλήσουν. Συστήματα αναγνώρισης και κατάταξης κινδύνων, έτοιμα σενάρια διαχείρισης κινδύνων, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των δημοτών είναι μόνο ορισμένα από τα συστήματα που περιλαμβάνονται στη δράση αυτή. Στόχος είναι η πρόληψη αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που απειλούν την πόλη, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις τυχόν εκδήλωσης κινδύνων. Στις δικές μας δράσεις ασφάλεια, δεν είναι οι κάμερες παρακολούθησης των δημοτών αλλά η ενεργή συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των κινδύνων.
- Συνδυασμένες δράσεις έξυπνης κινητικότητας.
Εφαρμογές ενημέρωσης και οργάνωσης για τις μεταφορές σε κινητά και υπολογιστές με ελεύθερη διάθεση στους δημότες. Έξυπνες στάσεις με διαρκή ενημέρωση. Εφαρμογές για την προώθηση πολιτικής αποφυγής κίνησης αυτοκινήτου μόνο με τον οδηγό. Αναζήτηση και εύρεση, θέσεων δωρεάν στάθμευσης σύντομου χρόνου μέσα στην πόλη.
- Διαχείριση απορριμμάτων με έμφαση στις δράσεις ανακύκλωσης και συλλογής στη πηγή.
Δράσεις προσωποποιημένης ανακύκλωσης μέσα από ψηφιακά συστήματα και ανταποδοτικότητας στη μείωση των δημοτικών τελών λόγω της μείωσης του όγκου σκουπιδιών για τα οποία οι δημότες επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά.
- Έξυπνη Ενέργεια
Ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ενέργειας ήπιας μορφής σε όλα τα δημοτικά κτήρια και σχολεία για την τροφοδότηση των αναγκών της πόλης σε δημοτικό φωτισμό, κλπ. Ολοκληρωμένη μελέτη για τον δημοτικό φωτισμό της πόλης, ανάλογα με περιοχές δραστηριότητας και ώρες έντασης. Αξιοποίηση συστημάτων έξυπνου φωτισμού και όχι απλή αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων με led. Ανάπτυξη σταθμού φόρτισης ηλεκτροκίνητων μεταφορικών μέσων. Κυρίως όμως δράσεις ανάπτυξης πολιτικής μείωσης της άσκοπης κατανάλωσης ενεργειακών πόρων, μέσα από τη διαρκή επιστημονική ενημέρωση των δημοτών και των επιχειρήσεων της πόλης για βέλτιστες πρακτικές.
- Πλατφόρμα συλλογής περιβαλλοντικών δεδομένων και ελεύθερη διάθεση τους.
Με το μεγαλύτερο μέρος της πόλης τσιμεντοποιημένο πλέον, με την χωματερή της Φυλής μια ανάσα από την πόλη, με τις περιβαλλοντικές συνθήκες να διαφοροποιούνται σημαντικά, λόγω κλιματικής αλλαγής, με τον πολλαπλασιασμό οχημάτων και κίνησης είναι απαραίτητη η ανάπτυξη συστήματος συλλογής και επεξεργασίας περιβαλλοντικών δεδομένων και η διάθεση της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο στους δημότες. Ενημερωμένος Δημότης μπορεί να γίνει κινητοποιημένος πολίτης για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης του. Στόχος της πλατφόρμας θα είναι η συλλογή και διάθεση των δεδομένων, αλλά κυρίως η ανάπτυξη πολιτικών μέσα από την κοινωνική δικτύωση που θα τροποποιούν τις συμπεριφορές όλων μας για την μείωση των επιπτώσεων της «δράσης» μας στο συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της συμπεριφοράς μας.
- Πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων έξυπνης πόλης. Τα πολυεθνικά κεφάλαια πιέζουν ώστε οι «έξυπνες πόλεις» να γεμίσουν με «χαζά» ηλεκτρονικά παρκόμετρα, και ψηφιακούς μετρητές κάθε είδους. Η πρόταση μας για την έξυπνη πόλη δεν στηρίζεται στο ύψος της κατανάλωσης ψηφιακών μετρητών αλλά στην έξυπνη αξιοποίηση της πληροφορίας από όλη την πόλη. Τα πραγματικά δεδομένα που θα πρέπει να έχει την ευχέρεια να συλλέγει και να αξιοποιεί η πλατφόρμα της έξυπνης πόλης είναι καταρχήν ποιοτικά και όχι ποσοτικά. Η πλατφόρμα διαχείρισης έξυπνης πόλης στην Πετρούπολη μπορεί να συμβάλει στην μαζική διαχείριση δεδομένων και δράσεων για την επίτευξη «έξυπνων στόχων» της πόλης σε συνεργασία με τη διοίκηση. Στην πλατφόρμα Πετρούπολη έξυπνη πόλη θα μπορούν να συνδέονται ελεύθερα όλοι, (άνθρωποι, αυτοκίνητα, μηχανήματα) να αντλούν και να προσφέρουν δεδομένα που θα βελτιώνουν τον τρόπο ζωής στην πόλη.
- Έξυπνος και ψηφιακός τρόπος εσωτερικής διοικητικής λειτουργίας. Προϋπόθεση για την εφαρμογή όλων των ψηφιακών πολιτικών μας, είναι να αλλάξει πρώτα από όλα η ίδια η λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες να διαθέτουν σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία για την ολοκλήρωση των καθημερινών εργασιών τους, σε διασύνδεση με όλες τις διαθέσιμες δημόσιες υποδομές δεδομένων και εφαρμογών. Το ψηφιακό Δημαρχείο προϋποθέτει ότι εκπαιδευμένοι δημοτικοί υπάλληλοι, λειτουργούν κατ΄ αρχήν οι ίδιοι σε ψηφιακό περιβάλλον.
- Ανάπτυξη κέντρου Αυτοδιοικητικής καινοτομίας. Στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της Στρατηγικής Πετρούπολη – έξυπνη πόλη, χωράμε όλοι, δημότες και επιχειρήσεις της πόλης. Στοχεύουμε στην ανάπτυξη κέντρου αυτοδιοικητικής καινοτομίας στην Πόλη, σε συνεργασία με άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά του εξωτερικού που έχουν να επιδείξουν σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστήμια, σε συνεργασία με νεοφυείς επιχειρήσεις της πόλης, στοχεύουμε να καταστήσουμε την Πετρούπολη, εργαστήρι ανάπτυξης, εφαρμογής και διάδοσης αυτοδιοικητικής, τεχνολογικής καινοτομίας. Για την επίτευξη του στόχου αλλά και των σημαντικών δράσεων που έχουμε σχεδιάσει θα διεκδικήσουμε νέους πόρους, από τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων, από την περιφέρεια και το Περιφερειακό ταμείο, αλλά και από Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.
Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί η Πετρούπολη να αποτελέσει μια «έξυπνη νησίδα» σε ένα «χαζό οικοσύστημα». Οι δράσεις «Πετρούπολη έξυπνη πόλη» θα μεγιστοποιηθούν μέσα από διαδημοτικές συνεργασίες οι οποίες θα λειτουργήσουν ως μοχλός ανάσχεσης του κοινωνικού αποκλεισμού και όχι ως όχημα πλουτισμού πολυεθνικών συμφερόντων ή μεγαλοεργολάβων.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Θέσεις Παράταξης
- Εμφανίσεις: 6857
Συνοπτικές Θέσεις
Η δημοτική μας παράταξη σκέφτεται και δρα στη λογική της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών, έτσι και στον Αθλητισμό βασική προγραμματική κατεύθυνση είναι:
Άσκηση και Άθληση Για Όλους
Αθλητισμός για τον Άνθρωπο και όχι για τα κέρδη
Οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν το κοινωνικό δικαίωμα της Άθλησης - Άσκησης χωρίς διακρίσεις, στον τόπο κατοικίας ή εργασίας.
Αφήνουμε το ξεπερασμένο και υποχρηματοδοτούμενο μοντέλο του «μαζικού αθλητισμού» και προτείνουμε νέες, πολύπλευρες και καινοτόμες αθλητικές δραστηριότητες όπως:
- Αξιοποίηση ελεύθερων δημοτικών και δημόσιων χώρων για την άθληση των πολιτών.
- Ημέρες και ώρες ποδηλάτου
- Ημέρες αναβίωσης παιγνιδιών.
- Ειδικά θεραπευτικά προγράμματα άσκησης.
- Ημέρες βαδίσματος στο Ποικίλο και στο Άλσος Αγ. Δημητρίου.
- Ανάπτυξη αθλητικών δράσεων στις παιδικές χαρές.
- Ειδικά κινητικά προγράμματα προσχολικής αγωγής.
- Προγράμματα χορού, κίνησης και γυμναστικής.
- Διοργάνωση διάθλου (ορεινή ποδηλασία και αγώνας δρόμου).
- Ανάπτυξη του αθλητισμού στις σχολικές εγκαταστάσεις εκτός διδακτικού προγράμματος, σαν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη σχολική φυσική αγωγή και τον σωματειακό αθλητισμό.
- Διοργάνωση του αθλητικού τουρνουά της «Αθλητικής Άνοιξης», σε συνεργασία εκπαιδευτικούς, σχολικές επιτροπές, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
- Διοργάνωση πρωταθλημάτων ανένταχτων ομάδων, για άνδρες και γυναίκες, για όλα τα ομαδικά αθλήματα.
- Προκρίνουμε τη δημιουργία μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών κατάλληλων για τον αθλητισμό στην γειτονιά σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία της περιοχής του Δήμου μας.
Στην αντίληψη της δημοτικής κίνησής μας, οι δημότες δεν αντιμετωπίζονται ως αθλητικοί πελάτες- καταναλωτές, και ο Δήμος μας δεν πρέπει να έχει ως στόχο να εξασφαλίσει μέρος από τα κέρδη της «βιομηχανίας του ελεύθερου χρόνου».
Αναλυτικές Θέσεις
Η κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αποστολή του αθλητισμού, καθώς και οι διάφορες μορφές αλληλεγγύης, είναι απαραίτητες για να διαφυλαχθεί ο ευρύτερος κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σήμερα το αθλητικό κίνημα ως μέσο σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας έχει τη μεγαλύτερη επιρροή απ’ οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό κίνημα.
Για τη δημοτική παράταξή μας που σκέφτεται και δρα στη λογική της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών, το πρόσταγμα «αθλητισμός για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη», απορρίπτει και ξεπερνά το σημερινό νεοφιλελεύθερο μοντέλο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Σε αντίθεση με αυτό τοποθετεί στο κέντρο της προσοχής τον αθλούμενο πολίτη και τον αθλητή και στοχεύει στην ανάδειξη των κοινωνικών θετικών λειτουργιών του αθλητισμού.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Βασική προγραμματική κατεύθυνση της άθλησης για όλους είναι η δημιουργία δια βίου κινητικών συνηθειών του πληθυσμού και η προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Η σύγχρονη έννοια της «Άσκησης και Άθλησης Για Όλους» συνδέεται με προγράμματα και δράσεις που προωθούν την καλή υγεία των πολιτών, την αναψυχή και τη διασκέδαση και εξελίσσονται στον ελεύθερο χρόνο τους. Τα προγράμματα «άθλησης για όλους» έχουν πάρει σημαντική θέση στη ζωή των σύγχρονων κοινωνιών και πρέπει να απευθύνονται σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι πιο ευάλωτες, αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό αθλητισμό.
‘Όπως και άλλες μορφές αθλητικής δραστηριότητας, έτσι και η «άσκηση για όλους» εμπίπτει στα κοινωνικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων, που πρέπει να απολαμβάνουν χωρίς διακρίσεις, στον τόπο κατοικίας ή εργασίας.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» (ν. 4555/2018)
Ο αθλητισμός, ήταν από τα πρώτα κοινωνικά αγαθά που μπήκαν στο στόχαστρο των πολιτικών των μνημονίων και στον «Προκρούστη» των περικοπών. Λόγω της δραματικής μείωσης των πόρων και εξαιτίας της στοχευόμενης και συστηματικής διάλυσης μίας σειράς θεσμικών, προνομιακών και οργανωτικών δομών π.χ. υποχρηματοδότηση και κατάργηση νομικών προσώπων , ο αθλητισμός σήμερα βρίσκεται προ της οριστικής απαξίωσης, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν όλα τα προγράμματα «αθλητισμός για όλους» και άλλες αθλητικές δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με τη θεσμοθέτηση του ν. 3852/2010 «Καλλικράτη», διαλύθηκαν οι Δημοτικοί Αθλητικοί Οργανισμοί, ελαχιστοποιήθηκαν οι πόροι του «μαζικού» αθλητισμού, απαξιώθηκε κάθε λειτουργία. Τα προγράμματα μετατράπηκαν από επιδοτούμενα σε ανταποδοτικά, μεταφέροντας το κόστος στους ίδιους τους δημότες. Η σημερινή ΓΓΑ οφείλοντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ από παλαιότερα προγράμματα, εξανάγκασε το 80% των δήμων να μην τα υλοποιούν λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Μέσω του ν. Κλεισθένη και της εφαρμογής του στον τομέα του μαζικού αθλητισμού άνοιξε η κερκόπορτα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων: προσλήψεις με πεντάμηνες συμβάσεις από ΜΚΟ, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) με μισθούς πείνας.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Για την παράταξή μας, η σχέση του Δήμου Πετρούπολης με τον αθλητισμό ξεπερνά τα όρια μιας αντίληψης παροχής ικανοποιητικού επιπέδου υπηρεσιών.
Οι δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα του αθλητισμού αποτελούν μια συστηματική και συνειδητή προσπάθεια προώθησης ενός άλλου τρόπου ζωής και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών. Ενός τρόπου ζωής όπου η άθληση αποτελεί μέσο προφύλαξης και θωράκισης της δημόσιας υγείας στις απάνθρωπες συνθήκες ζωής, μέσο κοινωνικοποίησης, μέσο ένταξης του δημότη στα κοινά, στοιχείο υπέρβασης του στείρου ατομικισμού και καλλιέργειας της ευγενούς άμιλλας και της συλλογικότητας.
Προτείνουμε νέες, πολύπλευρες και καινοτόμες αθλητικές δραστηριότητες, υπερβαίνοντας τα καθιερωμένα προγράμματα μαζικής άθλησης (ελεύθερης και οργανωμένης) όπως «Αθλητισμός και γυναίκα», «Αθλητισμός για ενήλικες», «Αθλητισμός και παιδί», «Αθλητισμός για ΑμεΑ», «Αθλητισμός για την Τρίτη Ηλικία», καθώς και τη στείρα μίμηση δράσεων του αγωνιστικού αθλητισμού με τη θέσπιση νέων, πολύπλευρων και καινοτόμων αθλητικών δραστηριοτήτων. Καινοτόμες δράσεις που κινητοποιούν δεκάδες ανθρώπους στην δια βίου άσκηση και στην ενεργό συμμετοχή σε μορφές όπως:
- μαζική άθληση με αξιοποίηση ελεύθερων δημοσίων και δημοτικών χώρων της πόλης μας
- αγώνες δρόμου κατά γειτονιά και διαμέρισμα
- ημέρα και ώρα ποδηλάτου
- περίπατοι με δρώμενα
- μέρα αναβίωσης παιγνιδιών
- μέρες ειδικών ηλικιακών κατηγοριών
- ημέρα βαδίσματος σε συχνά χρονικά διαστήματα στο Ποικίλο Όρος και στο άλσος Αγ. Δημητρίου
- ειδικά θεραπευτικά προγράμματα άσκησης
- κατασκηνωτικά προγράμματα
- εκδρομές
- ανάπτυξη αθλητικών δράσεων στις παιδικές χαρές
- ανάπτυξη υπηρεσιών γυμναστικής κατά ομάδες, οικογένειες, γειτονιές
- ειδικά κινητικά προγράμματα προσχολικής αγωγής
- προγράμματα χορού και κίνησης κλπ
- διοργάνωση διάθλου (ορεινή ποδηλασία και αγώνας δρόμου) με την οικονομική συνδρομή του Δήμου Πετρούπολης
Η δραστηριότητα των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αθλητισμό συνδυάζει την ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών ιδιοτήτων, με την καλλιέργεια και ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών του αθλητισμού, του φίλαθλου συναγωνιστικού πνεύματος και των ιδανικών του αθλητισμού.
Προκρίνουμε τη δημιουργία μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών κατάλληλων για τον αθλητισμό στην γειτονιά. Προστατεύουμε και ενδυναμώνουμε την υγεία των πολιτών με δράσεις φυσικής άσκησης και αναψυχής, με αξιοποίηση κάθε ελεύθερου αστικού χώρου και φυσικού περιβάλλοντος (άλσος Αγ. Δημητρίου, Ποικίλο Όρος) με παράλληλη ευαισθητοποίηση για την προστασία τους και σε σύνδεση με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ειδικότερα, η αθλητική πολιτική στο Δήμο Πετρούπολης μπορεί να υλοποιηθεί :
- με χρηματοδότηση από τον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου και τη διεκδίκηση κονδυλίων από κοινοτικούς πόρους
- με αναδιάταξη και περαιτέρω αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και αλλαγή της σχέσης διοικητικού προσωπικού προς το διδακτικό προσωπικό υπέρ του δεύτερου
- με αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων…
- χωρίς μίμηση των δράσεων του αγωνιστικού πρωταθλητισμού, αλλά με συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία της περιοχής του Δήμου μας
- με υποβοήθηση ανάπτυξης του αθλητισμού στις σχολικές εγκαταστάσεις εκτός διδακτικού προγράμματος, ώστε να αποτελέσει ο δήμος τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη σχολική φυσική αγωγή και τον σωματειακό αθλητισμό
- με δημιουργία…… και καλύτερη αξιοποίηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα 5Χ5, τένις, κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήριο αποπεράτωση του δημοτικού σταδίου Πετρούπολης, βελτίωση των αγωνιστικών εγκαταστάσεων της Αλκυόνας)
- με δημιουργία μικρών ανοικτών γυμναστηρίων σε πλατείες και πάρκα με όργανα εξωτερικού χώρου (Πλατεία Θέτιδος, παιδική χαρά δίπλα στα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ της Αγίας Τριάδας.)
- με διοργάνωση πρωταθλημάτων ανένταχτων ομάδων, για άνδρες και γυναίκες, για όλα τα ομαδικά αθλήματα
- με συμβολή στην ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγιεινής διατροφής και διάδοσης της ιδέας του αθλητισμού με ευαισθητοποίηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης μας, όπως το άλσος Αγ. Δημητρίου, το δάσος του Ποικίλου Όρους κλπ
- με τη διοργάνωση του αθλητικού τουρνουά της «Αθλητικής Άνοιξης», ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής και διαρκούς συνεργασίας του Δήμου Πετρούπολης με εκπαιδευτικούς, σχολικές επιτροπές, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων
Στην αντίληψη της δημοτικής κίνησής μας, οι δημότες δεν αντιμετωπίζονται ως αθλητικοί πελάτες- καταναλωτές, και ο Δήμος μας δεν πρέπει να έχει ως στόχο να εξασφαλίσει μέρος από τα κέρδη της «βιομηχανίας του ελεύθερου χρόνου».
Τα προγράμματα είναι επιδοτούμενα στο μεγαλύτερο μέρος τους και μόνο για δραστηριότητες υψηλού κόστους μπορεί να υπάρχει μια μικρή συνδρομή, που δεν μπορεί να συγκρίνεται με ποσά του ιδιωτικού τομέα, πχ γυμναστήρια, μασάζ, φυσικοθεραπεία. Από τη συνδρομή, εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες (άποροι, άνεργοι, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες).
Επιδιώκουμε την οικονομική, επιστημονική και οργανωτική ενίσχυση του Δήμου Πετρούπολης έτσι ώστε, σε συνδυασμό με την παράλληλη υλοποίηση πολιτικής εθελούσιων συγχωνεύσεων σωματείων, να είναι σε θέση να τα στηρίξει οικονομικά και να συντηρήσει τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε σύμπραξη του δήμου Πετρούπολης με αθλητικές ανώνυμες εταιρείες ή αποκλειστική παραχώρηση δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων σε ανώνυμες αθλητικές εταιρείες εις βάρος της άθλησης των πολιτών και των προγραμμάτων του μαζικού αθλητισμού.
Τέλος θεωρούμε ότι, η αποτελεσματικότητα κάθε πολιτικής του αθλητισμού, θα πρέπει να στηρίζεται σε πρόγραμμα δράσης με ξεκάθαρες αρχές, όραμα, σκοπούς, στόχους μέσα στο οποίο θα υλοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες σε προκαθορισμένο διάγραμμα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
- Ένα ενιαίο, κοινωνικό και δημοκρατικό σύστημα φυσικής αγωγής και αθλητισμού στη χώρα μας με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά.
- Την επιχορήγηση των εργαζομένων και ανέργων, για συστηματική άθληση σε γυμναστήρια.
- Αναδιανομή των πόρων, με ριζικά διαφορετικό σκεπτικό και κοινωνικούς όρους, με παράλληλη την ενδυνάμωση του κοινωνικού ελέγχου, την επικράτηση διαφάνειας.
- Αθλητικό σύστημα η αποτελεσματικότητα του οποίου κρίνεται κυρίως από την αύξηση του αριθμού των αθλούμενων, συμβατό με τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών, με μία άλλη οικολογική πολιτική , μέρος ενός διαφορετικού μοντέλου οικιστικής ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των ‘άμεσων αναγκών της κοινωνίας.
- Την επιχορήγηση του αθλητισμού σαν κοινωνικό δικαίωμα από την Πολιτεία και όχι από τον τζόγο (Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.)
- Αναδιανομή των αθλητικών πόρων υπέρ των Ο.Τ.Α. με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, έτσι ώστε τόσο οι αθλητικές υπηρεσίες και δραστηριότητες να παρέχονται δωρεάν από την τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς επιβάρυνση των νέων και των οικογενειών τους, όσο και να ενισχύεται επαρκώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.
- Στήριξη στην πράξη, των αθλητικών δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σύγχρονες, ασφαλείς και προσβάσιμες σε όλους υποδομές.
- Θέσπιση διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας, όπως την αθλητική δημοτική συνέλευση με τη συμμετοχή αθλητών, προπονητών, γονέων, μελών των αθλητικών σωματείων, εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού.
- Θέσπιση συμμετοχής αντιπροσώπων των αθλητών στα όργανα διοίκησης των αθλητικών φορέων (κατάργηση κωλυμάτων).
- Δημιουργία διαδημοτικού φορέα – ομοσπονδία μαζικού αθλητισμού.
- Επέκταση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στον αθλητισμό ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία και η λειτουργία στο Δήμο μας των απαιτούμενων υποδομών (νέες εγκαταστάσεις μαζικού αθλητισμού, καθώς και εξειδικευμένων αθλητικών εγκαταστάσεων ΑΜΕΑ).
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Ενισχύουμε τον αθλητισμό για τις γυναίκες, τις εργαζόμενες μητέρες, για πολίτες με αναπηρίες μέσα από συστηματικές κι οργανωμένες αθλητικές δράσεις. Αναπτύσσουμε σταθερές πολιτικές για την κοινωνική ένταξη μέσω του αθλητισμού των μεταναστών, των μειονοτήτων, των εξαρτημένων και φυλακισμένων πολιτών. Αναδιοργανώνουμε τα προγράμματα αθλητισμού-ψυχικής υγείας.
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ
Ανάδειξη του ρόλου του αθλητικού σωματείου σε αθλητική βάση, ως ζωντανό κύτταρο άθλησης, χωρίς αναπαραγωγή των όρων λειτουργίας των αθλητικών εταιρειών. Σύνδεση με τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες (πχ. σύνδεση της αθλητικής δραστηριότητας με την διεκδίκηση για προστασία των ελεύθερων χώρων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής).
Προκρίνουμε την πολιτική εθελούσιων συγχωνεύσεων σωματείων της πόλης μας, ώστε να είναι πιο πρόσφορη η συντήρηση και αξιοποίηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και η οικονομική στήριξή τους.
Δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους αθλούμενους και στους αθλητές και ταυτόχρονα απαλλαγή του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου από πληρωμή για τη χρήση δημοτικών εγκαταστάσεων.
Υπερασπιζόμαστε και αναδεικνύουμε τα δικαιώματα των αθλητών με τη συμμετοχή τους στα όργανα διοίκησης του αθλητισμού, καθώς και την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε να προστατεύονται από αυθαίρετες και καταχρηστικές συμπεριφορές. Απαιτούμε την οργανωμένη αθλιατρική κάλυψη των ερασιτεχνών αθλητών, δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καθώς και πλήρη ασφάλεια όλων των εν ενεργεία ερασιτεχνών αθλητών.
Καλούμε όλους τους πολίτες να αγωνιστούμε μαζί, με τους όρους των κοινωνικών αγώνων, της αξιοπρέπειας και της αυτοπεποίθησης, για την αλλαγή όσον αφορά την αθλητική πολιτική της πόλης μας.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Θέσεις Παράταξης
- Εμφανίσεις: 7235
ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
- Για τη διαχείριση των απορριμμάτων προτείνουμε ένα μοντέλο δημόσιας διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, αποκεντρωμένο με δημοτικές και διαδημοτικές υποδομές, με έμφαση στην πρόληψη και εφαρμογή του κύκλου - διαχωρισμός στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, περαιτέρω επεξεργασία, ταφή υπολειμμάτων.
- Οριστικό κλείσιμο της χωματερής της Φυλής, ακύρωση των σχεδίων της κυβέρνησης και της περιφέρειας για συνέχιση της λειτουργίας της με:
Α) Παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων πάνω σε άλλα απορρίμματα στην υπό αποκατάσταση περιοχή από το 2017 της Α φάσης δηλαδή "πανοσήκωμα σκουπιδιών", για τα επόμενα χρόνια.
Β) Νέα χωματερή στη Φυλή με επέκτασή της στη σχεδιαζόμενη Γ´ φάση μετά τον κορεσμό του "πανοσηκώματος".
Γ) Την ήδη προωθούμενη επέκταση και αναβάθμιση του εργοστασίου σύμμεικτων απορριμμάτων ΕΜΑΚ Φυλής να δέχεται 450 χιλιάδες τόνους απορρίμματα έως το 2020, από 250 χιλιάδες τόνους που δέχεται σήμερα .
Δ) Την συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, του μοναδικού σ' όλη την Ελλάδα.
Ε) Της λειτουργίας της συνολικής εγκατάστασης ακόμη με την πρόσφατη αδειοδότηση λειτουργίας εντός της ΟΕΔΑ Φυλής ιδιωτικού ΚΔΑΥ. Ακύρωση των σχεδίων που -μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργούν- προωθούν την ενεργειακή αξιοποίηση (καύση), με συνέπεια, εκτός της επιβάρυνσης στην υγεία και το περιβάλλον, τον τετραπλασιασμό (!!!) των δημοτικών τελών και φυσικά τεράστια κέρδη για τους ιδιώτες που θα τα διαχειριστούν.
- Υπεράσπιση του Ποικίλου όρους, του δημόσιου και δασικού του χαρακτήρα, υπεράσπιση της πόλης μας και της περιουσίας των δημοτών της, με δυναμική παρουσία του δήμου ενάντια στους διεκδικητές-καταπατητές, αναδεικνύοντας την σκανδαλώδη απουσία του δημοσίου και απαιτώντας επιτέλους να προστατέψει τη δημόσια περιουσία.
- Διατήρηση των ελεύθερων χώρων, αγορά νέων και διαμόρφωσή τους ώστε να γίνουν λειτουργικοί στους δημότες.
- Βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς με πύκνωση δρομολογίων αλλά και επανασχεδιασμό των γραμμών. Διεκδίκηση της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ στην πόλη μας, αλλά και λειτουργία αξιόπιστης δημοτικής συγκοινωνίας, με αγορά νέων λεωφορείων, επανασχεδιασμό της, ενίσχυση των δρομολογίων της, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της.
- Δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων που θα διατρέχουν την πόλη, θα συνδέουν κοινοφελείς και κοινόχρηστους χώρους, θα συνδέονται με το Ποικίλο και το πάρκο Τρίτση. Ασφαλή και προσβάσιμα πεζοδρόμια.
- Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: ένταξη των σχολείων και των δημόσιων κτιρίων σε προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ή δημιουργίας πράσινων ταρατσών.
- Προστασία του δάσους (Ποικίλο και Άλσος) και συνεργασία με περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων για την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας και συνολικά η Δυτική Αθήνα εδώ και δεκαετίες είναι οι διεκδικήσεις – καταπατήσεις χιλιάδων στρεμμάτων από τον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας (Μονή Λαμίας) και από άλλους ιδιώτες. Αυτά βρίσκονται στο Ποικίλο όρος, στον δήμο μας, στην περιοχή Πεύκα Βέρδη και σε γειτονικούς δήμους (Περιστέρι, Χαϊδάρι ως και τον Ασπρόπυργο και τα Άνω Λιόσια). Θέλουν να κερδοσκοπήσουν για να πουλήσουν και να χτίσουν μια πόλη πάνω από την πόλη μας.
Κύρια επιδίωξη όλων, ‘Μονής Λαμίας’ και ιδιωτών, είναι η καταστρατήγηση του δημόσιου – δασικού χαρακτήρα της περιοχής, η ιδιοποίησή της, η οικοπεδοποίησή της και τελικά η οικοδόμησή της.
Αξίζει να τονίσουμε ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά καθαρά πολιτικό. Η απουσία του δημοσίου όλη την προηγούμενη περίοδο είναι προκλητική και σκανδαλώδης .
Απαιτούμε και επιβάλλεται:
- Το Ελληνικό Δημόσιο να υπερασπιστεί – και να μην ξεπουλήσει- τη Δημόσια περιουσία στην Περιοχή του Ποικίλου όρους. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αναγνωρίσει επιτέλους το Δημόσιο Δασικό χαρακτήρα της περιοχής, να χαρακτηριστούν οι αδόμητες εκτάσεις δασικές.
- Να αναζητηθούν και να αποδωθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες στην μέχρι τώρα αδράνεια κυβερνήσεων και δημοσίων λειτουργών για το ρόλο των καταπατητών στην περιοχή.
- Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια Αττικής με δυναμικές πρωτοβουλίες να ζητήσουν τη δέσμευση όλων των βουλευτών της περιοχής και της κυβέρνησης να μην ταυτιστούν με συμφέροντα καταπατητών - “διεκδικητών” σε βάρος του λαού της Δυτικής Αθήνας.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Οι προσπάθειες ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας είναι συνεχείς. Να μην επιτρέψουμε να συντελεστεί ένα έγκλημα εις βάρος των συμπολιτών μας και του περιβάλλοντος.
Για μια βιώσιμη εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική
Όλα αυτά τα χρόνια, επεξεργαστήκαμε, και συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε και να προτείνουμε συνολικό σχεδιασμό για μια βιώσιμη εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, φιλική στο περιβάλλον, μακριά από λογικές κατασκευής συγκεντρωτικών φαραωνικών εργοστασίων σύμμεικτων απορριμμάτων, μακριά από λογικές καύσης ή και εξαγωγής απορριμμάτων στο εξωτερικό, μακριά από λογικές δημιουργίας νέας «ΦΥΛΗΣ».
Αγωνιζόμαστε για μια διαχείριση με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση, τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και, βέβαια, το δημόσιο χαρακτήρα με πρωταγωνιστές τους δήμους και τους δημότες.
• Απορρίπτουμε τη συνέχιση του συγκεντρωτικού μοντέλου των μεγάλων κεντρικών εγκαταστάσεων, με πιθανή ενεργειακή αξιοποίηση (δηλαδή καύση), όπως δημόσια εκφωνείται από υπουργικά χείλη.
• Ο ΧΥΤΑ Φυλής τώρα να κλείσει οριστικά. Αγωνιζόμαστε ώστε να χωροθετηθούν και να κατασκευαστούν νέοι χώροι τελικής διάθεσης, στη βάση της αποκέντρωσης και του δίκαιου καταμερισμού των βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει πως μπορούν να δημιουργηθούν μικρές, αποκεντρωμένες και άρτια οργανωμένες υποδομές τελικής διάθεσης, που θα δέχονται για υγειονομική ταφή μικρές ποσότητες υπολειμμάτων και μπορούν να αλλάξουν την εικόνα που έχουμε ως σήμερα.
• Αγωνιζόμαστε για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και την άμεση ένταξή της, μαζί και της ευρύτερης περιοχής, σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αξιολόγησης - αποκατάστασης.
• Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποδεχτούμε καμία νέα εγκατάσταση στην ΟΕΔΑ Φυλής, ούτε,βέβαια, την προωθούμενη αναβάθμιση - επέκταση του ΕΜΑΚ ΦΥΛΗΣ.
• Για το ίδιο λόγο, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη λειτουργία της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της WATT ΑΕ, μέσα στο χώρο της ΟΕΔΑ Φυλής.
• Άμεση μεταφορά της μονάδας αποτέφρωσης των νοσοκομειακών αποβλήτων εκτός αστικού ιστού.
• Κατάργηση, επιτέλους, των αντισταθμιστικών που κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να δίδονται σπρος το δήμο Φυλής. Η υγεία και το περιβάλλον δεν εξαγοράζονται.
Επειδή ποτέ δεν είχαμε και δεν έχουμε την αντίληψη "τα σκουπίδια μακριά από την πόρτα μου και ας πάνε όπου να'ναι", προτείναμε και προτείνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων στην πόλη μας.
•Επικαιροποίηση ,διόρθωση, συμπλήρωση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης που με ευθύνη της διοίκησης του δήμου μας "αραχνιάζει" από το 2015 σε κάποια συρτάρια.
•Υιοθέτηση, διεκδίκηση και προσπάθεια άμεσης υλοποίησης της διαλογής στην πηγή με προώθηση των τεσσάρων ρευμάτων (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο).
•Άμεση επαναλειτουργία της οικιακής και δημοτικής κομποστοποίησης που εγκαταλήφθηκε από τη δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια. Σχεδιασμός και προώθηση των "καφέ" κάδων για συλλογή και κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων.
•Απόκτηση κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού για την υλοποίηση της εναλλακτικής διαχείρισης. •Κατασκευή πράσινου σημείου και έξι "γωνιών ανακύκλωσης"για την καλλίτερη και καθαρότερη συλλογή των υλικών.
•Διερεύνυση με τους όμορους δήμους και διεκδίκηση από την περιφέρεια και την πολιτεία κατασκευής διαδημοτικού κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών(ΚΔΑΥ)ώστε οι δημότες μας να οφεληθούν από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών και όχι οι ιδιώτες όπως συμβαίνει σήμερα.
•Πρόσληψη επαρκούς ,μόνιμου,εξειδικευμένου προσωπικού για την υλοποίηση της εναλλακτικής διαχείρισης.
•Νέος κανονισμός καθαριότητας,που να προβλέπει ,να διευκολύνει και προωθεί το νέο σχεδιασμό.
•Ενημέρωση ,ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας κυρίως των νέων.Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς,τους μαθητικούς συλλόγους,τους συλλόγους γονέων,τους εμπορικούς συλλόγους,τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και με κάθε ενεργό πολίτη που θα ήθελε να συμβάλλει.
•Καθαρή πόλη με δραςτικό περιοριςμό των σύμμεικτων και σεβασμό στο περιβάλλον (Τα απορρίμματα έχουν αξία, οφείλουμε να τα διαχειριζόμαστε σωστά).
ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
Η περιοχή υποδέχεται πια τα σκουπίδια όλης της Αττικής εδώ και εξήντα χρόνια. Έχει πληρώσει και πληρώνει βαρύ τίμημα, όσον αφορά την υγεία των πολιτών της. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι θάνατοι προκλήθηκαν από τη λειτουργία της, αφού δεν έχει γίνει ποτέ επιδημιολογική μελέτη. Το περιβάλλον καταστρέφεται συστηματικά και μπορεί η κατάσταση να γίνει μη αναστρέψιμη. Η έκθεση της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χαρακτήριζε στις αρχές του 2014 τον ΧΥΤΑ Φυλής ως "....μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου "χρησιμοποιήθηκε μόνο για προεκλογικούς λόγους και μετά "ξεχάστηκε".
Η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής έδωσαν πολλές υποσχέσεις, τόσο για το οριστικό κλείσιμο της Φυλής, όσο και για την υλοποίηση ενός άλλου μοντέλου διαχείρισης στα απορρίμματα με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα. Όλες οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν ψεύτικες και υποκριτικές. Ο ΧΥΤΑ της Φυλής όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά επεκτείνεται και μεγαλώνει. Το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών (ΕΜΑΚ), ετοιμάζεται να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του. Ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων παραμένει. Πλάι στη λειτουργία δεκάδων ιδιωτικών επιχειρήσεων σχετικών με τη διαχείριση απορριμμάτων, μια ακόμα ιδιωτική εταιρεία (WATT ΑΕ) αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής. Η κυβέρνηση έχει ακυρώσει κάθε θετική πλευρά του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης (ΕΣΔΑ), προωθεί τις συμπράξεις με τους ιδιώτες (ΣΔΙΤ) χρηματοδοτώντας τις εγκαταστάσεις σύμμεικτων απορριμμάτων και μέσα από την παραγωγή δευτερογενών καύσιμων υλικών (RDF,SRF) την καύση. Ακυρώνει μέσα από την χρηματοδοτική ασφυξία των δήμων κάθε εναλλακτικό σχέδιο για προδιαλογή, ανάκτηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση των χρήσιμων υλικών που βρίσκονται στα απορρίμματα. Μετατρέπει τα βάρη των δημοτών σε κέρδη για τους ιδιώτες.
Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής λησμόνησε πολύ γρήγορα αυτά για τα οποία η ίδια είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει μέσα από το Περιφερειακό σχέδιο (ΠΕΣΔΑ), δηλαδή μέχρι το 2020 η προδιαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ,λ,π των απορριμμάτων να έχει φτάσει στο 52,66% και στους μελλοντικούς ΧΥΤΑ να καταλήγει μόνο το 22%. Απεναντίας το 2017 θάφτηκαν στο ΧΥΤΑ Φυλής συνολικά 1.780.000 χιλ. τόνοι απορριμμάτων!!!! Αυτό που απασχολεί την διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ είναι η μεγαλύτερη παραγωγή (RDF) για καύςη η δδιαιώνιση της σημερινής εφιαλτικής κατάςταςης με το "πανοςήκωμα σκουπιδιών"η κατά προτεραιότητα(σύμφωνα με υπάρχουσα μελέτη) κατασκευή ΝΕΑΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ στο λατομείο ΜΟΥΣΑΜΑ ή στην εφιαλτική προοπτική επέκτασης της ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ στη ΦΥΛΗ (εφαρμογή Γ' ΦΑΣΗΣ).
Η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή, δεκαετίες τώρα, αδιαφορώντας για τις ζωές μας. Εξυπηρετεί αυτούς που δεν θέλουν την ανακύκλωση, αλλά τη συνέχιση της διαχείρισης με τα πολλά σύμμεικτα και την προώθηση της καύσης με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Εξυπηρετεί την κυβέρνηση και εκείνες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που συνδέονται με αυτά τα συμφέροντα. Δεν εξυπηρετεί όμως τις κοινωνίες της Δυτ. Αττικής και Δυτ. Αθήνας.
Η πόλη μας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με όλα όσα συντελούνται και πρόκειται να συντελεστούν στο επόμενο διάστημα. Έχουμε χρέος να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στα σενάρια της ζωής που ετοιμάζουν για εμάς. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, συμβάλλοντας σε ένα πλατύ μέτωπο για:
Να ξεκινήσει η διαδικασία κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής και να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
• Να δοθεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση στις δημοτικές και διαδημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικώνυλικών.
• Δίκαιη και ισόρροπη κατανομή σε όλες τις περιοχές ,των βαρών της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής.
• Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για νέες υποδομές στο λατομείο ΜΟΥΣΑΜΑ και στα άλλα λατομεία της Δυτ, Αττικής (ΜΕΛΕΤΑΝΙ,ΤΙΤΑΝ).Να εξαιρεθεί η Δυτ. Αττική από τους υποψήφιους χώρους νέων υποδομών.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Θέσεις Παράταξης
- Εμφανίσεις: 7061
Σε τι διαφέρουμε από τις άλλες παρατάξεις;
Όλα τα προηγούμενα χρόνια εμείς μέσα από τους φορείς της εκπαίδευσης, μαζί με τους φορείς των εκπαιδευτικών, τους συλλόγους και την Ένωση γονέων, διεκδικούμε καλύτερη παιδεία, δεν «ανακαλύψαμε» τώρα τα σχολεία της Πετρούπολης.
Η διαρκής παρουσία μας, η δράση μας, για το κτιριακό πρόβλημα και τα λειτουργικά (και όχι μόνο) ζητήματα των σχολείων, δεν είναι σαν την τυπική ανακοίνωση που –λες και δεν έχουν ευθύνες- κάτω από πίεση, εκδίδουν οι σημερινοί διοικούντες, αρνούμενοι να συνεργαστούν στη διεκδίκηση με Εκπαιδευτικούς και γονείς. Δεν είναι η απουσία από τις διεκδικήσεις που υπάρχει από Δημοτικές παρατάξεις με εμφανή ή υπόγεια στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι μήτε η πρόσφατη εμφάνιση των «Μαυρογιαλούρων» του ΣΥΡΙΖΑ που «τάζουν στους ιθαγενείς» την ικανοποίηση των αιτημάτων των σχολείων.
Συνοπτικές θέσεις
- Προτεραιότητά μας η σχολική στέγη, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: πέντε νηπιαγωγεία και το 11ο δημοτικό πρέπει επιτέλους να γίνουν πραγματικότητα.
- Σταθερή συντήρηση και αντισεισμική θωράκιση των σχολικών χώρων και διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για την αναβάθμιση τους.
- Μητρώο συντηρήσεων των σχολικών μονάδων, ανοιχτό στους πολίτες και στους συλλόγους γονέων για κοινωνικό έλεγχο.
- Βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και ανοιχτά σχολεία τα απογεύματα για να γίνουν κέντρα πολιτιστικής δράσης και συνεύρεσης των μαθητών και των γονιών τους.
- Διεκδίκηση της σίτισης για όλους τους μαθητές, με άμεση προτεραιότητα σε όσους έχουν ανάγκη.
- Δωρεάν ιατρικός έλεγχος με τις απαραίτητες εξετάσεις και εμβολιασμοί για όλους τους μαθητές.
- Συνεργασία με τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων και λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου.
Αναλυτικές θέσεις
Οι πολίτες πέρα από την ανεργία, την υποαπασχόληση, τα χαράτσια και τους πλειστηριασμούς των σπιτιών τους έχουν να αντιμετωπίσουν και την απόλυτη κατάρρευση της δημόσιας παιδείας. Κυβέρνηση και τρόικα επιτίθενται στην εκπαίδευση, όπως σε κάθε θεσμό και σε κάθε τομέα κοινωνικής πολιτικής.
Στην Πετρούπολη ισορροπημένο
Βασικά προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν οι δημότες.
- Στεγαστικό πρόβλημα: αφορά με την ίδια οξύτητα και την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα σχολεία της Πετρούπολης είναι τα πιο πολυπληθή στη δυτική Αθήνα και σύμφωνα με τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είμαστε ο τρίτος δήμος συνολικά της Αττικής με τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση:
α) το θέμα της επανίδρυσης του 11ου δημοτικού σχολείου που θεωρείται απαραίτητο για την πάνω Πετρούπολη (τα δύο δημοτικά 4ο και 1ο είναι τα πιο πολυπληθή στο δήμο) δεν έχει προχωρήσει, ενώ η σχετική απόφαση κινδυνεύει-υπάρχει σχετική πρόταση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης- να αρθεί εάν δεν προχωρήσουν άμεσα διαδικασίες χτισίματος του σχολείου.
β) το θέμα των νηπιαγωγείων, των οποίων η δυναμικότητα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλων των νηπίων, ακόμα και μετά τις συστεγάσεις που δημιουργούν απαράδεκτες συνθήκες, με αποτέλεσμα πολλά κυρίως προνήπια να μένουν εκτός των νηπιαγωγείων.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
Η έλλειψη αιθουσών –και ενός νέου σχολείου- δημιουργεί πληθωρικά τμήματα. Η προσωρινή λύση για προσθήκη 4 αιθουσών στο 3ο Λύκειο δεν αντιμετωπίζεται με ενδιαφέρον και σοβαρότητα από ΚΤΥΠ και δημοτική αρχή.
Η συνολική εικόνα και κατάσταση των κτιρίων δεν είναι η καλύτερη, γιατί πολλά από αυτά αριθμούν πάνω από 30 χρόνια ζωής, ενώ τα προγράμματα συντήρησης των τελευταίων ετών ήταν πενιχρά με αποτέλεσμα την κακή έως ελλιπή συντήρησή τους.
- Έλλειψη υποστηρικτικών – συμβουλευτικών δομών:ο συμβουλευτικός σταθμός νέων και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου δεν παρέχουν λόγω υποστελέχωσης επαρκείς υπηρεσίες ειδικά στους νέους ή στους γονείς τους.
- Έλλειψη υποστηρικτικού προσωπικού:σχολικοί φύλακες και τροχονόμοι απαραίτητοι για την ασφάλεια των μαθητών αλλά και του σχολείου καθώς πολλά από τα σχολικά κτίρια βρίσκονται στην άκρη του δήμου και σε μη πυκνοκατοικημένες γειτονιές, εκτεθειμένα σε κλοπές, ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
- Έλλειψη ελεύθερων χώρων για δημιουργική απασχόληση μαθητών.
- 5. Ζητήματα φτώχειας και υποσιτισμός των μαθητών και των οικογενειών τους είναι θέματα που δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω από την δράση μας. Χωρίς τις αναγκαίες δομές στήριξης δεν μπορούν να υπάρχουν προοπτικές για ουσιαστική παιδεία.
Προτάσεις:
Τα τελευταία χρόνια συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις που δυνάμωσαν στο χώρο της παιδείας, είτε μέσα από τους συλλόγους γονέων και την Ένωση Γονέων του Δήμου , είτε μέσα από τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, αγωνιστήκαμε και καταφέραμε να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο πρωτοβουλιών γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών. Πιστεύοντας ότι μέσα από τέτοιες συλλογικές διαδικασίες μπορούν οι πολίτες να ανατρέψουν πολιτικές που υποβαθμίζουν τη ζωή και δυναμώνουν την αλληλεγγύη μεταξύ τους. Η Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση διεκδικεί ενεργό συμμετοχή των υπηρεσιών του δήμου και το ρόλο του κυρίαρχου μοχλού στη διαμόρφωση και ενίσχυση κινηματικών και συμμετοχικών διαδικασιών.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο πρωταρχικά ζητήματα είναι:
- Αντίθεση σε κάθε επιχειρούμενη συγχώνευση σχολικών μονάδων .
Οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν. Χωρίς προσωπικό και χρήματα, η προοπτική που σχεδιάζουν είναι οι συγχωνεύσεις.
- Ο ρόλος των σχολικών επιτροπών και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας
Λειτουργία σχολικών ομάδων ανά σχολική μονάδα, συμμετοχή εκπαιδευτικών φορέων στις σχολικές επιτροπές του Δήμου (τα τελευταία χρόνια η Δημ. Αρχή έχει αποκλείσει τους συλλόγους Δασκάλων και καθηγητών- από τις σχολικές επιτροπές !!!)
- Σχολική στέγη με προτεραιότητα: νηπιαγωγεία, 11ο δημοτικό
- Φύλαξη των σχολείων
- Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις (μονοδρομήσεις,δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας,πεζοφάναρα )για την ασφαλή κίνηση των μαθητών γύρω από τα σχολεία και δημοτική συγκοινωνία για την μεταφορά τους. Καθώς και αξιοποίηση των σχολικών τροχονόμων όπου χρειάζεται.
- Πρόσληψη καθαριστριών σε όλα τα σχολεία 8ώρου βάσης
- Μητρώο συντηρήσεων ώστε να διαμορφώνεται κάθε φορά με διαφανή τρόπο το πρόγραμμα συντηρήσεων και να μπορούν και οι σύλλογοι με την Ένωση να παρακολουθούν τις διαδικασίες συντήρησης
- Κάλυψη όλων των λειτουργικών εξόδων όλων των εκπαιδευτικών μονάδων (συμπεριλαμβανομένων των υλικών εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία, των ξενόγλωσσων βιβλίων στα λύκεια) - Διεύρυνση των δραστηριοτήτων του δήμου και αποκέντρωσή τους σε σχολικές μονάδες (χορός, σκάκι, θεατρική αγωγή, κ.λ.π )
- Συχνές συναντήσεις συσκέψεις με τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικούς αλλά και κάθε συλλογικό φορέα που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης
- Σχολεία ανοιχτά για τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας ( τα απογεύματα) σαν χώροι συνάντησης , έκφρασης και συλλογικής δημιουργίας.
- Ανάδειξη και ενίσχυση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων των σχολείων :
- Φεστιβάλ πολιτιστικής-μαθητικής δημιουργίας και καινοτόμων δράσεων.
- Αγορά υλικών στήριξης πολιτιστικών δράσεων (μικροφωνική για εκδηλώσεις κλπ.).
- Αξιοποίηση της δυναμικής των μαθητών για την προστασία - ανάδειξη του Ποικίλου όρους και την προώθηση της ανακύκλωσης (με προγράμματα «γνωριμίας» με τη φύση).
- Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας σε όλες τις σχολικές μονάδες.
- Ίδρυση κοινωνικού φροντιστηρίου
- Στέκι νεολαίας και δημιουργικής έκφρασης
- Πρόγευμα στους μαθητές με διεκδίκηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων
- Διαμόρφωση των χώρων των σχολείων με τη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας (αθλητισμός, ζωγραφική, σχολικοί κήποι).
- Πολιτική στήριξη στην αντίθεση της επιχειρούμενης «αυτοαξιολόγησης» των σχολικών μονάδων.
Το «νέο σχολείο» της υποχρηματοδότησης, των 30 μαθητών ανά τάξη, της έλλειψης σε υποδομές και εκπαιδευτικούς, το σχολείο των συγχωνεύσεων και της μηδενικής χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, το σχολείο των φραγμών και της συνεχούς αξιολόγησης, το σχολείο του « Καλλικράτη και του Κλεισθένη» και των διαφορετικών εκπαιδευτικών ταχυτήτων και προγραμμάτων, πρέπει να μας βρει απέναντί του.
Σας καλούμε να διαμορφώσουμε σε συλλογικό επίπεδο ένα μέτωπο πάλης με όλες τις συνιστώσες της εκπαίδευσης, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, με στόχο τη διεκδίκηση ενός ενιαίου, δημόσιου, δωρεάν 12χρονου σχολείου που θα μορφώνει και θα διαπαιδαγωγεί ολόπλευρα τα παιδιά όλου του λαού χωρίς διαχωρισμούς και φραγμούς για τη Δίχρονη προσχολική αγωγή για νήπια και προνήπια.
Να παλέψουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολοκληρωτικά, που θα διδάσκει αλληλεγγύη, συλλογικότητα, αγωνιστική στάση ζωής. Ανοιχτό για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία. Χωρίς οριζόντιους και κάθετους διαχωρισμούς. Χωρίς αξιολογικές και εξεταστικές κρίσεις.
Γιατί έχουμε δικαίωμα στη ζωή.
Γιατί τα παιδιά μας αξίζουν και δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον.
Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό, γιατί έτσι πρέπει να γίνει, και έτσι θα γίνει!
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Θέσεις Παράταξης
- Εμφανίσεις: 7187
Η οικονομική κρίση, οι μνημονιακές πολιτικές και οι εφαρμοστικοί νόμοι, καθώς και η όψιμη κυβερνητική πολιτική ισοπέδωσαν όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης μας. Οι δημόσιοι πόροι για το ενιαίο «σώμα» του πολιτισμού αφανίστηκαν, οδηγώντας τις δημοτικές αρχές σε μια κατάσταση αμηχανίας, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τον -εν δυνάμει- ενεργό ρόλο των Δήμων.
Η κρίση της τελευταίας δεκαετίας διαμόρφωσε και αναπαρήγαγε μια κοινωνική πραγματικότητα της οποίας κύρια χαρακτηριστικά αποτελούν η φτώχεια, η ανέχεια και η ανεργία καθιστώντας ως μόνη (υποκειμενική και συλλογική) μέριμνα την ίδια την επιβίωση. Σε αυτή την εχθρική για τα υποκείμενα κατάσταση, η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών καθώς και των τοπικών αυτοδιοικητικών οργανώσεων επιλέγουν, αναπαράγοντας τις κυρίαρχες αφηγήσεις περί πολιτισμού, να εξοβελίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία στη σφαίρα του «μη-αναγκαίου», αδιαφορώντας για την κοινωνική αναγκαιότητα της τέχνης.
Αντίθετα, η κοινωνικά προσδιορισμένη αξία της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, ο ρόλος της κουλτούρας ως μέσο κοινωνικοποίησης και διαμόρφωσης συλλογικών και ατομικών ταυτοτήτων καθώς και η αναγκαία παραγωγή κοινών πολιτιστικών εμπειριών αναδεικνύουν τη βαρύνουσα σημασία του πολιτισμού στην καθημερινότητά μας.
Για εμάς, η συλλογική και ατομική ενασχόληση με την καλλιτεχνική δημιουργία μεταφράζεται ως πράξη αντίστασης του δοκιμαζόμενου λαού μας, ως κατάφαση της ίδιας της ζωής στη σημερινή «εχθρική» πραγματικότητα.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
- Καμιά παραχώρηση σε τρίτους των πολιτιστικών υποδομών για οικονομική εκμετάλλευση.
- Καμιά συρρίκνωση δημοτικής πολιτισμικής μονάδας.
- Καμιά απόλυση εργαζομένων.
- Κύριος στόχος αποτελεί η ανάδειξη της τέχνης ως απαραίτητο εργαλείο διαμόρφωσης, ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης ενεργών πολιτών. Η θέση αυτή βασίζεται στην καθιέρωση θεσμών και συνεργασιών με φορείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες και εξωτερικούς συνεργάτες, ανοιχτές παρεμβάσεις για όλο το ηλικιακό φάσμα των πολιτών του Δήμου Πετρούπολης, περιβαλλοντικές δράσεις καθώς επίσης και στοχευμένες απόπειρες ανάδειξης του θεάτρου Πέτρας.
- Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας
- Το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας εκτός από πολιτιστικό σύμβολο της Πετρούπολης, αποτελεί και βασικό εργαλείο απελευθέρωσης των καλλιτεχνικών δυνάμεων της πόλης μας. Βασική μας πρόταση αποτελεί η αξιοποίηση του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενσωματώνοντας και προωθώντας κάθε συλλογική και ατομική καλλιτεχνική δημιουργία, απορρίπτοντας την καθαρά εμπορευματική χρήση του.
- Αναβάθμιση της ποιότητας των καλλιτεχνικών δρώμενων του Θεάτρου Πέτρας μέσω της στήριξης νέων καλλιτεχνών και σε άμεση συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης, απωθώντας τη στυγνή αναπαραγωγή προϊόντων μαζικής κουλτούρας.
- Ανάδειξη του Θεάτρου Πέτρας στην ολότητά του: Εκτός από τη καλοκαιρινή δράση του θεάτρου και την ήδη υπάρχουσα δραματική σχολή, η ιστορία του Θεάτρου Πέτρας οδηγεί στην αναγκαιότητα αξιοποίησης ενός δημόσιου οικοδομήματος με στόχο τη δημιουργία ενός Θεατρικού Μουσείου με αρχεία, προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα. Σκοπός είναι το Μουσείο αυτό να αποκτήσει μια δυναμική που δε θα απευθύνεται μόνο στους κατοίκους της Πετρούπολης ή των Δυτικών Προαστίων. Το μουσείο ως ένας συγκεκριμένος τόπος στοχεύει στην ανάδειξη της κουλτούρας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Πετρούπολης. Τόσο ως ένα κοινωνικό ιστορικό μόρφωμα, όσο και ως ένας χώρος όπου σταδιακά και βαθμιαία θα αποκτήσει μια δυναμική συνεργασιών με Μουσεία από όλη την υπόλοιπη Αττική και χώρα.
- Ο χώρος του Θεάτρου Πέτρας προσφέρεται για την δημιουργία καλλιτεχνικών Camps, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, τα οποία ως στόχο θα έχουν να φέρουν σε επαφή του δημότες μας (ανεξαρτήτου ηλικίας) σε επαφή με νέες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
- Δημοτικό Ωδείο
- Μετά από είκοσι έξι (26) συναπτά έτη λειτουργίας το Δημοτικό Ωδείο της Πετρούπολης έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα μουσικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας μας.
- Άμεση ανέγερση νέου ιδιόκτητου δημοτικού κτηρίου για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του Δημοτικού Ωδείου.
- Προβολή της καλλιτεχνικής δουλειάς του Ωδείου και των σπουδαστών του σε κάθε γωνιά της πόλης μας.
- Στην Ελλάδα της κρίσης βασικό μας μέλημα αποτελεί η στήριξη, μέσω της θέσμισης υποτροφιών και εκπτώσεων, των σπουδαστών ευάλωτων κατηγοριών.
- Δημοτική Βιβλιοθήκη
- Αναβάθμιση της λειτουργίας της βιβλιοθήκης μέσω της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας και απόκτησης κατάλληλου εξοπλισμού.
- Εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης μέσω της απόκτησης νέων τίτλων βιβλίων, με έμφαση σε τίτλους ακαδημαϊκού περιεχομένου και παιδικού βιβλίου.
- Δημιουργία δημοτικού αναγνωστηρίου για την ακαδημαϊκή κάλυψη των αναγκών των φοιτητών – φοιτητριών και μαθητών – μαθητριών καθώς και κάθε ενδιαφερόμενου δημότη.
- Καθιέρωση εβδομαδιαίων ομάδων αναγνώσεως βασισμένες σε θεματικές ενότητες.
- Τακτικές Συνεργασίες με εκδοτικούς Οίκους και Συγγραφείς-Εικονογράφους για την παρουσίαση της δουλειάς τους.
- Θεματικά εργαστήρια για παιδιά και Ενήλικες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
- Καθιέρωση Φεστιβάλ Βιβλίου με δράσεις ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής.
- Ανάδειξη του έργου των δημιουργών της πόλης μας.
- Για την Επανοικειοποίηση της πόλης μας
- Δημιουργία καλλιτεχνικού καφενείου με ενοικίαση και διαμόρφωση ανάλογου χώρου στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα συγκεντρώνει καθημερινά τους δημότες της Πετρούπολης με στόχο την ατομική και συλλογική καλλιτεχνική έκφραση.
- Καθιέρωση Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ Δρόμου με μουσικούς, θεατρικές ομάδες καθώς και διάφορους καλλιτέχνες του δρόμου, grafiti artists, video artists από όλη την Ελλάδα με στόχο την επαναδιαμόρφωση των γειτονιών μας και την καθημερινή καλλιτεχνική αξιοποίηση σημαντικών «χώρων» της πόλης μας .
- Διάχυση της Τέχνης στα ΚΑΠΗ του Δήμου μας μέσω διάφορων εργαστηρίων μουσικής και μουσικοθεραπείας, θεάτρου και δραματοθεραπείας καθώς και Χειροτεχνίας. Η τρίτη ηλικία είναι μια ηλικία στην οποία χρειάζεται να δώσουμε φροντίδα και επιμέλεια.
- Καθιέρωση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με στόχο την ανάδειξη του Ποικίλου Όρους μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και περιπάτους που θα στοχεύουν στη προστασία του περιβάλλοντος [Ενδεικτικές θεματικές: ανακύκλωση, κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα κ.λπ]. Στο ίδιο πλαίσιο στοχεύουμε τον σχεδιασμό πειραματικών δράσεων στα πρότυπα των "Σχολείων της Φύσης" και στοχευμένες συνεργασίες με περιβαλλοντολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες και παιδαγωγούς για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Δήμου μας.
- Στήριξη με όλα τα διαθέσιμα μέσα του Δήμου όλων των συλλογικοτήτων που διατηρούν την παράδοσή μας (π.χ. δράσεις και εκδηλώσεις εθνικοτοπικών συλλόγων).
- Στήριξη των πολιτισμικών ερασιτεχνικών πρωτοβουλιών ατόμων, ομάδων πολιτών και συλλογικοτήτων (π.χ. πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις μαθητών των σχολείων μας).
- Ίδρυση ενός Δημοτικού Κέντρου Παιγνιοθεραπείας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και παιδιών με ιδιαιτερότητες που θα συνεργάζεται με τον συμβουλευτικό σταθμό του Δήμου. Καθώς και την ίδρυση ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και ενηλίκων με αναπηρία).
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Θέσεις Παράταξης
- Εμφανίσεις: 6736
ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Συμμετοχή των πολιτών και κοινωνικός έλεγχος, με την υλοποίηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού, με συνελεύσεις γειτονιάς, για την ιεράρχηση των έργων και τη διαχείριση των πόρων, παράλληλα με την διεκδίκηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) για έργα στο δήμο ,αφού έχει μειωθεί κατά 82%
- •Σύνταξη νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)που να περιγράφει, να προβλέπει και να ορίζει με σαφήνεια τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, με το αντίστοιχο ,απαραίτητο καταρτισμένο προσωπικό.
- •Σύνταξη νέου Κανονισμού λειτουργίας καθαριότητας του δήμου μας, ώστε άμεσα να περάσουμε στην εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων στην πόλη μας.
- •Διεκδίκηση πρόσληψης μόνιμου, καταρτισμένου προσωπικού για την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.
- •Διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Στις σημερινές συνθήκες η Δημοκρατική Λειτουργία του Δήμου, η Ανάπτυξη Θεσμών Συμμετοχικής διαδικασίας των Πολιτών, η Δημιουργία Θεσμών Διαφάνειας και η αγωνιστική διεκδίκησή ενάντια στην οικονομική ασφυξία και τη θεσμική χειραγώγηση, στην οποία έχουμε περιέλθει εξαιτίας των αλλεπάλληλων μνημονίων, αποτελεί υποχρέωση μιας Δημοκρατικής Δημοτικής Αρχής.
Στο πλαίσιο αυτό:
- Ενισχύουμε την συμμετοχή των πολιτών και κατ’ επέκταση τον κοινωνικό έλεγχο με την υλοποίηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού
- Καθιερώνουμε τις συνελεύσεις γειτονιάς, για την ιεράρχηση των έργων και τη διαχείριση των πόρων.
- Καθιερώνουμε τα ανοικτά Δημοτικά Συμβούλια κατά τακτά χρονικά διαστήματα , με δικαίωμα λόγου στους Πολίτες.
- Αναβαθμίζουμε το ρόλο της επιτροπής διαβούλευσης , η οποία προβλέπεται από το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, με την συμμετοχή αντιπροσώπων τοπικών φορέων και κοινωνικών οργανώσεων.
- Δημιουργούμε Θεσμό για την Ουσιαστική Συμμετοχή των Νέων της Πόλης με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
- Ενισχύουμε την διαφάνεια στην Διαχείριση των Οικονομικών του Δήμου με την καθιέρωση του ετήσιου Δημόσιου Απολογισμού .
- Καταργούμε κάθε είδους Πελατειακή σχέση, αποδίδουμε στον Πολίτη με σεβασμό προς αυτόν ότι δικαιούται.
Η συνεχής εξυπηρέτηση του Πολίτη η καθημερινή Βελτίωση των Παρεχόμενων προς αυτόν υπηρεσιών αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής και την οποία δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε.
- Δημιουργούμε το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη το οποίο συγκεντρώνει, καταγράφει , απαντά στα καθημερινά αιτήματα των πολιτών.
- Δημιουργούμε Τοπικό Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στην συνοικία της Αγίας Τριάδας όπου ο Πολίτης θα μπορεί να λαμβάνει υπηρεσίες και πιστοποιητικά τα οποία δύνανται να χορηγηθούν ηλεκτρονικά χωρίς να είναι απαραίτητη η μετάβασή του στο Δημαρχείο.
- Διεκδικούμε την πρόσληψη μόνιμου, καταρτισμένου προσωπικού για την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Οραματιζόμαστε μία Πόλη ισχυρή, κοντά στον πολίτη και με αυξημένα αντανακλαστικά ως προς την ικανοποίηση των απαιτήσεών του. Έχοντας αντιληφθεί ότι οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα του Πολίτη, μία σύγχρονη Πόλη οφείλει να κατανοήσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρονται από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τις εφαρμογές τους σε ολόκληρο το φάσμα των δημοτικών υπηρεσιών. Αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω της ευρείας χρήσης της πληροφορικής, των ευρυζωνικών και των ασύρματων δικτύων προωθείται και ενισχύεται ο διαδραστικός ρόλος του δημότη με τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας, πληροφόρησης, ενημέρωσης και συμμετοχής στις αποφάσεις που τον αφορούν.
Ενδεικτικές προτάσεις για την ανάπτυξη ψηφιακού Δημαρχείου
- Ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων ψηφιακής διαχείρισης του συνόλου του έργου των δημοτικών υπηρεσιών, για διάφανη και ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών, με έμφαση στην ψηφιακή διαχείριση των εσωτερικών διαδικασιών.
- Ψηφιακό, σύστημα υποδοχής, διαχείρισης, επίλυσης και απάντησης για το σύνολο των αιτημάτων των πολιτών, πολυκαναλικά. (Υποβολή και απάντηση αιτημάτων μέσω του internet site του δήμου, μέσω τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσω email, fax, κλπ).
- Ανάπτυξη σύγχρονης πλατφόρμας internet portal (για υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και tablets) ενημέρωσης των δημοτών για κάθε θέμα του Δήμου που τους απασχολεί, καθώς και ολοκληρωμένη ενημέρωση για το σύνολο των δράσεων πολιτιστικών, αθλητικών, κοινωνικού χαρακτήρα, κ.λ.π. της πόλης, σε συνεργασία με τους συλλόγους της πόλης.
- Ολοκληρωμένο σύστημα παροχής ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου, προς Δημότες και επιχειρήσεις, ώστε προοδευτικά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών να παρέχονται ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη του δημότη, στο Δημαρχείο, ή σε άλλα κτήρια. Προκαταβολική ψηφιακή ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων για κάθε διοικητική πράξη που τους ενδιαφέρει.
- Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των οικονομικών εργασιών του Δήμου, με έμφαση στη δυνατότητα των δημοτών και των επιχειρήσεων να εκτελούν συναλλαγές με το Δήμο ηλεκτρονικά και με δυνατότητες διαρκούς παρουσίασης της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού δημόσια. Το σύστημα οικονομικής διαχείρισης του Δήμου θα πρέπει να εξυπηρετεί την πολιτική του συμμετοχικού προϋπολογισμού, ώστε κάθε δημότης να μπορεί να συμμετάσχει στην επιλογή των μικρών και μεγάλων έργων που θα εκτελεστούν στην πόλη.
- Ψηφιακό σύστημα σε κινητές συσκευές (smart phones, tablets) για το σύνολο των συνεργείων του Δήμου που βρίσκονται διαρκώς «έξω», για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων και των έργων (μικρών και μεγάλων) που εκτελεί ο Δήμος καθημερινά σε όλη την πόλη.
- Ανάπτυξη ψηφιακών μητρώων για τη διαχείριση σημαντικών θεμάτων της πόλης. Ενδεικτικά: Ψηφιακό Μητρώο επισκευών σχολικών μονάδων, Ψηφιακό Μητρώο δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων στο Δήμο, Ψηφιακό Μητρώο επισκευών σε παιδικές χαρές και αθλητικούς χώρους, Ψηφιακό Μητρώο για τη διαχείριση των ρευμάτων ανακύκλωσης, Ψηφιακό μητρώο για την υποστήριξη της Κοινωνικής Πολιτικής, κ.α.
- Ψηφιακό σύστημα διαχείρισης πιθανών κινδύνων των δημοτικών και δημοσίων υποδομών, μικρών και μεγάλων στην πόλη και ψηφιακό σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης και προειδοποίησης των δημοτών, σε περίπτωση εκδήλωσης κινδύνων για την άμεση αντιμετώπιση τους.
- Σύστημα ψηφιακής συνεργασίας των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου με το σύνολο των φορέων της πόλης αλλά και δημοτών και επιχειρήσεων, με στόχο την εξέλιξη διαρκούς διαλόγου για τα θέματα της πόλης. Μέσω του συστήματος αυτού οι δημότες θα έχουν την δυνατότητα ακόμα και να θέτουν θέματα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ακόμα περισσότερες προτάσεις για την ψηφιακή λειτουργία του Δήμου έχει καταθέσει η παράταξη μας, στην ενότητα «Πετρούπολη έξυπνη πόλη».
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Θέσεις Παράταξης
- Εμφανίσεις: 8531
Αρχές
Η πρώτη αρχή της Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Κίνησης Πετρούπολης είναι:
Η κοινωνική πολιτική δεν είναι φιλανθρωπία!
Η κοινωνική πολιτική δεν είναι για να ξεχωρίζει τους ανθρώπους σε έχοντες και μη έχοντες, σε ασθενείς και υγιής. Η κοινωνική πολιτική αφορά το σύνολο των κατοίκων μιας περιοχής!
Δεύτερη αρχή:
Η κοινωνική πολιτική της ΡΑΚ απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους της Πετρούπολης χωρίς διαχωρισμούς κανενός είδους.
Τρίτη αρχή:
Η κοινωνική πολιτική δεν είναι ανάθεση σε ειδικούς, η κοινωνική πολιτική είναι η άνευ όρων ισότιμη πρόσβαση όλων στη κοινωνική ζωή.
Τέταρτη αρχή:
Δεν είναι παθητικότητα.
Η κοινωνική πολιτική της ΡΑΚ είναι απάντηση σε νέο φιλελεύθερες πολιτικές, απάντηση σε ανασφάλεια και φόβο μέσα από την ένταξη και την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων.
Η κοινωνική πολιτική της ΡΑΚ είναι η καθολικότητα των προγραμμάτων, η συμμετοχή όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, είναι η δυνατότητα συμμετοχής αντιπροσωπευτικών φορέων ή προσώπων και η εξωστρέφεια των δράσεων.
Στόχοι:
1. Έρευνα αναγκών και κοινωνικών συνθηκών σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Αττικής και κυρίως τη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστήμιου. Ταυτόχρονη αξιοποίηση αντίστοιχων ερευνών.
2. Νέος κανονισμός λειτουργίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Πετρούπολης, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της πόλης και των δημοτών και θα προβλέπει:
Αύξηση μόνιμου προσωπικού στις εξής ειδικότητες:
- Κοινωνιολόγος /Κοινωνικός Ανθρωπολόγος
- Ψυχολόγος/ Παιδοψυχολόγος
- Κοινωνικός Λειτουργός
- Εργοθεραπευτής
- Λογοθεραπευτής
3. Τρία επίπεδα οργάνωσης της Κοινωνικής Υπηρεσίας:
Α. Υπερτοπικό
Β. Τοπικό
Γ. Ειδικό
Α. Υπερτοπικό με οργανόγραμμα:
Β. Τοπικό:
Γ. Ειδικό:
4. Υποστηρίζουμε ανέργους, απόρους και άτομα με αναπηρία, με ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του Συμβουλευτικού Σταθμού.
5. Στηρίζουμε και βελτιώνουμε τη λειτουργία του Κοινωνικού παντοπωλείου με διανομές τροφίμων και ρούχων για τους πολίτες που έχουν ανάγκη.
6. Ο Δήμος με τις κοινωνικές δομές του παρεμβαίνει στο ζήτημα της τροφής.
7. Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε κατοικίες με ευθύνη του δήμου και με κοινωνικά κριτήρια.
8. Δομή πληροφόρησης και υποστήριξης των πολιτών για δάνεια, πλειστηριασμούς, προβλήματα με τράπεζες, νομικές συμβουλές
9. Καλύτερη λειτουργία των τεσσάρων ΚΑΠΗ με ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.
10. Διεύρυνση των παροχών – υπηρεσιών του ΚΑΠΗ και σε άνεργους ενήλικους συμπολίτες μας για ανακούφισή τους (εκδρομές, θερινά μπάνια, θέατρο).
11. Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ΑμεΑ, ταυτόχρονα με την καθολικότητα των εννοιών της προσβασιμότητας και της πλήρους ένταξης.
Αναλυτικές θέσεις
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός μοχλός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής . Έχουν ήδη περάσει 13 χρόνια από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και τίποτα σχεδόν δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Στην οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί υγειονομική κρίση και το αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας σε θέματα υγείας. Εσχάτως έχει προκύψει και μία άνευ προηγουμένου ακρίβεια, που όλα δείχνουν ότι θα ενταθεί. Εκατοντάδες ή/και χιλιάδες συμπολίτες μας-εμείς οι ίδιοι- δε θα μπορούμε να ανταποκριθούμε σε βασικές μας καθημερινές ανάγκες. Το αφήγημα αιτιολόγησης της ακρίβειας στον πόλεμο της Ουκρανίας, δεν μπορεί να πείσει σχεδόν κανέναν πλέον. Αλλά ακόμη και έτσι, η κάθε δημοτική αρχή θα πρέπει να φροντίζει για την ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων και δημοτών της σε όλα τα βασικά αγαθά. Η δημιουργία δομών φροντίδας και πρώιμης παρέμβασης, είναι κύρια ευθύνη της δημοτικής αρχής, που δεν φρόντισε να δημιουργήσει ένα δίκτυο υπηρεσιών για όλους, αλλά κυρίως για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και τα απαραίτητα. Δεν είναι τυχαίο, ότι στον δήμο Πετρούπολης, εκατοντάδες συμπολίτες καταφεύγουν στην εκκλησία και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να εξασφαλίσουν το φαγητό τους. Η δημοτική αρχή, άφησε σε πρόσκαιρα προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής ένα μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων που θα έπρεπε να υλοποιήσει, με σχέδιο και μακροχρόνιο σχεδιασμό. Καμία πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού δεν έγινε! Σε ένα δήμο 80,000 κατοίκων, με 9,000 περίπου μαθητές, η λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας έχει αφεθεί στα χέρια δύο -άξιων- κοινωνικών λειτουργών και μερικών εκ περιτροπής συμβασιούχων. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις λίγες ημέρες πριν, από την Κυριακή 28 Αυγούστου μέχρι το πρωινό της 29ης Αυγούστου, εκατοντάδες συμπολίτες μας στρυμώχνονταν στην είσοδο των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Πετρούπολης, για να μπορέσουν να εγγράψουν τα παιδιά του σε βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης, σε εικόνες ντροπής για όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα τελικά μόλις 23 οικογενειών. Το πρωταρχικό μέλημα μιας Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Δημοτικής κίνησης είναι η κοινωνική της πολιτική. Το πρωταρχικό μέλημα μιας οποιαδήποτε φιλολαϊκής δημοτικής παράταξης θα έπρεπε να είναι η κοινωνική της πολιτική.
Ο Δήμος λοιπόν έχει υποχρέωση την εποχή αυτή να σταθεί αλληλέγγυος προς τους δημότες του που πλήττονται και να δημιουργήσει ή να στηρίξει σε μεγαλύτερο και οργανωμένο βαθμό τις δομές εκείνες που απαιτούνται ώστε όλοι οι δημότες να είναι ισότιμοι και να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες και τα κοινωνικά αγαθά που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους.
Κρατικές δομές που μέχρι σήμερα έστω και ατελώς προσέφεραν υπηρεσίες σε πολίτες μας που τις είχαν ανάγκη (ΕΟΠΠΥ, κρατικά νοσοκομεία ,σχολεία, πανεπιστήμια)καταρρέουν κάτω από τις μνημονιακές επιταγές και τον Καλλικράτη. Ιδιώτες κερδοσκοπούν σε βάρος των δημοτών. Και αν κάποιες φορές δεν ζητούν αντίτιμο από τους πολίτες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, το απαιτούν από τη δημοτική αρχή στο πολλαπλάσιο. Δεν είναι τυχαίο ότι προγράμματα που θα μπορούσε να υλοποιήσει οι δήμος Πετρούπολης, αναγκάζεται να τα υλοποιήσει μέσω της Περιφέρειας.
Η ανεργία πολλαπλασίασε τους ανασφάλιστους, τους πολίτες χωρίς στέγη και είδη βασικής διατροφής, ενώ παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός είναι είδη πολυτελείας. Πολλοί δημότες μας καταφεύγουν στα δημοτικά προγράμματα άθλησης και πολιτισμού που ακόμη έχουν εξαιρετικά χαμηλό αντίτιμο, κάτι για το οποίο πάλεψε η δημοτική μας παράταξη ΡΑΚ Πετρούπολης, όπου μαζί με άλλες δημοτικές παρατάξεις, αντιτάχθηκαν σθεναρά στην προσπάθεια σημαντικής αύξησης των διδάκτρων. Δεν φτάνει που ο λαϊκός κόσμος υποφέρει από την ακρίβεια, θα έπρεπε να πληρώνει και πανάκριβα τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η ένταση λοιπόν των κοινωνικών προβλημάτων χρειάζεται μια οργανωμένη κοινωνική υπηρεσία στο πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου, με εξειδικευμένο προσωπικό ,που θα μπορεί να εξυπηρετεί την οργανωμένη κοινωνική παρέμβαση και τον ενιαίο σχεδιασμό. Προτείνεται λοιπόν η δημιουργία ενιαίας Δ/νσης στο Δήμο, η οποία θα συμπεριλάβει όλες τις δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής που συμβαίνουν σήμερα (Συμβουλευτικός Σταθμός, ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο σπίτι κ.λ.π.),όσες μεταβιβάζονται από την περιφέρεια και όσες πρέπει και μπορούν να συμβαίνουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Δήμου και του σχεδιασμού που θα κάνει.
Η ανάπτυξη Δικτύου Κοινωνικής αλληλεγγύης ,είναι επίσης ένας ακόμη πολύ σημαντικός στόχος, που θα βοηθήσει στην ποιοτική αναβάθμιση της Κοινωνικής Πολιτικής τόσο ενδοδημοτικά δημιουργώντας επαφή μεταξύ μεταξύ τοπικών συλλόγων ,σωματείων, εκκλησιών και σχολείων όσο και διαδημοτικά με όμορες υπηρεσίες και θεσμούς με τέτοιο τρόπο ώστε οι παροχές και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες να κινούνται κυκλικά ώστε να καλύπτουν όλο και περισσότερες ανάγκες και όχι παράλληλα.
Δεν μπορεί να γίνεται η άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε Δήμους με 5μηνους ή 8μηνους συμβασιούχους Κοινωνικούς Λειτουργούς ή Ψυχολόγους. Χρειάζονται ΟΛΕΣ οι παραπάνω ειδικότητες ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού οι οποίοι θα εργαστούν με προσανατολισμό στην ενεργοποίηση όλης της κοινότητας και των κατοίκων και όχι απαραίτητα στην εξατομικευμένη θεραπεία.
Πιστεύουμε στην ενεργή συμμετοχή ΟΛΩΝ των κατοίκων στα κοινά μέσα από τη διασύνδεση προσώπων και υπηρεσιών.
Η διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής θα περιλαμβάνει την κοινωνική υπηρεσία, αλλά και τις υπηρεσίες για ευπαθείς ομάδες, για την προστασία της οικογένειας και του παιδιού, ψυχικής υγείας, και για ηλικιωμένους, τα ΑμεΑ.
Ενώ πιο συγκεκριμένα οι Υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πρόληψης θα περιλαμβάνουν δομές θεραπείας, δομές για ΑμεΑ, άμεσης βοήθειας και το διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων ΦΑΕΘΩΝ.
Στο Δήμο μας προτείνουμε και θα προχωρήσουμε σε συντονιστικό όλων των φορέων που ασχολούνται με κοινωνική πολιτική (ΦΑΕΘΩΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ-ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ-ΕΛΜΕ-ΕΚΛΗΣΙΑ κλπ),ώστε οι δημότες μας να καλύπτονται πλήρως στις ανάγκες τους και στη τροφή αλλά και στην ψυχολογική τους υποστήριξη.
Τα τμήματα που μια τέτοια υπηρεσία πρέπει να έχει ώστε να αποτελεί βασικό τομέα ανάπτυξης θα είναι.
α) Τμήμα ερευνών, σχεδιασμού νέων προγραμμάτων επιμόρφωσης κ.λ.π.
β) Τμήμα Καινοτομίας
γ) Τμήμα εφαρμογής επιδοματικής πολιτικής ,ελέγχου και εποπτείας
δ) Τμήμα δημόσιας υγείας
ε) Τμήμα Συμβουλευτικού Σταθμού
στ) Τμήμα Εθελοντών κοινωνικού έργου και κοινωνικής αλληλεγγύης
ζ) Τμήμα γραμματειακής υποστήριξης και Δημοσίων σχέσεων,
Ένας ακόμη στόχος της ανωτέρω Δ/νσης θα πρέπει να είναι η δημιουργία και νέων δομών και δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής (όπως η δημιουργία ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και δομές πρωτοβάθμιας υγείας)και απαραίτητη προϋπόθεση στελέχωση εξειδικευμένου και μόνιμου προσωπικού.
Τέλος ενισχύουμε, συμμετέχουμε και δημιουργούμε κοινωνικούς φορείς για τους δημότες μας και τις ανάγκες τους ανοικτές με διαπαραταξιακές επιτροπές και εθελοντές δημότες όπως ΦΑΕΘΩΝ.
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ΦΑΕΘΩΝ αποτελεί τη μοναδική διαδημοτική κοινωνική υπηρεσία στο δήμο Πετρούπολης προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δωρεάν σε όλους τους κατοίκους και χρειάζεται έμπρακτη στήριξη και περαιτέρω αξιοποίηση των υπηρεσιών του. Μόνο από το 2022 μέχρι σήμερα έχει προσφέρει σε δημότες χιλιάδες υπηρεσίες μέσα από βιωματικά εργαστήρια μαθητών και ενηλίκων. Έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες δασκάλους και εκπαιδευτικούς, ενώ έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ομιλίες και ημερίδες και χιλιάδες συνεδρίες ατομικής συμβουλευτικής.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός αποτελεί το κορμό της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας και έχει ως σκοπό την πρόληψη ,διάγνωση και αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής και κοινωνικής υγείας. Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες ατομικές συνεδρίες και πάμπολλα προγράμματα ψυχικής υγείας και κοινωνικής ένταξης.
Και οι δύο φορείς όμως χρειάζονται υποστήριξη, επέκταση και συντονισμό. Οι αυξημένες ανάγκες των δημοτών, ακόμη και σε αγαθά πρώτης ανάγκης, καταδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να στηριχτούν οι κάτοικοι του δήμου μας και να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη μέσα από οργανωμένες δημοτικές κοινωνικές δομές.
ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ.
Στηρίζουμε και βελτιώνουμε τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου. Το λειτουργούμε σε μόνιμη βάση, με επιτροπή λειτουργίας η οποία θα αποτελείται από μέλη που θα ορισθούν απ΄ όλες τις παρατάξεις και εθελοντών Δημοτών μας με επικεφαλής τον Αντ/ρχο Κοινωνικής Πολιτικής και την Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής.
ΣΤΕΓΑΣΗ - ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ
Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος με την ευθύνη του Δήμου με κοινωνικά κριτήρια. Δημιουργούμε ομάδες στήριξης με νομικούς του Δήμου για πλειστηριασμούς, δημιουργούμε ομάδα εθελοντών δικηγόρων μαζί με τους νομικούς του Δήμου για συμβουλές πάνω στα δάνεια, εφορίες κ.λ.π.
ΚΑΠΗ
Καλύτερη λειτουργία των 4 ΚΑΠΗ με ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη. με συμμετοχή και των ιδίων ώστε να είναι ζωντανά κύτταρα. Χρησιμοποιούμε τις δομές του ΚΑΠΗ για δημότες που είναι άνεργοι ή με χαμηλό εισόδημα (όπως τα καλοκαιρινά μπάνια ,τις εκδρομές κ.λ.π.)
ΑΜΕΑ
Προτεραιότητα σε ένα παραμελημένο ζωντανό κομμάτι της πόλης μας χωρίς ειδική μέριμνα. Προτείνεται ο Δήμος μας να δημιουργήσει σε συνεργασία με τον συμβουλευτικό σταθμό ειδικά κέντρα φροντίδας, κέντρα πρόληψης και προαγωγής της ψυχοσωματικής υγείας, ομάδες στήριξης αυτών των ατόμων. Δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές του Δήμου. Όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες που απευθύνονται σε κοινό να πληρούν τις αυστηρότες προδιαγραφές για ΑμεΑ. Να συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη δημιουργία, οι προδιαγραφές ΑμεΑ.
Προτείνουμε
1. Παρεμβάσεις προσβασιμότητας, σε στάσεις των αστικών συγκοινωνιών, πεζοδρόμια, σχολικά κτήρια, χώρους δημοσίου ενδιαφέροντος, υπηρεσίες του Δήμου, με παράλληλη δημιουργία δημόσιων θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ.
2. Προσπελάσιμη δημοτική συγκοινωνία.
3. Να δημιουργηθεί ειδική επιτροπή, με συμμετέχοντες πολίτες με αναπηρία, η οποία θα καταγράφει ζητήματα έλλειψης προσβασιμότητας και θα ελέγχει αν τα νέα έργα πληρούν τις προδιαγραφές αυτές.
4. Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό του υπάρχοντος τμήματος ΑμεΑ και επανασχεδιασμός των παροχών που προσφέρει.
5. Να γίνει καταγραφή όλων των ΑμεΑ και των οικογενειών τους ,που κατοικούν στα όρια του Δήμου και ταξινόμησή τους. Στόχος ο σχεδιασμός για στήριξη όλων.
6. Μέριμνα για την κάλυψη του ποσοστού των θέσεων εργασίας στο Δήμο, βάσει του νόμου 2643/1998, που αφορά την εργασία προσώπων ειδικών κατηγοριών.
7. Διασφάλιση της ενεργού συμμετοχής των ίδιων των πολιτών με αναπηρία και των οργανώσεών τους, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για πολιτικές και προγράμματα που τους αφορούν. Συνεργασία Δήμου με φορείς σχετιζόμενους με τους πολίτες με αναπηρία, για διεκδίκηση και παραχώρηση εκτάσεων και κτιρίων με στόχο την κατασκευή Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) η οποία χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά προγράμματα.
ΑΝΕΡΓΟΙ
Μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού της πόλης μας για το οποίο δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από την μέχρι τώρα Δημοτική Αρχή έστω και καταγραφής του.
- Προτείνεται γραφείο καταγραφής και ενημέρωσης ανέργων, πάνω στα τρέχοντα εργασιακά προβλήματα .σύνδεσή τους με τις δωρεάν δομές του Δήμου μας και ενεργοποιώντας τους στις μορφές αλληλεγγύης που η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου θα χρησιμοποιεί. Συνεργασία με τις επιχειρήσεις του Δήμου μας.
- Η σύνδεση της «δια βίου μάθησης» και της ανάπτυξης της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.
- Η προώθηση της κοινωνικής οικονομίας.
- Διασύνδεση με Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Περιστερίου και Αγίων Αναργύρων.
-Συναισθηματική υποστήριξη με αποκλειστικό στόχο την ενδυνάμωση και την χειραφέτηση των ανέργων.
Δεν υποστηρίζουμε τη θεωρία της ατομικής ευθύνης στα ζητήματα ανεργίας.
Τέλος σε συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης Εμπορικό Σύλλογο, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικούς, εθνικοτοπικούς. Δημιουργούμε αλυσίδες αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά, πρωτοστατεί ο Δήμος στην ανάπτυξη κινήματος που θα ενισχύει αυτούς τους θεσμούς και συγχρόνως διεκδικεί καλύτερους όρους ανθρώπινης ζωής.
Η μοναδική ελπίδα είναι οι ενωτικοί και κοινωνικοί αγώνες για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής συναίνεσης, η δημιουργία κινήματος με στόχους την αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα-ενέργεια-κοινωνικές υπηρεσίες).
Στεκόμαστε ενάντια στις κοινωνικές και εργασιακές καταπατήσεις και απολύσεις, στη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών.
Δημιουργούμε το όχημα για τη συγκρότηση ενός μετώπου Αυτοδιοίκησης Κοινωνίας και Εργαζομένων.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Θέσεις Παράταξης
- Εμφανίσεις: 5088
Με τον όρο «ΥΓΕΙΑ» προσπαθούμε να περιγράψουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που συμβάλλουν στην κοινωνική και προσωπική ευεξία. Αποτελεί μία κατάκτηση των σύγχρονων κοινωνιών η έννοια της καθολικής και άνευ όρων, ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, φύλου, ηλικίας, ιδεολογικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων στα αγαθά και τις υπηρεσίες που προάγουν την υγεία.
Κατάκτηση η οποία σήμερα κινδυνεύει από μία χωρίς προηγούμενο επίθεση των νέο-φιλελευθέρων πολιτικών σε όλες τις χώρες, ακόμη και στη δική μας. Επίθεση που στόχο έχει να αποδιοργανωθεί οτιδήποτε δημόσιο, με στόχο την επέλαση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου προς όφελος των λίγων απέναντι στους πολλούς.
Είναι γνωστό, ακόμη και όταν δεν γίνεται δημόσια παραδεκτό, ότι η υγεία είναι ένας κρίσιμος τομέας της δημόσιας ζωής που μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει τις ανισότητες που ο καπιταλισμός παράγει. Στην Ελλάδα της κρίσης το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε και αιτία για αυτό είναι οι επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και η αποδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Έτσι απαξιώνεται η δημόσια περίθαλψη, παγιώνεται η ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση της χρηματοδότησης, στοχοποιούνται εργαζόμενοι(γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό), και μεγαλώνει η προμήθεια και η συναλλαγή με τα ιδιωτικά κέντρα θεραπείας. Το χειρότερο και το πλέον ύπουλο όμως που προσπαθούν να κάνουν, είναι να αλλάξουν τις αντιλήψεις της κοινωνίας για το πραγματικό νόημα της ΥΓΕΙΑΣ.
Από μία συλλογική ευθύνη μιας κοινωνίας για την πρόληψη και τη θεραπεία όλων των μελών της, προσπαθούν να παγιώσουν την αντίληψη ότι είναι ατομική ευθύνη του καθενός η ποιότητα της ζωής που θέλει να έχει. Δεν έχει σημασία αν γεννήθηκες και ζεις σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας, μέσα στο καυσαέριο, χωρίς πράσινο και χώρους αναψυχής, χωρίς νοσοκομεία και χώρους υγείας, δίπλα στο μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της Ελλάδας, χωρίς σταθερής τροχιάς συγκοινωνίες, χωρίς πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους για άτομα με κινητικά προβλήματα, αν πάθεις κάτι ΕΣΥ φτωχέ θα φταις. "...ο θάνατος του κάθε ανθρώπου λιγοστεύει κι εμένα γιατί είμαι δεμένος αξεδιάλυτα με ολάκερη την ανθρωπότητα. Γι' αυτό μη στέλνεις ποτέ να ρωτήσεις για ποιον χτυπάει η καμπάνα. Η καμπάνα χτυπάει για σένα", έλεγε ο Χέμινγουεϊ, και μάλλον είχε δίκιο. Κανένας δεν περισσεύει και η υγεία δεν είναι μόνο ατομικό δικαίωμα, είναι πάνω από όλα συλλογική ευθύνη μιας κοινωνίας!
Συνεπώς δύο μεγάλες κατηγορίες παρεμβάσεων σε θέματα υγείας μπορούμε να διακρίνουμε:
- πρόληψη
- θεραπεία
ΠΡΟΛΗΨΗ
Πρόληψη είναι όλα εκείνα τα μέτρα που παίρνει μία Πολιτεία ώστε να προλάβει την εκδήλωση μίας ασθένειας, ενώ η θεραπεία περιλαμβάνει τις ενέργειες αποκατάστασης ενός προβλήματος υγείας.
Στο δήμο Πετρούπολης, αλλά και στους περισσότερους δήμους της Ελλάδας δεν υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα πρόληψης και αυτά που υπάρχουν είναι χρηματοδοτούμενα από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες με σκοπό την προώθηση των προϊόντων τους. Όμως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι η πρόληψη αν γίνει με προγραμματισμό και με επιστημονικό τρόπο, είναι όχι μόνο η πιο ανθρώπινη και δημοκρατική αντιμετώπιση των ζητημάτων υγείας, αλλά και η πιο προσοδοφόρα, καθώς κοστίζει πολλές φορές λιγότερο από ότι η θεραπεία!
Προληπτικά προγράμματα υγείας που θα οργανωθούν ύστερα από επιδημιολογικές έρευνες με βοήθεια κοντινών νοσοκομείων (π.χ. «ΑΤΤΙΚΟ»). Θα περιλαμβάνουν εξετάσεις αιματολογικές, διαβήτη, πίεσης, καρδιολογικές, γυναικολογικές, ψυχιατρικές, κ.ά. Αντίστοιχος έλεγχος των μαθητών για την ανάπτυξή τους με αναπτυξιολόγο, αλλά και ορθοπεδικό, παιδίατρο, οδοντίατρο. Η πρόληψη επίσης περιλαμβάνει δημόσιους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, πράσινο, πρόσβαση σε όλους τους χώρους, μείωση ρύπων, ήχων, φωτορύπανσης, μείωσης όλων των αγχωδών δραστηριοτήτων, ήπια κυκλοφορία αυτοκινητων, προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής, ανάπτυξη συλλογικών δράσεων.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Είναι αδιανόητο σε μια περιοχή με 80,000 κατοίκους, με 9,000 μαθητές να μην υπάρχει στελεχωμένος χώρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης και θεραπείας, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει κτίριο για αυτό τον σκοπό. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε ότι η πρόσβαση στα μεγάλα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη, με εξαίρεση το «ΑΤΤΙΚΟ», τα νοσοκομεία «ΠΑΙΔΩΝ» πολύ μακριά, ενώ τα νοσοκομεία της Νίκαιας και του Θριασίου δέχονται ασθενείς από όλο το λεκανοπέδιο και όχι μόνο. Οπωσδήποτε λοιπόν χρειάζονται υγειονομικές υπηρεσίες, σε όλες τις ειδικότητες, αλλά και διοικητικές υπηρεσίες που θα συντονίζουν τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας.
Το Δημόσιο Υγειονομικό Σύστημα της χώρας μας βρίσκεται υπό κατάρρευση.
Η χρηματοδότηση του Δημόσιου Υγείας την εποχή των μνημονιακών κυβερνήσεων συρρικνώθηκε από το 6,8%, στο 4,8%-5% του ΑΕΠ
-το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη- ενώ η Ελλάδα των μνημονίων είναι πρωταθλήτρια στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας , αναγκάζοντας τους ασθενείς να πληρώνουν όλο και περισσότεροι από τη τσέπη τους .
Η υγεία παύει να είναι αγαθό αλλά γίνεται εμπόρευμα. Είναι συνειδητή αυτή η επιλογή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων
Η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε από το 10% μέχρι και το 40%.
Αν αυτά τα στοιχεία είναι ο κανόνας για τη χώρα μας , για την Πετρούπολη τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Γιατί η πόλη μας διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο που μπορεί να στεγάσει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες που μένει –σχεδόν- άδειο από Ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα όσοι έχουν ανάγκη ιατρικών υπηρεσιών να μην εξυπηρετούνται.
-Και τι έκανε η Δημοτική αρχή για αυτό;
«Πανηγύριζε» υποκριτικά κάθε φορά που μια –δυο ειδικότητες γιατρών έφταναν στην πόλη ! Δεν έβγαζε μιλιά, όταν τα ιατρεία άδειαζαν από γιατρούς.
-Τι μπορούμε να κάνουμε:
Η Πρωτοβάθμια υγεία στην πόλη είναι και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.
Παλεύουμε και απαιτούμε να επαναλειτουργήσει στο δήμο μας πλήρες κέντρο υγείας με όλες τις ειδικότητες γιατρών στο ίδιο υπάρχον κτίριο ώστε οι δημότες μας να εξυπηρετούνται στη πόλη μας και να συνδέεται με τα νοσοκομεία της περιοχής μας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
-Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο για όλους τους ανασφάλιστους με συνεργασία των γιατρών και φαρμακοποιών της πόλης μας, που για μικροπολιτικές σκοπιμότητες η Δημοτική Αρχή τους αγνόησε.
-Δυνατότητα προληπτικού ελέγχου και εμβολιασμού όλων των παιδιών και εφήβων, με κάρτα υγείας μαθητή.
- υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε συνεργασία με το συμβουλευτικό σταθμό και τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου (που είναι υποστελεχωμένες) με το ανάλογο προσωπικό ψυχολόγων, νοσηλευτικού προσωπικού , κοινωνικών λειτουργών.
-Στελέχωση του Κέντρου Υγείας για να έχει δυνατότητα για πρόληψη διαχείριση και παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
-Υποστήριξη μητέρων εγκύων και μητέρων κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
-Προληπτικός έλεγχος για τεστ Παπ , Οδοντιατρικό ιατρείο, αιμοδοσία , αιματολογικές εξετάσεις.