Να δώσουμε ένα τέλος στα πλημμυρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας. Να δώσουμε ένα τέλος στα πλημμυρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας.

Να δώσουμε ένα τέλος στα πλημμυρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας

Τρίτη, 06 Ιουνίου 2017 13:46
(0 ψήφοι)

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πόλη μας  είναι οι πλημμύρες – με συνακόλουθες υλικές ζημιές -  που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων  σε σημαντικό μέρος της πόλης (περιοχή Πανοράματος  και Κάτω Πετρούπολη).

Οι αιτίες είναι γνωστές:

α) Έλλειψη δικτύου συλλογής ομβρίων – με τα αντίστοιχα φρεάτια –και όσα υπάρχουν δεν είναι πάντα καθαρισμένα

β) Ο όγκος των υδάτων του ποικίλου όρους του μέσων του “Ρέματος Γιώργιζα” (το οποίο περνά δίπλα από το νεκροταφείο και το άλσος της πόλης μας) δεν μπορούν να απορροφηθούν από το μικρό αγωγό που η κατάληξη του βρίσκεται στη συμβολή  της Ελαιών και Κερασόβου.

γ) Η μη διάνοιξη ακόμη της οδού Ελαιών η οποία αρκετές φορές μετατρέπεται σε χείμαρρο.

Η παράταξη μας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της προέβαλε ως μια από τις βασικές προτεραιότητες της, τη διευθέτησης του ρέματος “Γιώργιζα” και τη διάνοιξη της Ελαιών.

Στις πρώτες συναντήσεις μας δε με τον Αντιπεριφερειάρχη  Δυτ. Αθήνας κ. Σ. Τζόκα, θέσαμε τα θέματα αυτά αλλά και τα αναγκαία έργα που απαιτούνται για  τη συνολική ανάσχεση των υδάτων του ποικίλου όρους ώστε να μην κατευθύνονται στην πόλη μας και κατ' επέκταση στους όμορους δήμους που βρίσκονται κάτω από την πόλη μας, αλλά και να αποφορτιστεί ο ήδη επιβαρυμένος τελικός αποδέκτης των ομβρίων της Αττικής (Κηφισός ποταμός).

 Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20/04/2017 πάρθηκε η απόφαση  “Παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια της οδού Ελαιών” με προϋπολογισμό μελέτης 125.273,52 €,  για δημιουργία πεζοδρομίων σε ένα τμήμα της. Η διοίκηση έφερε επίσης προς συζήτηση για αγορά η απαλλοτρίωση κτιρίου που τμήμα του βρίσκεται επί της Ελαίων, με σύναψη δανείου.

Θεωρούμε όμως  ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός όσον αφορά τη διευθέτηση του ρέματος “Γιώργιζα” και τη διάνοιξη της Ελαιών γιατί τα δύο αυτά έργα συνδέονται άμεσα μεταξύ τους.

Μετά δε την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για την ένταξη της Πράξης “Μελέτη – κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και διατάξεων ανάσχεσης της πλημμυρικής απορροής στους Δήμους Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Περιστερίου , Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγ. Βαρβάρας” στο Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα “Αττικής 2014-2020” συνολικού προϋπολογισμού 4.999.635,69 € που συμπεριλαμβάνονται και το “Ρέμα Γιώργιζα” είναι ώριμο και αναγκαίο να απαιτήσουμε  την  κατασκευή της Ελαιών με το αναγκαίο δίκτυο ομβρίων με χρηματοδότηση ίδιων πόρων (της Περιφέρειας).

Προτείνουμε προς τη Δημοτική Αρχή– κι έτσι έχει νόημα ο ενιαίος σχεδιασμός – είναι να απαλλοτριωθούν όσα κτίσματα εμποδίζουν τη διάνοιξη της Ελαιών.

Προτείνουμε λοιπόν άμεσα να τεθεί προς συζήτηση ένας τέτοιος σχεδιασμός στον Αντιπεριφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, για υιοθέτηση του  από πλευράς περιφέρειας  και αντίστοιχη συζήτηση για λήψη σχετικής απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 14:35