Παρέμβαση της Ρ. Αλατζάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Παιδεία – Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Πετρούπολης

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 13:18
(0 ψήφοι)
σχολικα κτιρια web
Δημοσιεύουμε την εισήγηση της Ρ. Αλατζάκη, Προέδρου της Ένωσης γονέων Πετρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο που συζήτησε για την Παιδεία.
-Έχει ενδιαφέρον η ανάδειξη του σημαντικού  κτιριακού προβλήματος  στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, όπου φαίνεται η επιλογή των κυβερνώντων-διαχρονικά-να μην έχουν σχολεία τα παιδιά μας.
Πληροφορήθηκε(!!!) το Δημ/ Συμβούλιο και όσοι φορείς ήταν εκεί,  από την κ. Αλατζάκη,(για μια ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή υποτιμά το Δημοτικό Συμβούλιο) ότι υπάρχει πρόταση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για κατάργηση της Ίδρυσης του 11ου Δημοτικού.
Δηλαδή οι κυβερνώντες αντί να φτιάξουν το σχολείο-όπως έχουν υποχρέωση και υπάρχει μεγάλη ανάγκη- μας καταδικάζουν υποβάθμιση !
-Σημαντικό το θέμα της Παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης , για τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια για να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ούτε 1 στις 3 αιτήσεις δεν θα ικανοποιηθούν , λένε οι αρμόδιοι. Ντροπή !
-Προσυπογράφουμε φυσικά την πρόταση της Ένωσης Γονέων για συντονισμό Εκπαιδευτικών, Γονέων,Μαθητών και όλων των φορέων της πόλης για τα ζητήματα της Παιδείας και όχι μόνο. 
Είμαστε στο Εμείς ...και όχι στο Εγώ !!!

"Διανύουμε το 3ο μνημόνιο και μάλιστα βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των μέτρων που φτωχοποιούν την ελληνική κοινωνία με στόχο αυτά να ενταθούν, για να ευημερούν οι αριθμοί. Η Κυβέρνηση υπακούοντας στις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ, συνεχίζει τις πολιτικές των περικοπών και της λιτότητας θυσιάζοντας κάθε κοινωνικό αγαθό, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία.

Την κατάσταση αυτή τη βιώνουμε και ως εργαζόμενοι (πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια, μείωση των μισθών μας, επαγγελματική απαξίωση, φορολογική επιβάρυνση και υποβάθμιση της αγοραστικής μας δύναμης), αλλά και ως γονείς που καλούμαστε να βάζουμε συνεχώς το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις της υποτιθέμενης δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης. Η διαρκής υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου με τη συνεχή υποχρηματοδότηση, την απουσία οποιουδήποτε διορισμού εκπαιδευτικών εδώ και έξι χρόνια, τις συγχωνεύσεις σχολείων, τα πληθωρικά τμήματα στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι η εικόνα που προσπαθούν να μας κάνουν να συνηθίσουμε, να την αποδεχτούμε

Για όλα αυτά, αλλά κυρίως με στόχευση να δούμε πώς μπορούμε να συμπορευτούμε και να αντιμετωπίσουμε όσα προβλήματα μπορούμε, η Ένωση Γονέων με αίτημά της στο ΔΣ της 13-10-16 ζήτησε να γίνει ΔΣ για την Παιδεία το οποίο και πραγματοποιείται σήμερα. Δεν μας ευχαριστεί που Δημοτικό Συμβούλιο για την Παιδεία γίνεται κάθε φορά-και τώρα-μετά από δικό μας αίτημα, ούτε μας ευχαριστεί που το Δημοτικό Συμβούλιο πληροφορήθηκε από εμάς την εμπλοκή με τον χώρο κατασκευής του 11ου  Δημοτικού.

Να τονίσουμε πως ειδοποιηθήκαμε γι' αυτό την Παρασκευή το μεσημέρι 2.30 μ.μ. μέσω μέηλ. Θεωρούμε πως ο χρόνος που δόθηκε είναι πολύ λίγος, όχι για μας που χρόνια δραστηριοποιούμαστε στα συλλογικά όργανα του γονεϊκού κινήματος, αλλά για τα πρωτοβάθμια όργανά μας, τους συλλόγους διδασκόντων, τα 15μελή μαθητικά συμβούλια. Γιατί θεωρούμε πως με αφορμή το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να εξελιχθεί μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα της Παιδείας και όχι μόνο !

Από τις πρωτοβουλίες μας σε τέτοια κατεύθυνση κρινόμαστε όλοι και ελπίζουμε πως το Δημ. Συμβούλιο θα ανταποκριθεί!

Κυρίαρχο θέμα, για την Ένωση Γονέων, αποτελεί η σχολική στέγη σε σχέση μάλιστα με τα πληθωρικά τμήματα στα περισσότερα σχολεία του Δήμου. Πρωταρχικό ζήτημα η λειτουργία του 11ου δημοτικού σχολείου. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα της Διεύθυνσης εκπαίδευσης για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ίδρυσης ! Ας μην το αφήσουμε στην τύχη του, χρειάζεται σήμερα να τοποθετηθούμε ΟΛΟΙ !  

Αρχές Οκτώβρη ο δήμαρχος μας είπε πως ο χώρος που είχε επιλεγεί, αποκλείστηκε από την Κυβέρνηση λόγω ύπαρξης ρέματος! Στην εισήγηση της αντιδημάρχου Παιδείας διαβάζουμε ότι έχει υποδειχθεί νέος χώρος. Ποιος?

Παράλληλα στην εισήγηση της αντιδημάρχου παιδείας αναφέρεται ότι ο μέσος όρος στην πρωτοβάθμια, ανά τάξη είναι 23 μαθητές? Πως? Αυτό ισχύει αν υπολογίζουμε τις αποθήκες και τους διαδρόμους των σχολείων που έγιναν αίθουσες και αναγκαστικά στοιβάζονται  με το ζόρι 15-18 μαθητές, ναι! τότε ο μέσος όρος πέφτει στο 23! Αν τοποθετούμαστε με τη λογική  της «αποδοχής της πραγματικότητας», τότε γιατί να διεκδικούμε το 11ο Δημοτικό? Ας μην καλύπτουμε λοιπόν την ίδρυση των παράνομων-ακατάλληλων αιθουσών επειδή δεν έχουμε (;;;;) άλλη λύση!

Μια σημαντική εκκρεμότητα που χρονίζει. Η δημιουργία αθλητικού χώρου στο προαύλιο του 6ου Γυμνασίου. Εκκρεμεί εδώ και χρόνια η διοικητική αποβολή των καταπατητών που συνορεύουν με το σχολείο.

Ένα άλλο ουσιαστικό ζήτημα είναι η ποιότητα της σχολικής στέγης κι εδώ πρέπει να δούμε με σοβαρότητα κάποια στιγμή, πάγια αιτήματα της Ένωσης και των συλλόγων Γονέων όπως η δημιουργία μητρώου συντηρήσεων. Όλα τα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα και στις εργολαβίες συντήρησης πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε άμεσες παρεμβάσεις. Αλλά ταυτόχρονα να ευαισθητοποιούμε τους γονείς πως χωρίς διεκδίκηση, αργά ή γρήγορα τα σχολεία δεν θα έχουν ούτε τα απολύτως αναγκαία. Και αυτό είναι επιταγές των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Τρίτο ζήτημα η έλλειψη εξοπλισμών και δεν είναι δυνατόν να είμαστε ικανοποιημένοι απλώς και μόνο γιατί δεν λείπει από τα σχολεία, φωτοτυπικό χαρτί και πετρέλαιο. Σημαντικά μέν αλλά όχι για να πανηγυρίζουμε. Πολλά σχολεία δεν έχουν προβολικά συστήματα, κι αντί για διαδραστικούς πίνακες δουλεύουν με πίνακες με κιμωλία ή τα εργαστήρια υπολογιστών είναι παλιά και ξεπερασμένα, η διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες γίνεται χωρίς εξοπλισμένα εργαστήρια. Πρέπει να διεκδικήσουμε από το κράτος, την περιφέρεια ή όποιον άλλον φορέα εξοπλισμούς για τις σχολικές μονάδες .

Επίσης πρέπει να αποφασίσουμε πώς επιβάλλεται να ενισχυθούν πρωτοβουλίες και δράσεις των σχολείων, όπως για παράδειγμα η έκδοση περιοδικών, η λειτουργία περιβαλλοντικών ή θεατρικών ομάδων είτε από τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις των σχολικών επιτροπών είτε με τη διεκδίκηση έκτακτης κρατικής επιχορήγησης για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων της πόλης μας αλλά και παραπέρα αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης για την σωστή συντήρησή τους. Αυτές οι δράσεις είναι σημαντικές εκπαιδευτικές λειτουργίες και δεν μπορούν να κόβονται από τους μνημονιακούς «κόφτες» ή να θεωρούνται μη επιλέξιμες πολυτέλειες από τη Δημοτική Αρχή.

Τέταρτο ζήτημα αποτελεί η ασφαλής κυκλοφορία των μαθητών.

Ακόμη περιμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις έξω από τα σχολεία, που είναι επιτακτική ανάγκη. Πρόβλημα υπάρχει στο 3ο Λύκειο και 4ο Γυμνάσιο και σε άλλα σχολεία, ενδεικτικά στο 1ο Δημοτικό, στα 2ο  και      5ο  και 3ο  γυμνάσια, 4ο λύκειο και σε αρκετά νηπιαγωγεία), πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι τα πεζοφάναρα και η σήμανση είναι κάτι που θα πρέπει να λύσει άμεσα με παρεμβάσεις του και τη στήριξη μας ο Δήμος και να γίνει η τοποθέτησή τους πριν να είναι αργά, πριν δηλαδή θρηνήσουμε θύματα.

Πέρασαν 3 χρόνια που κατατέθηκε το αίτημα μας (από ένωση γονέων και συλλόγους γονέων 8ου Δημοτικού, 4ου Γυμνασίου, 3ου Λυκείου) για παρεμβάσεις σε δρόμους με ολισθηρότητα π.χ. η Κνωσού) !

Εδώ να αναφερθούμε και στην προχειρότητα(;) με την οποία ο Δήμος υλοποίησε-την πρόταση μας- μόλις χθες, με τον ίδιο τρόπο, χωρίς δηλαδή καμία προετοιμασία για ένα θέμα τόσο σοβαρό, μια παρέμβαση στην αποκεντρωμένη διοίκηση με την παρουσία 2 μαθητών μόνο (!) και ενός μέλους μας, αφού οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι, διευθυντές σχολείων και εκπρόσωποι 15 μελών μαθητικών συμβουλίων ενημερώθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι για ραντεβού την Δευτέρα το πρωί!!!

Και μην ξεχνάμε, οι σχολικοί τροχονόμοι είναι αναγκαίοι. Συνεπώς δεν μπορούμε μοιρολατρικά να δεχόμαστε την σταδιακή εγκατάλειψη του προγράμματος.

Για τον Αντισεισμικό σχεδιασμό: Επειδή η τελευταία φορά που είχαν ελεγχθεί τα σχολεία της πόλης για προβλήματα στη στατικότητά τους και είχαν γίνει παρεμβάσεις σε κάποια, ήταν μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, ο Δήμος δεσμεύτηκε να διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει πλήρης αντισεισμικός έλεγχος όχι φυσικά από τις υπηρεσίες του πρώην ΟΣΚ που μεταφέρθηκε στο «υπερταμείο», αλλά να διερευνήσει άλλες δυνατότητες. Παράλληλα τονίστηκε η δικιά μας κινητοποίηση για να πιέσουμε Υπουργείο και Περιφέρεια για τον αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων και παιδικών σταθμών.

Για την πληρωμή των βιβλίων της εκμάθησης ξένων γλωσσών στο Λύκειο: η Δημοτική αρχή δήλωσε ότι συμφωνεί με την ανακοίνωση και τις θέσεις της Ένωσης για την συνταγματική υποχρέωση του Υπουργείου για τη δωρεάν διανομή των σχολικών βιβλίων σε όλους, ανεξαιρέτως, τους μαθητές του Λυκείου. Για φέτος ο Δήμος τελικά πείστηκε να επιχορηγήσει την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ποσό που θα καλύψει την αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων σε όλους τους μαθητές. Μια μικρή επισήμανση, ο τρόπος είναι η ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών. Το πολιτικό σκεπτικό απουσιάζει από την ενημέρωση του Δήμου -υπάρχει όμως στην ενημέρωση της Ένωσης προς τα σχολεία. Αναγκαίο να δηλώσουμε σήμερα όλοι: δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα Λύκεια τη νέα χρονιά , αν δεν λυθεί το θέμα των ξενόγλωσσων.

-Εκπαιδευτικά ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς  και τους γονείς είναι η υποβάθμιση:της ειδικής αγωγής, της παράλληλης στήριξης, της ενισχυτικής διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Άλλωστε 1 στις 3 αιτήσεις, μας δήλωσαν οι αρμόδιοι πως μπορούν να ικανοποιηθούν για την παράλληλη στήριξη. Επιβάλλεται σήμερα να το αναδείξουμε και να κινητοποιηθούμε.

Για το θέμα του Ποικίλου όρους και των διεκδικήσεων:

Ο Δήμαρχος επανέλαβε τις ευχαριστίες που είχαν ειπωθεί στο κλείσιμο της σύσκεψης φορέων προς την Ένωση για τις προσπάθειες ανάδειξης του προβλήματος, για τις θέσεις που έχει, αλλά και για τις προτάσεις που κατέθεσε στην σύσκεψη. Τονίζουμε ότι μέχρι το επόμενο δικαστήριο θα πρέπει το θέμα να γίνει ευρύτερα γνωστό. Ο Δήμος δήλωσε ότι θα είναι αρωγός σε κάθε δράση. Για το Ποικίλο επαναλαμβάνουμε ότι μόνη λύση είναι ο χαρακτηρισμός του – με νομοθετική ρύθμιση-ως Δημόσιου και Δασικού και προστατευμένη περιοχή ώστε να τελειώσουμε μία και καλή με τις διεκδικήσεις ιδιωτών. Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλιστούν κονδύλια που θα το αναδείξουν και θα το προστατεύσουν παραπέρα, και να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μην παραχωρηθεί το Ποικίλο για «αξιοποίηση» στο Υπερταμείο Εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας. Τονίσαμε ακόμα την αναγκαιότητα κοινής δράσης όλων των φορέων της πόλης μας και επιμένουμε να ζητάμε από τον Δήμο μαζί με τους φορείς της Δυτικής Αθήνας (Αντιπεριφέρεια, Δήμοι, σύλλογοι κλπ) να αναπτύξουμε από κοινού πρωτοβουλίες. Όπως συντονισμένα κερδίσαμε την κατασκευή και την μη συγχώνευση του 3ου  - 6ου  Δημοτικού, έτσι να κάνουμε και τώρα !

Όμως τα πανό της Ένωσης για τους κοινούς μας στόχους, για το Ποικίλο και το 11οΔημοτικό εξαφανίστηκαν ταυτόχρονα από την πόλη !!!

Σχολεία ανοιχτά το απόγευμα !

Επανερχόμαστε στην πρόταση που κάνουμε συνεχώς εδώ και χρόνια.

Οι πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των μαθητών μπορούν να γίνονται στα σχολεία –χωρίς να πληρώνουν οι γονείς-με κρατική δαπάνη.

Οι πολιτιστικές –αθλητικές δράσεις του Δήμου μπορούν να αποκεντρωθούν στις γειτονιές. Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να είναι χώροι συνάντησης και αλληλεγγύης της γειτονιάς. Χώροι που οι ενδεχόμενοι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα  λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις θα μαθαίνονται και θα εμποδίζονται. Δεν φτάνουν οι ανακοινώσεις , συλλογικές δράσεις χρειάζονται.  

Όμως και μαθητές-στην πλειοψηφία τους-θα αισθάνονται την ανάγκη να υπερασπιστούν το δικό τους χώρο.

 

Ευχαριστούμε για την ανοχή σας, ευελπιστώντας στην συλλογική μας προσπάθεια!"

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 14:33