Σχετικά με τον Προυπολογισμό του Δήμου Πετρούπολης για το 2015

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 09:21
(2 ψήφοι)

Στην Συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Πετρούπολης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Κίνησης Πολιτών Πετρούπολης δεν υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό, που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή για τους ακόλουθους συνοπτικά λόγους:

Επί της αρχής η παράταξη μας επανειλημμένα έχει καταγγείλει την σκηνοθετημένη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης προϋπολογισμού στους Δήμους, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι έχουν προκαταβολικά εγκριθεί από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας είναι όργανο της τροϊκα και της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, που ο μόνος σκοπός που εξυπηρετεί είναι η σταθερή μείωση εσόδων και εργαζομένων στους Δήμους για την εξυπηρέτηση των στόχων των δανειστών της χώρας. Η αταλάντευτη επιμονή της δημοτικής αρχής στο Δήμο μας, να σπεύδει ως «καλός μαθητής» να υποβάλλει, αδιαμαρτύρητα, τον προϋπολογισμό του Δήμου στο παρατηρητήριο και μάλιστα μεταξύ των πρώτων Δήμων εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Δημοτική Αρχή, διότι:

  1. Οφείλει να ενημερώσει τους δημότες πως υποβάλλει προϋπολογισμό μειωμένων εσόδων και μειωμένων δαπανών σε κρίσιμα θέματα για την καθημερινή ζωή όλων μας, υπό την αυστηρή εποπτεία του παρατηρητηρίου. Προϋπολογισμό τον οποίο επί της ουσίας δεν καταρτίζει η Δημοτική Αρχή αλλά το παρατηρητήριο και μάλιστα σε προκαθορισμένο αντικοινωνικό πλαίσιο. Αντί αυτού επανειλημμένα έχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης εκφράσει την άποψη σε συνεδριάσεις του Δ.Σ ότι έχουν καταρτίσει «έναν καλό προϋπολογισμό» για να τους διορθώσουν ευτυχώς το ίδιο συχνά άλλοι σύντροφοι τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέροντας πως στις παρούσες συνθήκες κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι σε θέση να καταρτίσει καλό προϋπολογισμό. Το θέμα αυτό όμως δεν ανέδειξαν ουδέποτε στους δημότες της Πετρούπολης.
  2. Η προκαταβολική έγκριση του προϋπολογισμού από το παρατηρητήριο είναι βαθιά αντιδημοκρατική πράξη, διότι μετά την έγκριση από το παρατηρητήριο, πρακτικά και ουσιαστικά καμία αλλαγή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του. Ουσιαστικά η έγκριση από το παρατηρητήριο δεσμεύει ακόμα και τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας στην προκαταβολική ψήφιση χωρίς την παραμικρή μεταβολή ενός βαθιά αντικοινωνικού προϋπολογισμού. Ούτε αυτό ανέδειξε η δημοτική αρχή στο όνομα της νομιμότητας, όπως την επιβάλλει η τρόϊκα και την αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή. Που συνίσταται η ανυπακοή; 
    Τα επαινετικά λόγια για τη λειτουργία του παρατηρητηρίου από Δημοτικούς Συμβούλους της μειοψηφίας δεν δημιούργησαν κανένα προβληματισμό στη δημοτική αρχή?
  3. Σταθερά, σύμφωνα με το πρόγραμμα μας, διακηρύσσουμε την αναγκαιότητα κατάρτισης συμμετοχικού προϋπολογισμού, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες Συνελεύσεων Γειτονιάς. Η δημοτική αρχή όμως περιορίστηκε σε «Λαϊκές Συγκεντρώσεις» εξαιρετικά χαμηλής απήχησης στους δημότες, υποβαθμίζοντας ακόμα και τις Λαϊκές Συνελεύσεις σε συγκεντρώσεις ενημέρωσης. Αναρωτήθηκε άραγε η δημοτική αρχή πόσο πιο μαζική θα ήταν η συμμετοχή των δημοτών σε συνελεύσεις γειτονιάς με θέμα την ανάδειξη των προβλημάτων της και την ένταξη στον προϋπολογισμό δαπανών για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων; Δηλώσαμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό της δημοτικής αρχής στον αγώνα για τα θέματα της Παιδείας, της Υγείας, της υπερφορολόγησης που θα μπορούσαν να αναδείξουν οι Λαϊκές Συνελεύσεις και αναμένουμε ακόμα τις πρωτοβουλίες που θα λάβει για να συμπαραταχτούμε.

Με την μη υπερψήφιση του προϋπολογισμού καταδικάζουμε την απαράδεκτη προπαγάνδα του «νοικοκύρη Δημάρχου», που βρίσκει τον τρόπο να λειτουργήσει το Δήμο ακόμα και με σταθερά μειούμενα έσοδα αδιαμαρτύρητα. Που δεν διαμαρτύρεται για την περιοριστική οικονομική πολιτική που του επιβάλλουν, που τελικά νομιμοποιεί τις συστηματικές περικοπές που επιβάλλει η τρόϊκα στην Αυτοδιοίκηση γενικότερα αλλά και στο Δήμο μας. Στο όνομα της «νομιμότητας» οι πρεσβευτές της ανυπακοής, επιβάλλουν την σκληρή, περιοριστική οικονομική πολιτική και στην Πετρούπολη μέσα από τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή.

Με τον προϋπολογισμό όμως που κατέθεσαν δεν θα βρουν ούτε ένα δημότη να συμφωνεί, όταν θα ολοκληρώσουν την εκτέλεση του, όσες πολιτικές κυβιστήσεις και αν επιχειρήσουν σε σχέση με κατά τα άλλα «πάγιες πολιτικές θέσεις» τους. Εξηγούμαστε:

Η έντονη προπαγάνδα ότι ο Δήμος πέτυχε το 2015 να προσφέρει φοίτηση στους παιδικούς σταθμούς με μηδενικά τροφεία επιτεύχθηκε αποκλειστικά, με χρήματα προερχόμενα από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Η ένταξη όμως στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οδήγησε το 40% των παιδιών της πόλης εκτός παιδικών σταθμών, λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δεν μεμφόμαστε τη δημοτική αρχή επειδή αξιοποιεί έστω και αυτά τα πενιχρά κοινοτικά κονδύλια, την καλούμε όμως να αξιοποιήσει πιο οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά τους κοινοτικούς πόρους με κατεύθυνση την αποτελεσματικότερη παρέμβαση με δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Την καλούμε να πάψει την ιδεολογική δαιμονοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που έχουν καθηλώσει τα τελευταία έτη την Πετρούπολη και να ενημερώνει τους δημότες για τις πηγές εσόδων που της εξασφαλίζουν την άσκηση της όποιας πολιτικής της.

Καλούμε την δημοτική αρχή να συνειδητοποιήσει έστω και την τελευταία στιγμή ότι δεν είναι ούτε λογικό, ούτε πολιτικά ορθό να προκηρύσσει έργο πληροφορικής για τη δημιουργία λογισμικού που θα χρησιμοποιήσει για την «Διαχείριση ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων» προϋπολογισμού (για το λογισμικό) 61,500 ευρώ όταν τα χρήματα που έχει εντάξει στον προϋπολογισμό για να διαθέσει προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ανέρχονται μόλις στο ποσό των 55,000 ευρώ. Κύριε Δήμαρχε περισσότερα θα δώσετε για να φτιάξετε το λογισμικό που θα καταγράψει όσους έχουν πρόβλημα, από όσα θα δώσετε στους συνανθρώπους μας που έχουν πρόβλημα; Είναι αυτό λογικό; Η μήπως είναι λογικό να έχετε προβλέψει στον προϋπολογισμό το ίδιο σχεδόν ποσό για την περίθαλψη αδέσποτων ζώων και την περίθαλψη συνανθρώπων μας που έχουν άμεση ανάγκη στήριξης;

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Κίνησης Πολιτών Πετρούπολης δεν υπερφήφισαν τον προϋπολογισμό όχι μόνο επειδή διαφωνούν με την διαδικασία σύνταξης του, μακριά από τους δημότες και τις συνελεύσεις τους, όχι μόνο γιατί είναι προϊόν έγκρισης του παρατηρητηρίου που η δημοτική αρχή νομιμοποιεί με τις πράξεις της, αλλά γιατί είναι βαθιά συντηρητικός προϋπολογισμός. Είναι προϋπολογισμός που δεν λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, που δεν συμμετέχει στις δράσεις για δωρεάν φάρμακα σε συμπολίτες μας που υποφέρουν, που δεν στηρίζει το κοινωνικό παντοπωλείο και κάθε άλλη δομή κοινωνικής στήριξης και παραπέμπει συνανθρώπους μας με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στη ιδιωτική φιλανθρωπία μέσω των ιδιωτικών κυρίως προσφορών και στην εκκλησία για να βρουν στήριγμα, ενώ ο Δήμος οφείλει να είναι μπροστάρης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, ακόμα και να διαφωνεί το παρατηρητήριο της τρόϊκα, που τόσο πολύ σέβεστε κύριε Δήμαρχε.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Κίνησης Πολιτών Πετρούπολης δεν υπερφήφισαν τον προϋπολογισμό:

Επειδή προβλέπει μόλις 1,000€ μέσο όρο το μήνα ανά σχολική μονάδα της Πετρούπολης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Και τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την εύρυθμη λειτουργία σχολείων και νηπιαγωγείων και το γνωρίζει αυτό η Δημοτική Αρχή.

Επειδή προβλέπει δαπάνες μόλις 5,000€ για το πράσινο.

Επειδή προβλέπει δαπάνες μόλις 38,000€ για πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Δήμο μας.

Επειδή προβλέπει δαπάνες για επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους σωματεία τις πόλης 5,000€ μόλις.

Επειδή προβλέπει τεχνικά έργα αποκατάστασης των πεοζοδρομίων και των πεζοδρόμων της πόλης προϋπολογισμού μόλις 145,000€ και έργα αποκατάστασης οδοποιίας μόνο 115,000€

Επειδή προβλέπει έξοδα για ανακατασκευή των παιδικών χαρών της πόλης 1€! Ναι 1€!

Επειδή εξαφανίζει σταθερά τα τελευταία έτη τα ταμειακά διαθέσιμα αλόγιστα και η εφαρμογή του θα οδηγήσει σύντομα το Δήμο μας σε ανικανότητα εξυπηρέτησης ακόμα και των τρεχουσών αναγκών του. Σημειώνουμε χαρακτηριστικά και παρακαλούμε για διάψευση ότι στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς των παρελθόντων ετών τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν το 2011 4,078,463€, το 2012 3,175,049€, το 2013 2,282,115€, το 2014 2,750,000 και το 2015 προϋπολογίζονται σε 860,000€… Αναλώνονται σταθερά τα τελευταία έτη υψηλά διαθέσιμα με ρυθμό περίπου 1 εκατομμύριο το έτος. Με το ρυθμό αυτό πολύ σύντομα θα εξαφανίσετε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου που παραλάβατε και θα οδηγήσετε το Δήμο σε ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση και αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του.

Επειδή η Τράπεζα που απειλεί με πλειστηριασμό τα σπίτια των δημοτών, πληρώνει τα ίδια δημοτικά τέλη με τους άνεργους και μικροεπαγγελματίες δημότες της Πετρούπολης και αυτό όχι γιατί η Δημοτική Αρχή δεν ήθελε να έχει διαφοροποίηση, ούτε γιατί το επέβαλε το παρατηρητήριο ή κάποιος άλλος φορέας, αλλά γιατί χειρίστηκε λάθος το θέμα, με αποτέλεσμα να προτιμά να συντάσσει καταγγελτικά δελτία τύπου εκ των υστέρων παρά να μελετήσει προκαταβολικά την νόμιμη και ορθή κλιμάκωση των δημοτικών τελών.

Επειδή τέλος ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε είναι από τη φύση του φορομπηχτικός προϋπολογισμός καθώς από τα 20,931,611€ που είναι τα έσοδα του Δήμου, μόνο τα 14,742,350 καταλήγουν στη χρηματοδότηση της λειτουργία του Δήμου ενώ τα 5,875,774 είναι φόροι που εισπράτει ο Δήμος και αποδίδει στην κεντρική διοίκηση.

Επειδή το 70% των δαπανών του Δήμου είναι έξοδα μισθοδοσίας, το 25% έξοδα λειτουργίας και μόνο το 5% είναι χρήματα που η δημοτική αρχή ορίζει πως θα καταναλωθούν προς όφελος της πόλης και παρόλα αυτά εξακολουθεί να καμαρώνει για τη «νοικοκυρεμένη διαχείριση» των οικονομικών.

Μα όταν δεν πραγματοποιείς δαπάνες για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όταν δεν επενδύεις στο πράσινο, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην παιδεία, στις παιδικές χαρές και τα πάρκα της πόλης, όταν αφήνεις έργα εκατομμυρίων ασυντήρητα είναι δυνατό να ισχυρίζεσαι ότι ασκείς ορθή οικονομική πολιτική ή καλύτερα νοικοκυρεμένη;

Η παράταξη μας δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό τον προϋπολογισμό της φτώχειας και της φορολαίλαπας που κατέθεσε η δημοτική αρχή. Έλαβε όμως ψήφο εμπιστοσύνης από τα όργανα της τρόϊκα, από το παρατηρητήριο για τους Ο.Τ.Α και από το Υπουργείο Εσωτερικών, από Δημοτικούς Συμβούλους νεοφιλελεύθερης λογικής, επομένως «νοικοκυρεμένος» προϋπολογισμός θα είναι.

Δηλώνουμε πως σε κάθε χρονική στιγμή που θα θελήσει η δημοτική αρχή να καταγγείλει έστω πολιτικά τον προϋπολογισμό φτώχειας που της έχουν επιβάλει και υπερψήφισε θα είμαστε στο πλευρό της με δυναμικές κινητοποιήσεις. Δηλώνουμε επίσης ότι αν δεν οργανώσει σύντομα κινητοποιήσεις ενάντια στην υλοποίηση αυτού του προϋπολογισμού που της έχουν επιβάλλει, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες εμείς, να την καλέσουμε σε συμπαράταξη και με άλλους Δήμους της Αττικής, σε διεκδίκηση πρόσθετων κονδυλίων για την Πετρούπολη, σε δράσεις για την μείωση των δημοτικών τελών σε ανέργους και αύξηση στις τράπεζες και στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, σε δράσεις για την πραγματική στήριξη των ευπαθών ομάδων της πόλης και όχι για την ανάλυση έργων πληροφορικής για την καταγραφή των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 14:36